Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Nemocnice Šumperk otevře unikátní centrum dlouhodobé následné péče

02. srpna 2018 - 12:33

Zpět na seznam článků

Celá rekonstrukce starého pavilonu by měla vyjít na téměř sto miliónů korun

Nemocnice Šumperk otevře unikátní centrum dlouhodobé následné péče

Díky plánované kapacitě lůžek i prostorovému uspořádání bude pavilon dlouhodobé ošetřovatelské péče unikátním pracovištěm. Autor: Architektonické studio B. Petrova

Nemocnice se pustila do rekonstrukce starého chirurgického pavilonu. Ten v areálu chátrá už víc než dvacet let. Opuštěné prostory se v budoucnu promění v moderní zázemí pro dlouhodobě hospitalizované pacienty vyžadující dlouhodobou intenzivní ošetřovatelskou péči.  

Starý chirurgický pavilon byl původně v majetku Města Šumperk. V loňském roce se majiteli šumperské nemocnice podařilo od města budovu definitivně odkoupit. „Jsme rádi, že se nám s městem podařilo dohodnout. Věřím, že svého rozhodnutí nebude litovat. A to i s ohledem na skutečnost, že namísto chátrající budovy vznikne v nemocnici komplexní a poměrně unikátní pracoviště s lůžky dlouhodobé intenzivní a následné ošetřovatelské péče,“ poodhaluje nové plány se starou budovou chirurgie předseda představenstva Nemocnice Šumperk JUDr. Martin Polach s tím, že nový ošetřovatelský pavilon v budoucnu nabídne celkem třiadevadesát lůžek.

předseda představenstva Nemocnice Šumperk JUDr. Martin Polach zdroj foto: archiv

V přízemí pavilonu plánuje nemocnice vybudovat deset lůžek dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče a deset lůžek následné ošetřovatelské péče. Unikátní pracoviště doplní ještě deset lůžek následné ventilační péče. V dalších patrech zrekonstruované budovy pak nabídne celkem třiašedesát lůžek ošetřovatelské péče. „Díky plánované kapacitě lůžek, prostorovému uspořádání i přístrojové technologii budeme jediným zdravotnickým zařízením na Moravě, které nabídne takto komplexní dlouhodobou intenzivní i ošetřovatelskou péči,“ dodává Martin Polach.

Budova staré chirurgie chátrá víc než dvacet let. Nemocnice se teď pustila do její rekonstrukce foto: NŠ - Hana Hanke

Dlouhodobá intenzivní ošetřovatelská péče je určena pacientům, kteří už nevyžadují akutní péči na ARO, ale jejich stav i nadále vyžaduje dlouhodobou intenzivní ošetřovatelskou péči, neboť se u nich neobnovila jedna nebo více životních funkcí.

Tito pacienti tedy už nemusejí být hospitalizováni na ARO nebo JIP, ale jejich zdravotní stav zároveň nedovoluje pobyt na klasickém oddělení. „Jde tedy o takový mezistupeň, kde dostanou potřebnou kvalitní péči a zároveň uvolní lůžka ARO pro akutní život ohrožující případy. Zatímco na ARO nebo JIP bývají pacienti hospitalizovaní pár dní, na lůžkách DIOP to může být i několik týdnů,“ vysvětluje primář ARO Nemocnice Šumperk Josef Čikl. 

MUDr. Josef Čikl primář ARO Nemocnice Šumperk zdroj foto: archiv šumpersko.netP

Rekonstrukce chirurgického pavilonu potrvá víc než rok a i s nákupem přístrojové technologie přijde na více než sto miliónů korun. Nemocnice se v těchto dnech pustila do přípravných prací nezbytných pro zahájení samotné rekonstrukce. „Dřív než se pustíme do rekonstrukce a dispozičních úprav celého objektu, je třeba budovu kompletně vyklidit. Dělníci musí na všech patrech odstranit původní sanitární techniku, okna, dveřní zárubně i keramické obklady,“ vysvětluje Martin Pelnář, člen představenstva a správce nemocnice s tím, že se opuštěný pavilon nachází v zadní části areálu, takže stavební práce nijak neomezí pacienty ani provoz nemocnice.

člen představenstva Ing. Mgr. Martin Pelnář zdroj foto: archiv šumpersko.net

Nemocnice Šumperk je soukromým zdravotnickým zařízením, jehož majitelem je od roku 2015 lékař Martin Polach. Ten do nemocnice investuje mohutné finanční prostředky. Historicky největší investicí se stala stavba nového Pavilonu R, ve kterém pacienti najdou mnoho moderních ambulancí, ale i nové pracoviště magnetické rezonance. Nemocnice ho otevřela loni na jaře. Kromě toho nechal lékař Martin Polach v nemocnici vybudovat nový superaseptický operační sál za sedmnáct miliónů korun. Investované peníze směřují i do nákupu přístrojové technologie. Jen letos má nemocnice v plánu zakoupit nové přístroje za více než osmdesát miliónů korun.

 
 

Autor: red., H. Hanke, zdroj foto: archiv šumpersko net a NŠ

Fotogalerie

Díky plánované kapacitě lůžek i prostorovému uspořádání bude pavilon dlouhodobé ošetřovatelské péče unikátním pracovištěm. Autor: Architektonické studio B. Petrova

Další články z rubriky

Přednáškový sál v botanické zahradě

Přednáškový sál v botanické zahradě

Otevře Přírodovědecká fakulta UP

Folklórní symfonie bez hranic

Folklórní symfonie bez hranic

Unikátní setkání univerzitních souborů Visegrádu v srdci Olomouce

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.