Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

24.04.2024 - Zdravotní indispozice řidiče během jízdy - Skončila...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 3 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 13 / 2 - Oblačno

Na tuzemský trh mířilo 70 tisíc litrů vína bez dokladů

08. září 2014 - 12:04

Zpět na seznam článků

Společná akce celníků a potravinářské inspekce

Na tuzemský trh mířilo 70 tisíc litrů vína bez dokladů

společná akce GŘC a SZPI zdroj foto:GŘC

V posledních dvou srpnových týdnech proběhla společná kontrolní akce Celní správy ČR a Státní zemědělské a potravinářské inspekce, zaměřená na vnitrostátní a mezinárodní přepravu vína.

Kontroly probíhaly v blízkosti hraničních přechodů s Rakouskem a Slovenskem a vinařských lokalitách v Jihomoravském kraji. Stovka celníků prověřila u sedmi set cisteren, dodávek, nákladních automobilů i osobních vozidel doklady potřebné k přepravě vína v návaznosti na zákon o spotřebních daních. „Celníci při ní zajistili přes sedmdesát tisíc litrů vína, ke kterému přepravci nepředložili patřičné doklady,“ uvedla tisková mluvčí celní správy Martina Kaňková. 

společná akce GŘC a SZPI zdroj foto:GŘC

Státní zemědělská a potravinářská inspekce odebrala vzorky vín pro laboratorní analýzu. „Touto kontrolní akcí byl vystaven jasný signál dovozcům, výrobcům i spotřebitelům, že boj proti černému trhu s vínem je významnou prioritou,“ uvedl ministr zemědělství Marián Jurečka.

Pracovníci zemědělské inspekce prováděli kontrolu průvodní dokumentace k vinařským produktům a odběry vzorků vín pro laboratorní analýzu, která se mj. zaměřovala na zjištění přítomnosti syntetického glycerolu, náhradních sladidel, kyseliny citronové nebo prověření botanického původu lihu. „Při kontrolách vyšlo také najevo, že při přepravě vinařských produktů nejsou řádně vyplňovány průvodní doklady, které mají produkt doprovázet,“ uvedl tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

společná akce GŘC a SZPI zdroj foto:GŘC

Tyto prohřešky i v návaznosti na další zjištěné během kontrol, bude inspekce s příslušnými provozovateli řešit v rámci následného došetření. „Inspektoři navíc zjistili existenci neregistrované provozovny v Hovoranech, do které zavážela víno společnost CE Wines z Prahy 1,“ informoval tiskový mluvčí.

společná akce GŘC a SZPI zdroj foto:GŘC

Podle vyjádření zástupce celníků i potravinářské inspekce se budou tyto společné kontrolní akce opakovat.

Autor: red., m.k., p.k.,

Fotogalerie

společná akce GŘC a SZPI     zdroj foto:GŘC

Další články z rubriky

Lesníci se připravují na kůrovce

Lesníci se připravují na kůrovce

První masivní rojení čekají v květnu

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Představí architekt Petr Hájek

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.