Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 4 - Přeháňky-Déšť

Na zámku ve Velkých Losinách ožily Liechtensteinské Vánoce

27. prosince 2014 - 18:25

Zpět na seznam článků

Barokní interiéry zpestřila výstava historických hraček

Na zámku ve Velkých Losinách ožily Liechtensteinské Vánoce

Slavnostně vyzdobené komnaty s vyšňořenými stromečky, stoly prostřené ke svátečnímu hodování, nechybí vánočka ani cukroví, jen někdejší vznešení obyvatelé jako by si na chvíli odskočili, část z nich alespoň shlíží z portrétů na zdech. Návštěvníci na vlastní oči vidí, jaké to bylo o Božím hodu nebo na Štěpána na zámku ve Velkých Losinách. Pravou vánoční atmosférou ožilo barokní křídlo obývané kdysi Liechtensteiny.

Liechtensteinské Vánoce

Vánoční stromeček s jablíčky namísto baněk, ozdobený vlašskými ořechy a sušenými plátky ovoce vítá návštěvníky hned v zámeckém parku. Další, tentokrát ověšený andílky z vizovického pečiva, je jen o pár kroků dál. Příchozí se od něj vydají do barokní přístavby ze 17. století, vybavené původním historickým nábytkem a doplněné portréty představitelů rodů Liechtensteinů, Žerotínů a Podstatských z Prusinovic. „Návštěvníci vnímají zámek ve Velkých Losinách jako perlu renesanční architektury a spojují si ho především se Žerotíny, kteří začali stavět i toto barokní křídlo. Od roku 1802 tu však bydleli Liechtensteinové a právě ty připomínají instalované interiéry,“ objasnila průvodkyně Táňa Stonová.

FOTOGALERIE: Vánoce na zámku Velké Losiny I.

Na vytvoření iluze, že tu stále ještě žijí jeho někdejší obyvatelé, kteří také slaví Vánoce, se podíleli všichni zaměstnanci zámku. „Paní kastelánka vyrobila ozdoby z vizovického pečiva a donesla vlastní historické baňky. Pokladní upekla vánočku, cukroví i perníčky, které překrásně nazdobila. Dekorace na stolech jsou dílem šikovných zahradnic,“ popsala úsilí spolupracovníků Stonová.

Liechtensteinské Vánoce

Každý ze stromečků je nazdobený v jiném stylu. K vidění jsou slaměné i háčkované ozdoby, dekorace z korálků, ale také elektrické svíčky. Vždyť Liechtensteinové na zámku žili až do roku 1945. „Na stolech je šest druhů cukroví. Nejvíce práce dalo nazdobit perníčky, zabralo mi to dlouhé hodiny. Na stromeček se vešlo 130 perníčků,“ svěřuje se pokladní a cukrářka Anna Pařízková.

Liechtensteinské Vánoce

Narození Jezulátka připomínají také nesčetné jesličky, nechybí ani betlém z Hedče u Králík. Liechtensteinské Vánoce na zámku doplnila výstava historických hraček. „Je tu nejstarší diaprojektor v českých zemích - laterna magica z roku 1886. Obrázky ručně malované na skle se promítaly bez elektřiny, jen s použitím svíčky či petrolejové lampičky,“ upozornila Stonová na vystavený unikát.

FOTOGALERIE: Vánoce na zámku Velké Losiny II.

K vidění jsou především hračky z 19. a z prvních desetiletí 20. století. „Chlapci se diví tomu, že jejich předchůdci si nehráli s autíčky, ale s koníčky. Děvčatům se líbí panenky, ale také pokojíčky a kupecké krámy s bohatým vybavením, dotaženým až do posledního detailu,“ líčí nadšeně průvodkyně.

Liechtensteinské Vánoce

Nechybí ani medvídek, kdysi nesmírně populární káča neboli čamrda, houpací kůň či auto. „Mnohé hračky vycházely z reálného života, děti se učily zacházet s modely různých pracovních náčiní a nástrojů. Nad některými z nich musím vysvětlovat, k čemu sloužily, například jak se používaly necky a valcha,“ usmívá se Stonová.

Liechtensteinské Vánoce

Hned v několika vyvedeních jsou šicí i parní stroje. Vystavené jsou také domečky, stavebnice a skládanky, kamínka či poštovní kůň tažený koněm. „Malým i velkým návštěvníkům se rozzáří oči, jakmile spustíme elektrický vláček opatřený vlastním nádražím s cestujícími i s rozžatými lucernami,“ ukazuje průvodkyně na další unikát.

FOTOGALERIE: Vánoce na zámku Velké Losiny III.

Výstava návštěvníky nejen potěší, ale také poučí. „V každé místnosti se věnujeme jednomu tématu spjatému s vánočními svátky. Hned v úvodu vysvětlujeme, co jsou to barborky. Dále přibližujeme význam jmelí, vánočních stromečků, ozdob a dárečků, nezapomněli jsme ani na Ježíška,“ vypravuje Stonová.

Liechtensteinské Vánoce

V adventu výstava sklidila veliký úspěch zejména mezi dětmi z mateřinek. „Líbila se jim tak, že přicházely znovu, tentokrát s rodiči, které přemluvily k návštěvě. Těsně před svátky zájem veřejnosti opadl, ale hned po nich lidé opět dorazili,“ pochvaluje si Stonová.

Výstava je k vidění denně od 10 do 15 hodin. Vánoce na zámku končí až na Silvestra.

Autor: V.Krejčí, foto:sumpersko.net

Fotogalerie

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.