Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Miroslav Bartoš s americkým fotbalem začínal v Šumperku

15. července 2014 - 08:43

Zpět na seznam článků

ROZHOVOR a hráčem, který se propracoval na špici

Miroslav Bartoš s americkým fotbalem začínal v Šumperku

Miroslav Bartoš zdroj foto:M.Kolařík

Mezi hráči, kteří odehrají finále České ligy amerického fotbalu v přímém přenosu (více o finále najdete ZDE) na ČT4 sport v dresu největšího adepta na titul je i odchovanec šumperského Dietos Miroslav Bartoš. Cesta na vrchol nebyla snadná.

Miroslav Bartoš

Sezónu začal kraji obranné řady, aby se postupně přesunul tam, kde je jeho místo odjakživa a to do samého středu defenzivní lajny – do míst, kde se utkání vyhrávají či ztrácejí.  A jde mu to více než náramně, protože sezónní statistiky mluví jasnou řečí.

Tvoje cesta do týmu, který lze označit za úplnou špičku v České republice byla postupná, ale o to více zasloužená. Co vše jsi musel obětovat tomu, aby se to podařilo?

Miroslav Bartoš: Především to byla spousta času, který mnozí mladí lidé v mém věku využívají jinak. Je to nespočet hodin tréninku, jak v posilovně, tak i na hřišti. Dále je to také otázka financí…bez těch to samozřejmě nejde. Bohužel osobní život trochu zaostával, ale na druhou stranu je třeba určit si priority, pak je možné vše.

Miroslav Bartoš

Mimochodem vzdálenost Šumperk-Praha rozhodně není zanedbatelná. Jak jde skloubit s běžným životem dlouhé dojíždění nejen na víkendové zápasy, ale i tréninky? V tomto směru Ti určitě hodně pomáhá, že jsi stále ještě student – souhlasíš?

Miroslav Bartoš: To, že jsem student je jistě výhoda a je pravda, že mám díky tomu více času, ale zase není moc prostoru pro samotnou školu. Tréninky jsou velmi fyzicky i časově náročné. Vyjíždím ve 14.00 hodin a vracím se domů ve dvě ráno, navíc dvakrát týdně, takže moje aktivita ve škole tomu potom odpovídá. Víkendové zápasy spolu s cestou jsou otázkou celého dne, a někdy, v pozdních hodinách, kdy není vlakové spojení, přespávám u spoluhráčů a domů se vracím na druhý den. V tomto směru jsme opravdu tým nejen na hřišti.

V týmu Prague Black Panthers se setkáváš nejen s českými legendami jakými jsou například bratři Krejbichové, ale i se zahraničními hráči z USA, kteří jsou velmi zkušení (např. quaterback Kyle Newhall-Caballero okusil i slavnou NFL v dresu Oakland Raiders) – jak moc Ti pomáhá sledovat tyto hráče při tréninku, natož proti nim v jednotlivých drilech nastupovat?

Miroslav Bartoš: Tito hráči jsou pro tým jedineční nejen svojí hráčskou kvalitou. Jen svojí přítomností dokážou pozvednout tým nahoru ve všech směrech. Například jmenovaný Kyle za mnou jednou na zápase přišel a řekl mi, že jsem dobrý defensive tackle. Slyšet něco takového od člověka jeho kvalit, který vyrůstal v USA a hrál proti skvělým hráčům je úžasné – to dokáže opravdu povzbudit. Musím také říct, že nám hodně pomáhá trenér Taylor, který je rozeným motivátorem a ví jak na to, přičemž o jeho skvělých trenérských schopnostech ani nemluvím…

Nastupuješ do zápasů České ligy, přičemž PBP se účastní i nejlepší evropské soutěže v Rakousku. Je momentálně reálné, aby se Ti poštěstilo a mohl jsi naskočit do této ligy, kde jsou na české poměry nevídané návštěvy okolo 4 000 diváků?

