Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 7 / 1 - PoloJasno

Nejohroženější skupinou v minulém roce na silnicích byli motocyklisté a chodci

10. ledna 2019 - 17:31

Zpět na seznam článků

Zaměří se na ně kampaně BESIP

Nejohroženější skupinou v minulém roce na silnicích byli motocyklisté a chodci

ilustrační snímek zdroj: FB BESIP

V loňském roce bylo na našich silnicích podle policejních statistik usmrceno 565 osob, což je o třiašedesát více, než v roce 2017. Na negativní bilanci uplynulého roku se nejvíce podepsaly fatální nehody motocyklistů, kterých oproti loňsku výrazně přibylo, zřejmě i vlivem extrémně teplého počasí a dlouhé motorkářské sezóny.

Nedaří se také zlepšit situaci u chodců, kde sice ubylo těžkých zranění, ale počet smrtelných následků vzrostl. Intenzita dopravy se stále zvyšuje a nejzranitelnější účastníci provozu, mezi které patří i naši nejmenší, jsou tak častěji vystaveni rizikovým situacím. „Přestože před více než dvaceti lety umíralo na silnicích násobně více osob, než tomu bylo v uplynulých letech, stále vidím nevyužitý potenciál k dalšímu snižování. Nová auta jsou zpravidla bezpečnější, ale i v těchto, bohužel, umírají nepřipoutaní lidé, stále máme vysoké počty usmrcených i těžce zraněných cyklistů, kteří nepoužili přilbu, fatální následky nehod „neviditelných“ chodců jsou také neustále omílaným tématem. Zcela zbytečné jsou fatální nehody způsobené tím, že se řidič rozptyluje mobilním telefonem nebo nedodržuje ani minimální bezpečnostní odstup od vozidla před sebou,“ říká Tomáš Neřold, vedoucí samostatného oddělení BESIP Ministerstva dopravy. 

přehled zdroj: BESIP

Mezi nejčastější příčiny tragických nehod patří nepřiměřená rychlost a nepozornost, a to nejen řidičů, ale také chodců a cyklistů. „Příliš mnoho českých motoristů bohužel stále jezdí agresivně a považuje to za normální,“ poznamenal Neřold.přehled zdroj: BESIP

Ve srovnání s loňským rokem přitom markantně přibylo případů, kdy došlo ke smrtelnému střetu kvůli tomu, že řidič nepřizpůsobil rychlost jízdy podmínkám na vozovce. U vážných nehod chodců pak hraje největší roli nepozornost – jak na straně řidičů, tak samotných chodců.

Více než v minulosti se na tom podílí používání telefonu a dalších zařízení přímo v provozu. BESIP bude letos pokračovat ve spolupráci s Českou asociací pojišťoven na kampani „Nepozornost zabíjí“, která varuje před používáním telefonu za volantem. „Kromě řidičů budeme apelovat i na chodce, aby se nechovali jako takzvaní „smombies“ a nezírali do telefonu při pohybu v dopravním provozu. Tato preventivní aktivita bude zahrnovat jak spot, tak terénní část, kde si lidé budou moci vyzkoušet na cvičné ploše, jak nebezpečné je používat telefon v provozu," přiblížil Tomáš Neřold.

Další kampaň se bude věnovat bezpečné vzdálenosti, kterou podle průzkumů nejméně třetina českých řidičů nedodržuje. V kombinaci s nepozorností a nepřiměřenou rychlostí je přitom ignorování bezpečného odstupu kritickým faktorem řady fatálních nehod.

U motocyklistů připraví BESIP spoty a kampaň zaměřenou na rizikové kolizní situace z pohledu řidičů aut a zaměří se také na nezkušené motorkáře, což nutně nejsou jen mladí řidiči, ale hlavně lidé pořizující si motorku, třeba ve čtyřiceti či v padesáti. Terénní kampaň nabídne řidičům kontrolu zraku a ověření, zda za volantem dobře vidí.

Autor: red., T. Neřold

Fotogalerie

ilustrační snímek                            zdroj: FB BESIP

Další články z rubriky

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Řidiči lehkou nohu na plynu

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Konec dalších starých vlaků

Cesty napříč Tureckem

Cesty napříč Tureckem

Pozvánka do kina Retro

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.