Pátek 26. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

26.04.2024 - Štěpán Rak vystoupí v Šumperku - Světově uznávaný...

Počasí

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 14 / 1 - PoloJasno

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 6 - SkoroJasno

Návštěvnická sezona na zámku Úsov opět ožívá

28. března 2015 - 14:57

Zpět na seznam článků

I letos bude součástí hlavního prohlídkového okruhu výstava Pohádky na zámku

Návštěvnická sezona na zámku Úsov opět ožívá

zámek Úsov se těší přízni návštěvníků foto: sumpersko.net

Ve znamení klasických českých pohádek se ponese zahájení letošní turistické sezony na zámku Úsov. Památka, proslavená unikátním lovecko-lesnickým muzeem se stovkami paroží a preparátů domácí i africké zvířeny, přivítá první návštěvníky ve středu 1. dubna.

zámek Úsov foto: sumpersko.net

Po celý duben bude otevřeno od úterý do neděle od 9 do 16.15 hodin. „V sobotu 4. dubna zamíří na zámek pohádkové bytosti, které budou provázet návštěvníky po expozicích lovecko-lesnického muzea. Připraven je i doprovodný pohádkový program,“ uvedla Martina Buchtová, tisková mluvčí Vlastivědného muzea v Šumperku.

pohádkové bytosti provází na zámku Úsov foto:sumpersko.net

V sobotu 25. dubna se zámek ocitne v moci čarodějnice Bludimíry. Připraveny jsou kostýmované prohlídky a zábavné odpoledne s čarodějnickou tematikou. Odehraje se slet čarodějnic, z nichž ta nejkrásnější bude dekorována královnou. Hostitelka Bludimíra odmění všechny návštěvníky, kteří dorazí v maskách.

čarodějnice Bludimíra foto:sumpersko.net

Milovníci snů a krásných příběhů s dobrým koncem mohou v nejvyšším patře nahlédnout do Perníkové chaloupky, potkají Čertova švagra i další pohádkové bytosti, usídlil se tam také trojhlavý drak. O dojem, že se příchozí ocitli ve zhmotněném světě dětské fantazie, se postarají dokonale propracované figuríny, vytvořené ve velikosti skutečných lidí.

pohádkové bytosti provází na zámku Úsov foto:sumpersko.net

Výjevům z deseti klasických českých pohádek dodávají dojem živosti a opravdovosti atraktivní muzejní exponáty a preparovaná zvířata, od zajíce až k medvědovi. Vlk, jenž číhá na Červenou Karkulku, byl zastřelen už v roce 1908, jeho podobu však zachovaly šikovné ruce preparátorů. Smolíčka vozí skutečný jelen, Budulínek smlouvá o hrášek s liškou, ježibabě sedí na rameni sova. Ze zoologických preparátů jsou vytvořeny také scény k pohádkám Ošklivé káčátko, Sedmero krkavců nebo Jak zvířátka stavěla domeček.

zámek Úsov - výstava Z pohádky do pohádky foto: sumpersko.net

Pohádkové výjevy doplnily unikátní sbírkové předměty. Myslivec má uniformu z druhé poloviny 19. století i stejně starou loveckou pušku. Šípková Růženka spí svůj stoletý sen v nádherné róbě, jež je kopií klasicistních šatů z druhé poloviny 18. století. „Chceme návštěvníky pobavit, poučit a připomenout krásné tradiční pohádky, které v době zahraničních animovaných seriálů pomalu upadají v zapomnění. Výstavy s pohádkovou tematikou bývají velice oblíbené. Ta naše si však vzala za cíl s pomocí atraktivního námětu představit co nejvíc sbírek muzejní povahy,“ vysvětlila Marie Gronychová, autorka výstavy a ředitelka Vlastivědného muzea v Šumperku.

zámek Úsov - výstava Z pohádky do pohádky foto: sumpersko.net

Na zámku nechybí ani zbrojnice s ojedinělou sbírkou pytláckých zbraní, které zabavili hajní na lichtenštejnském panství. Mezi unikáty patří také knihovna dřevin, kolekce krabiček ve tvaru knih s plody a listy různých druhů stromů nebo keřů. Jediným zařízeným pokojem v expozici je sál vybavený nábytkem z kořenů stromů. Ve sbírkách se nachází přes čtyři tisíce kusů přírodnin, z toho na sedm stovek rohů a parohů.

zámek Úsov foto: sumpersko.net

Navštívit lze i galerii obrazů Lubomíra Bartoše, malíře Jeseníků, rodáka z Klopiny u Úsova. Vystaveny jsou především krajinomalby, ale také zátiší a portréty. Návštěvníci Úsova si mohou dopřát i procházku po hradbách, odkud je nádherný výhled do kraje.

Autor: red., V. Krejčí, foto:sumpersko.net

Fotogalerie

zámek Úsov se těší přízni návštěvníků     foto: sumpersko.net

Další články z rubriky

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Vystaví ve věži kostela sv. Bartoloměje

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Vodohospodáři vezmou sinicím výživu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.