Čtvrtek 18. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

VIDEO. Hrad v ohrožení

17.04.2024 - VIDEO. Hrad v ohrožení - Jak si hasiči poradili s...

Počasí

18.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 1 - Oblačno

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 10 / 0 - Přeháňky-Déšť

Motorkář havaroval na dálnici D35

22. března 2019 - 11:09

Zpět na seznam článků

Nehoda se neobešla bez zranění

Motorkář havaroval na dálnici D35

DN na dálnici D35 zdroj foto: PČR

Krátce po dvacáté hodině ve čtvrtek 21. března přijali policisté oznámení o dopravní nehodě motorkáře na dálnici D35, ve směru na Olomouc, v katastru obce Náklo.

Třiadvacetiletý řidič motocyklu Kawasaki Ninja jel ve směru na Olomouc. „V levém jízdním pruhu, měl z prozatím přesně nezjištěných příčin nejprve narazit do levé části před ním jedoucího vozidla Opel Vivaro, které řídil čtyřiapadesátiletý řidič a poté i do svodidel, lemujících levou stranu,“ uvedla tisková mluvčí policie Olomouckého kraje Irena Urbánková.

Následně motorkář upadl na komunikaci. „Při nehodě došlo ke zranění motorkáře, který byl transportován do nemocničního zařízení. Řidič osobního vozidla neutrpěl žádné zranění,“ informovala mluvčí.

DN na dálnici D35 zdroj foto: PČR

Alkohol byl u obou účastníků nehody vyloučen orientačními dechovými zkouškami. „Při šetření policisté zjistili, že řidič motocyklu není držitelem řidičského oprávnění skupiny A, které by jej opravňovalo řídit výše uvedený motocykl. Celková hmotná škoda je v tuto chvíli odhadována na sto devadesát tisíc korun. Přesné příčiny nehody, její okolnosti a souvislosti, stejně jako to, co nehodě předcházelo, jsou v šetření,“ dodala Irena Urbánková.

DN na dálnici D35 zdroj foto: PČR

S příchodem příznivého počasí se opět většina motorkářů vydává na silnice. Na silnicích se tak můžeme častěji setkat se zvýšeným pohybem řidičů motocyklů různých kubatur. Policie opět připomíná několik zásad bezpečné jízdy na motorce:

- přilba – při jízdě na motorce je povinná homologovaná přilba,

- oblečení, rukavice a boty – sice nepovinná součást výbavy motorkáře, ale dost podstatná (při pádu méně bolesti a více komfortu  při jízdě),

-  být v klidu – na motorku by neměl řidič sedat unavený, podrážděný, nervózní,

-  myslet za ostatní – motorka je malá a rychlá, proto je potřeba předvídat chování dalších účastníků silničního provozu,

-  zrcátka – je potřebné sledovat dění za motocyklem (předjíždění),

- rychlost – rychlost se ostatním účastníkům silničního provozu těžko odhaduje, proto je dobré na tento problém myslet při situacích, jako je dojíždění do křižovatky, předjíždění a při podobných manévrech,

-  brzdy – motocykl brzdí o poznání hůře, než jiná vozidla,

- přehled – mít přehled o stroji, který řídíme, 

- orientace – sledovat aktuální dění kolem sebe a adekvátně reagovat na vzniklé situace a silnici,

- nepřeceňovat se – nerespektování motocyklu a jeho vlastností má fatální následky,

- kontrola – před jízdou je potřeba zkontrolovat části motocyklu, které při jejich selhání neprospívají motorce ani tělu motorkáře – řetěz, pneumatiky, brzdy, povinná výbava, motor, funkčnost všech světel,

- předepsané doklady – jako u každého motorového vozidla, tak i u motocyklu je potřebné být držitelem příslušného řidičského oprávnění.

 
 

Autor: red., pis. zdroj foto: PČR

Fotogalerie

DN na dálnici D35                    zdroj foto: PČR

Další články z rubriky

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Představí architekt Petr Hájek

Začíná festival populárně-vědeckých filmů AFO

Začíná festival populárně-vědeckých filmů AFO

Olomouc se na týden stane světovým centrem popularizace vědy

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.