Čtvrtek 18. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

ŠumpeRUN 2024

18.04.2024 - ŠumpeRUN 2024 - Registrujte se do závodu na nové trati...

Počasí

18.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 1 - PoloJasno

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

Na internet unikla neautorizová podoba obchvatu Bludova

26. března 2015 - 01:44

Zpět na seznam článků

Stavba má zahájit v červnu 2018

Na internet unikla neautorizová podoba obchvatu Bludova

Bludovský kopec - místo vážných dopravních nehod foto: sumpersko.net

Za pirátskou verzi označila tisková mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová vizualizaci připravovaného obchvatu Bludova, která se přednedávnem objevila na internetu. ŘSD už docílilo jejího odstranění, autorizované video by mělo zveřejnit v nejbližších dnech.

Bludov - čeká na svůj obchvat již leta foto: sumpersko.net

Obyvatelům Bludova, kteří netrpělivě čekají, kdy plánovaný obchvat konečně ulehčí dopravě v jejich obci, mluvčí ŘSD vzkázala, že stavba by mohla začít v červnu 2018. Pokud vše půjde dobře, obchvat bude hotový v prosinci 2020. „Stavba tahu silnice I/44 Mohelnice – Šumperk souvisí s budováním silničního tahu rychlostní silnice R 35 v úseku Hradec Králové – Mohelnice, která spolu s dálnicí D 11 představuje alternativní „severní trasu“ spojující Čechy s Moravou, zejména její severní částí. Silnice I/44 tvoří na trase Mohelnice – Zábřeh na Moravě – Šumperk – Jeseník – Mikulovice – státní hranice s Polskem důležitou komunikační osu celého regionu ve směru jih – sever. Je prakticky jedinou vhodnou komunikací, umožňující spojení bývalých okresních měst Šumperka a Jeseníku s krajský městem Olomoucí. Silnice I/44 umožňuje navíc přístup do rekreačně významné centrální oblasti Jeseníků, kdy horský masiv překonává na Červenohorském sedle v nadmořské výši 1000 metrů. Komunikace je důležitou součástí komunikační sítě naší republiky,“ uvádí Ledvinová.

obchvat Bludova zdroj: ŘSD

Silnice I. třídy číslo 44 prochází od Zábřehu do Bludova a dále se silnicí I/11 do Šumperka. „Komunikace je vedena v průtazích obcí. V Bludově se silnice I/44 připojuje stykovou křižovatkou k silnici I/11 a dále pokračují přes významnou nehodovou lokalitu Bludovský kopec. Směrové, výškové a šířkové parametry stávající silnice I/11 a I/44 jsou s ohledem na význam těchto komunikací velmi nevyhovující a neodpovídají nárokům, které jsou kladeny na komunikace tohoto významu,“ připouští tisková mluvčí.

Plánovaná stavba má přispět ke zvýšení bezpečnosti, plynulosti silničního provozu a ke zlepšení životního prostředí. „Všechna křížení se stávajícími tratěmi Českých drah jsou řešena jako úrovňová. V oblasti Postřelmova trasa silniční přeložky navazuje na stavbu Silnice I/44 Postřelmov – obchvat, která byla uvedena do provozu v říjnu 2004,“ doplnila Ledvinová.

konec obchvatu, který byl uveden do provozu v roce 2004 foto: sumpersko.net

Stavba se dotkne katastrálních území obcí Postřelmov, Bludov, Sudkov, Dolní Studénky a města Šumperk. Hlavní trasa má být podle Ledvinové dlouhá 4,626 kilometrů. Náklady odborníci odhadli na více než čtyři a půl miliardy korun. „Mimoúrovňové křižovatky Postřelmov a Šumperk-jih jsou navrženy na křížení přeložek stávajících silnic II. a III. tříd a polních cest. Křižovatky jsou situovány vesměs v extravilánu a jsou navrženy jako průsečné, respektive stykové,“ dodala mluvčí. Na trase vyroste také 18 mostních objektů, plánovány jsou i přeložky stávajících inženýrských sítí.

příjezd k Bludovu z obchvatu z roku 2004

Obyvatelé Bludova už se nemohou dočkat, až bude obchvat hotový. „Prašnost, hluk, nedá se ani přejít přes cestu,“ popisuje situaci v obci zastupitel Karel Směšný a poukazuje také na vysokou nehodovost na Bludovském kopci.

Bludovský kopec - místo vážných dopravních nehod foto: sumpersko.net

„Obcí v současné době procházejí dvě dopravní tepny, které neodpovídají nárokům stále rostoucí intenzity dopravy. Obchvat Bludova je pro region klíčovou stavbou,“ soudí Zdeněk Kolínek, tajemník bludovského obecního úřadu.

Autor: V. Krejčí, foto: sumpersko.net

Fotogalerie

Bludovský kopec - místo vážných dopravních nehod    foto: sumpersko.net

Související články

Další články z rubriky

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Představí architekt Petr Hájek

Začíná festival populárně-vědeckých filmů AFO

Začíná festival populárně-vědeckých filmů AFO

Olomouc se na týden stane světovým centrem popularizace vědy

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.