Čtvrtek 18. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

ŠumpeRUN 2024

18.04.2024 - ŠumpeRUN 2024 - Registrujte se do závodu na nové trati...

Počasí

18.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 1 - PoloJasno

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

Nejlepší realizace pozemkových úprav byly oceněny

23. března 2019 - 10:39

Zpět na seznam článků

Ve 12. ročníku soutěže Žít krajinou

Nejlepší realizace pozemkových úprav byly oceněny

Žít krajinou - katastrální území Pančava zdroj foto: SÚP

Soutěž Žít krajinou oceňuje nejlepší navržené a vybudované realizace prvků plánů společných zařízení v krajině, jejich autory, organizátory a všechny další, kteří se o realizace zasloužili. Ve čtvrtek 21. března se v prostorách Senátu Parlamentu ČR uskutečnilo vyhlášení výsledků 12. ročníku.

Žít krajinou - vyhlášení výsledků v prostorách PS

V letošním ročníku soutěže Žít krajinou se komisím představilo jednačtyřicet projektů, z toho jednadvacet projektů v kategorii Zelená a dopravní infrastruktura a devatenáct projektů v kategorii Tvorba a ochrana krajiny. Současně byla vyhlášena Cena Státního pozemkového úřadu a Cena veřejnosti, která je udělována projektu s nejvyšším počtem hlasů získaných ze strany veřejnosti prostřednictvím internetového hlasování.

výsledky Žít krajinou zdroj: SPÚ

Společná zařízení, jako jsou mokřady, tůně, ochranné nádrže, meze nebo výsadby jsou prevencí povodní i sucha. Jejich význam postupně roste v důsledku negativních dopadů klimatických změn.

Žít krajinou - k.u. Blížejov

Žít krajinou - Malenice

Žít krajinou - Žebrák

Žít krajinou - k.u. Bílov

Státní pozemkový úřad má aktuálně ukončeno více než dva tisíce čtyři sta komplexních a dva tisíce devět set jednoduchých pozemkových úprav na celkové rozloze téměř jednoho a půl milionu hektarů, což je více než třiatřicet procent výměry zemědělského půdního fondu. Úspěšně bylo dokončeno přibližně devadesát osm procent všech zahájených řízení. „Vzhledem k tomu, že jsou „v pohybu„ statisíce účastníků řízení, jedná se o výborný výsledek. Rozpracováno máme nyní přes tisíc komplexních pozemkových úprav na výměře odpovídající třináct procent zemědělské půdy. Pokud budu mluvit o investicích do krajiny, tak od vzniku SPÚ v roce 2013 jsme za více než dvě a půl miliardy zpracovali návrhy pozemkových úprav a zrealizovali opatření za sedm a půl miliardy korun. Za těmito čísly stojí poctivá a profesionální práce jak úředníků, projektantů pozemkových úprav a staveb, tak i dodavatelů a patří jim za to opravdu velké poděkování,“ ocenil spolupráci ústřední ředitel Státního pozemkového úřadu Martin Vrba. 

Žít krajinou - Výrava

Žít krajinou

Státní pozemkový úřad ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství a Českou zemědělskou univerzitou představil na počátku letošního roku nové principy pozemkových úprav v podmínkách adaptace krajiny na klimatickou změnu. „Jedná se zejména o návrhy a dimenzování opatření na budoucí klimatické podmínky, zaměření se na akumulaci vody v krajině, návrhy a realizace závlah a zdrojů závlahové vody, řešení pozemkových úprav v několika na sebe navazujících katastrech najednou, vytváření systému polyfunkčních prvků, využívajících synergii při ochraně krajiny před suchem, povodněmi a erozí a v neposlední řadě prioritní řešení katastrů z oblastí postižených suchem,“ uvedl k dalšímu směřování SPÚ ředitel Vrba. 

Soutěž Žít krajinou, kterou pořádá Státní pozemkový úřad (SPÚ) ve spolupráci se Stálou komisí senátu pro rozvoj venkova a s Českomoravskou komorou pro pozemkové úpravy. Jejím cílem je ocenit nejúspěšnější realizace pozemkových úprav, které jsou komplexním a účinným nástrojem, jak vrátit krajině její schopnost vyrovnávat se s klimatickými změnami i vlivy zemědělské činnosti. Mají pozitivní přínos pro kvalitu životního prostředí a zvyšují i celkovou kvalitu života na venkově.

Autor: red., L. Růžková, zdroj foto: SPÚ

Fotogalerie

Žít krajinou - katastrální území Pančava                       zdroj foto: SÚP

Další články z rubriky

Přednáškový sál v botanické zahradě

Přednáškový sál v botanické zahradě

Otevře Přírodovědecká fakulta UP

Folklórní symfonie bez hranic

Folklórní symfonie bez hranic

Unikátní setkání univerzitních souborů Visegrádu v srdci Olomouce

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.