Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Nemocnice Šumperk nabídne po slunném létě bezplatné vyšetření znamének

14. září 2017 - 09:22

Zpět na seznam článků

Preventivní vyšetření může včas odhalit nejagresivnější typ rakoviny kůže

Nemocnice Šumperk nabídne po slunném létě bezplatné vyšetření znamének

Nemocnice Šumperk nabídne po slunném létě bezplatné vyšetření znamének foto: T. Bulková - NŠ

Léto je za námi a naše kůže během něj dostávala pěkně zabrat. Podle lékařů je začátek podzimu ideální čas na to, nechat si kůži zkontrolovat, zda jí slunce nějak neublížilo. Nemocnice Šumperk proto už příští týden nabídne zájemcům bezplatné vyšetření kůže a znamének.

Na případné podezřelé kožní útvary si lékaři posvítí příští týden 19. září od 8.00 do 13.00 hodin v kožní ambulanci. „V létě se většina lidí pohybuje na slunci více než zbylý rok. Na kůži se proto mohou objevit změny, které je vhodné zkontrolovat,“ vysvětluje primář kožního oddělení Lubomír Drlík.

MUDr. Lubomír Drlík, primář kožního oddělení, provádí všetření pomocí digitálního dermatoskopu foto: archiv NŠ foto: archiv šumpersko.net

Nadcházející podzim a zima jsou totiž tím nejideálnějším obdobím, zejména v případě, kdy vám lékař navrhne odstranění znaménka. Při nadměrném slunění hrozí riziko poškození kůže, proto je nutné, zejména po tak slunném létě, jako bylo to letošní, hlídat vzhled znamének. „Jakákoliv změna, například vyvyšování, tmavnutí, změny tvaru, zarudnutí, krvácení, nebo pocit svědění může signalizovat problém, který je nutné okamžitě řešit,“ doplňuje primář.

Bezplatné preventivní vyšetření, které může včas odhalit nejagresivnější typ rakoviny kůže, takzvaný zhoubný melanom, nabídne nemocnice zájemcům už příští týden v úterý. „Dveře kožní ambulance se otevřou od osmi do třinácti hodin, zájemci budou vyšetřeni zdarma a bez nutnosti předchozího objednání. K akci se připojí i nemocniční lékárna. Lidem nabídne poradenství ohledně vhodného výběru přípravku k ochraně kůže před slunečním zářením i výrazné slevy na nákup ochranné kosmetiky,“ přibližuje průběh mluvčí nemocnice Hana Hanke.

Počet lidí, kteří se léčí se zhoubnými kožními melanomy neustále roste a Česká republika není žádnou výjimkou. Také z tohoto důvodu nemocnice zakoupila v loňském roce na své kožní oddělení nový digitální dermatoskop.

Nemocnice zakoupila v loňském roce na své kožní oddělení nový digitální dermatoskop zdroj foto: archiv NŠ

Uplatnění nachází zejména u pacientů s mnohačetnými pigmentovými lézemi. „Jedná se o takzvané mapování, kdy kamera přístroje zaznamená přehledné fotky znamének z celého těla, fotografie uchová a lékaři následně jednou až dvakrát do roka za pomocí přístroje vyhodnocují jejich změny. Proto je třeba, aby k nám lidé chodili na kontrolu pravidelně,“ pobízí primář s tím, že jednu z dalších skvělých příležitostí budou mít už příští úterý.

Autor: red., H. Hanke

Fotogalerie

Nemocnice Šumperk nabídne po slunném létě bezplatné vyšetření znamének   foto: T. Bulková - NŠ

Další články z rubriky

Přednáškový sál v botanické zahradě

Přednáškový sál v botanické zahradě

Otevře Přírodovědecká fakulta UP

Folklórní symfonie bez hranic

Folklórní symfonie bez hranic

Unikátní setkání univerzitních souborů Visegrádu v srdci Olomouce

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.