Středa 24. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

23.04.2024 - Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti...

Počasí

24.04.2024 - Středa

Teplota: 7 / 4 - obcasny-Déšť

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Nelegální sklad potravin v Bruntále je od Šumperku vzdálen necelých 56 kilometrů

24. listopadu 2014 - 23:12

Zpět na seznam článků

Inspekce zakázala uvést do distribuce desítky tun nevyhovujících potravin

Nelegální sklad potravin v Bruntále je od Šumperku vzdálen necelých 56 kilometrů

nelegální sklad potravin v Bruntále zdroj foto:SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila utajené neregistrované sklady potravin v areálu na ulici Jesenické č. 52 v Bruntále.

Při kontrole skladovacích prostor inspekce vystavila zákaz prodeje na téměř 18 t brambor a řádově stovky kilogramů ovoce a zeleniny. „U těchto komodit provozovatelé nebyli schopni předložit nabývací doklady a jde tudíž o potraviny neznámého původu. U dalších více než deseti tun balených brambor a řádově desítek palet ovoce a zeleniny SZPI nadále prověřuje původ a nelze vyloučit, že se množství zakázaného zboží rozšíří,“ uvedl tiskový mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Inspekce v neregistrovaných skladech také zjistila přes 15 tisíc vajec kusů vajec z Polska, u kterých provozovatelé nebyli schopni doložit nabývací doklady. „Skladové prostory byly částečně devastované, na stěnách se šířila plíseň a část skladované zeleniny byla napadena plísní,“ doplnil mluvčí Kopřiva.

nelegální sklad potravin v Bruntále zdroj foto:SZPI

Místně příslušný inspektorát SZPI letos provedl řádově stovky kontrol zaměřených na stánkový prodej ovoce a zeleniny a zejména na Opavsku a Jesenicku. “Na Bruntálsku byly zjištěny např. nevyhovující šarže konzumních brambor v celkovém objemu bezmála pět tisíc kilogramů. Inspekce při těchto kontrolách mj. zjistila klamání spotřebitele tím, že při prodeji uvedená odrůda neodpovídala zjištěním laboratorních rozborů, dále bylo kontrolou zjištěno neoprávněné používání etiket českých pěstitelů na šaržích brambor neznámého původu. Kontrolované osoby na žádost SZPI v řadě případů nepředložili nabývací doklady nebo se jednalo o opakované používání stejných faktur,“ informoval mluvčí Kopřiva.

Došetřením bylo také zjištěno, že na několika etiketách byla uváděna neexistující registrovaná osoba – pěstitel. Intenzita kontrolní činnosti s tímto zaměřením bude nadále pokračovat. Se všemi kontrolovanými osobami bude zahájeno správní řízení o uložení pokuty.

Autor: red.,P.Kopřiva

Fotogalerie

nelegální sklad potravin v Bruntále    zdroj foto:SZPI

Další články z rubriky

Recyklované asfalty i betony

Recyklované asfalty i betony

Stávají se součástí staveb

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.