Miroslav Bartoš: Hodně jsem se za tuhle sezonu zlepšil, pro tu příští je pro mě jasným cílem hrát rakouskou ligu. Při zápase s Danube Dragons jsem se už měl dostat do sestavy. Bohužel se ale naskytly dvě nepříznivé skutečnosti. První z nich bylo to, že jsem byl tou dobou nemocný a další, že by se nestihla do zápasu udělat hráčská registrace. Registrace do AFL je v sezoně celkem nákladná a také je s tím spojeno spousta dokumentace a potvrzení. Rakouskou ligu hrají jen ti nejlepší z nejlepších, takže opravdu není jednoduché se na hřiště dostat. Nezbývá tedy nic jiného, než na sobě „makat“ a více se o to místo na příští sezonu poprat.

Mirek při jeho oblíbené činnosti, kterou je sack quaterbacka

Vzhledem k tomu, že PBP prošli prozatím sezónou bez prohry tak o favoritu na vítěze české ligy není pochyb. Předpokládám, že případný finálový neúspěch si nikdo v celém klubu nepřipouští.

Miroslav Bartoš: Prohra je něco, co si nechce připustit žádný tým a v PBP to platí trojnásobně. Tvrdě trénujeme a na každý zápas se takticky připravujeme. Po každém tréninku navíc děláme videorozbory soupeře. Jak kdysi prohlásil fotbalový trenér Vince Lombardi: Vítězství není všechno -  je to to jediné. Podle mého názoru jsme jasní kandidáti na úspěch, nicméně sám se soupeř neporazí…Usmívající se. Pokud budeme na hřišti dělat vše, jak umíme a na co jsme připraveni, neúspěch myslím nehrozí.

Dalším fotbalovým tématem, které se s tvojí osobou pojí, je průnik do reprezentačního týmu. Mohlo by Ti pomoci, že trenér reprezentace je zároveň i hlavním trenérem PBP a jsi tedy tak po celou sezónu pod jeho dohledem – mohla by to být výhoda?

Miroslav Bartoš: Nemyslím si, že je to nějaká výhoda. V PBP jde spíše o tu kvalitu tréninku a zkušenosti, které tu hráč může získat. V reprezentaci je trenér nestranný. Je na samotných hráčích, jak na sobě pracují, a jak se herně projevují. Reprezentace je výběr těch nejlepších z celé ČR a spousta hráčů z PBP v ní není.

Jsi stále kmenovým hráčem ostravských Steelers a v Praze jsi pouze na hostování. Uvažuješ o trvalém přestupu do týmu PBP?

Miroslav Bartoš: Bohužel tohle nijak nezávisí na mně. Již dříve jsem chtěl do PBP, ale v případě přestupu by nejspíše muselo dojít k nějakému finančnímu vyrovnání. Jsem moc  rád, že mi vedení Ostrava Steelers umožnilo hostování a doufám, že se to v příští sezoně nezmění...              

Jaké jsou tvé nesplněné fotbalové sny?

Miroslav Bartoš:Vyhrát českou ligu, zahrát si v rakouské lize a takový ten největší cíl je německá GFL.

Mirek při jeho oblíbené činnosti, kterou je sack quaterbacka

Co bude ještě potřeba udělat, aby sis je mohl začít plnit?

Miroslav Bartoš: Finále české ligy je 15. července takže stačí už „jen“ vyhrát ! Co se týče účasti v rakouské lize, tak mě čeká dlouhá a tvrdá zimní příprava. Budu muset přibrat  pár kilogramů, zesílit, zrychlit a hlavně zapracovat na technice. A německá GFL? Parametry hráčů už jsou hodně podobné hráčům NFL…Usmívající se

Autor: red.,M.Kolařík, zdroj foto:M.Kolařík

Fotogalerie

Miroslav Bartoš                    zdroj foto:M.Kolařík

Další články z rubriky

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Opera, výstava, kniha či obnova kaple

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Kolize v Loučné nad Desnou se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.