Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

Mimořádná veterinární opatření v České republice

20. února 2019 - 16:36

Zpět na seznam článků

Veškeré hovězí z Polska musí být před uvedením na trh vyšetřeno, zda je zdravotně nezávadné

Mimořádná veterinární opatření v České republice

ilustrační snímek zdroj foto: archiv

Státní veterinární správa nařídila okamžité stáhnutí z prodeje přibližně sedmi set kilogramů hovězího z Polska. Rozbory totiž potvrdily, že obsahuje bakterie salmonely. Vzorky byly odebrány ze skladu ve Středočeském kraji.

Ministerstvo zemědělství vyhlašuje mimořádná veterinární opatření. „Zásilka hovězího spodního šálu z Polska dovezená do České republiky obsahovala bakterie salmonely. Proto neprodleně vyhlásíme mimořádná veterinární opatření. Každý kus hovězího masa z Polska, který se k nám doveze, bude před uvedením na trh jeho dovozce povinen nechat laboratorně vyšetřit na zdravotní nezávadnost. Musíme zajistit bezpečnost pro naše spotřebitele,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Maso v šestikilových baleních putovalo od příjemce k dalším odběratelům. Veterinární správa v současné době u těchto subjektů prošetřuje, zda již bylo hovězí distribuováno dál. „Z prodeje stažené maso bude neškodně odstraněno,“ uvedl tiskový mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, ale také špinavých rukou). Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není obvykle nebezpečné, ohroženi však mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Nutné je rovněž dodržovat veškerá hygienická pravidla, aby nedošlo k tzv. křížové kontaminaci potraviny infikovanou potravinou.

Autor: red., V. Bílý

Fotogalerie

ilustrační snímek                      zdroj foto: archiv

Související články

Další články z rubriky

VIDEO. Hrad v ohrožení

VIDEO. Hrad v ohrožení

Jak si hasiči poradili s požárem lesa u Helfštýna?

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

Speciální skupina krajských hasičů

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.