Čtvrtek 18. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

VIDEO. Hrad v ohrožení

17.04.2024 - VIDEO. Hrad v ohrožení - Jak si hasiči poradili s...

Počasí

18.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 1 - Oblačno

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 10 / 0 - Přeháňky-Déšť

Myslete včas na výměnu pneumatik

25. října 2018 - 10:24

Zpět na seznam článků

Od 1. listopadu až do 31. března platí provoz vozidel v zimním období

Myslete včas na výměnu pneumatik

ilustrační snímek zdroj foto: archiv

Teplé počasí nás provázelo nejen celé léto, ale pokračovalo i v podzimních měsících. Začíná se ochlazovat a blíží se 1. listopad, tedy den, od kterého až do 31. března platí provoz vozidel v zimním období. 

To znamená, že pokud se v dané době na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, lze užít motorové vozidlo pouze se zimními pneumatikami. „U motorového vozidla do 3,5 tisíce kg na všech kolech s hloubkou dezénu nejméně 4 mm. U motorového vozidla převyšující 3,5 tisíc kg na všech kolech hnacích náprav s hloubkou dezénu nejméně 6 mm. Povinnost se nevztahuje na náhradní pneumatiku použitou v případě nouzového dojetí,“ uvedl tiskový mluvčí policie Olomouckého kraje Libor Hejtman, který upřesnil: „Budeme provádět namátkové kontroly. V případě zjištění přestupku hrozí řidiči pokuta až do výše dvou tisíc korun.“

Řidiči se ve stejném období od 1. listopadu do 31. března mohou setkat s dopravní značkou „Zimní výbava (C 15a)“, která přikazuje řidiči motorového vozidla pokračovat v jízdě jen za použití zimních pneumatik.

Zimní výbava (C 15a)

Pokud se řidiči chystají do hor, určitě by neměli zapomenout na sněhové řetězy. Ve vyšších polohách se mohou setkat s dopravní značkou „Sněhové řetězy (C 5a)“, která přikazuje řidiči motorového vozidla o třech a více kolech pokračovat v jízdě až po nasazení sněhových řetězů na nejméně dvě hnací kola.

Sněhové řetězy (C 5a)

Autor: red., pis, zdroj foto: archiv

Fotogalerie

ilustrační snímek                      zdroj foto: archiv

Další články z rubriky

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Řidiči lehkou nohu na plynu

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Konec dalších starých vlaků

Cesty napříč Tureckem

Cesty napříč Tureckem

Pozvánka do kina Retro

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.