Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Na nádraží v Šumperku zahrají Haydna, Zedníka či Bartóka, ale i Lou Reeda, Beatles

25. května 2016 - 19:51

Zpět na seznam článků

Již ve čtvrtek 26. května

Na nádraží v Šumperku zahrají Haydna, Zedníka či Bartóka, ale i Lou Reeda, Beatles

Šumperk - budova nádraží ČD zdroj foto: sumpersko.net

Nádražní vestibul v Šumperku rozezvučí studenti a pedagogové dechového oddělení olomoucké konzervatoře. Stane se to ve čtvrtek 26. května v 18 hodin a půjde o druhý koncert, který se koná v rámci projektu Zpívající nádraží. „To šumperské prý patří k nejkrásnějším v republice,“ říká organizátorka projektu a zpěvačka Jana Šelle

Náhodní kolemjdoucí, cestující i posluchači, kteří zamíří na šumperské nádraží cíleně za koncertem, se mohou těšit na nevšední zážitek. Prostory, kde běžně slýcháme jen hlášení o příjezdech a odjezdech vlaků, se chlubí nejen krásnou architekturou, ale i zvláštní akustikou. A právě toho si všimla autorka projektu a zpěvačka Jana Šelle. „Akustika v halách je vynikající a zvuk hudby se v nich úžasně rozléhá,“ pochvaluje si. „Místo najednou dostane úplně novou atmosféru a přenese člověka do jiného času a naladění. To mi přijde jako kouzlo vznešenosti v každodennosti. A to bych chtěla dopřát lidem, kteří cestují,“ dodala.

autorka projektu a zpěvačka Jana Šelle zdroj foto: ČD

A na co se mohou posluchači v Šumperku těšit? Na žesťové sexteto, které předvede skladby všech slohových období, ale specializuje se i na hudbu období baroka. Na nádraží zahrají Haydna, Zedníka či Bartóka, ale i Lou Reeda, Beatles nebo hudbu z Růžového pantera od Henriho Manciniho. V druhé části programu se představí ještě trombónový kvartet.

ilustrační snímek zdroj foto: ČD

Nádraží v Šumperku bylo už několikrát ve finále celostátní soutěže o Nejkrásnější nádraží v zemi. Vestibul je velmi reprezentativní, opravený v původním duchu a celé nádraží si zachovalo historický ráz a krásu. „Jako bonus si mohou lidé při koncertu prohlédnout celostátní putovní výstavu Má vlast – cestami proměn. Výstava upozorňuje na příznivé proměny míst z celé země, které vznikají díky zručnosti a vytrvalosti lidí i díky donorům, bez nichž by mnohé proměny nikdy nevznikly,“ dodává mluvčí ČD Kateřina Šubová.

Série netradičních koncertů na netradičních nádražích odstartovala na začátku května koncertem v Přerově. Během května a června se mohou těšit milovníci hudby ještě na další v Olomouci, Zábřehu a Prostějově.

Autor: red., M. Šuláková, zdroj foto: ČD

Fotogalerie

Šumperk - budova nádraží ČD                     zdroj foto: sumpersko.net

Další články z rubriky

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Řidiči lehkou nohu na plynu

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Konec dalších starých vlaků

Cesty napříč Tureckem

Cesty napříč Tureckem

Pozvánka do kina Retro

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.