Sobota 21. září 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Od pátečního poledne je omezen vstup na Jesenicko

20.09.2024 - Od pátečního poledne je omezen vstup na Jesenicko -...

Počasí

21.09.2024 - Sobota

Teplota: 21 / 8 - Jasno

22.09.2024 - Neděle

Teplota: 21 / 9 - Jasno

Nový pavilon Hemato-onkologické kliniky má být dokončen v červnu příštího roku

29. srpna 2019 - 11:07

Zpět na seznam článků

„Stavba nového ambulantního pavilonu motivuje pacienty i náš tým“, říká přednosta Hemato-onkologické kliniky FN Olomouc profesor Tomáš Papajík

Nový pavilon Hemato-onkologické kliniky má být dokončen v červnu příštího roku

Nový pavilon Hemato-onkologické kliniky má být dokončen v červnu příštího roku zdroj foto: FNOL

Návštěvníci areálu FN Olomouc a zejména pak ti, kteří do něj stoupají od Brněnské ulice, si nemohou nepovšimnout dominantní stavby, jež vyrůstá v sousedství Dětské kliniky. Ambulantní pavilon Hemato-onkologické kliniky se začal budovat v březnu letošního roku a hotov má být na konci června 2020.

Součástí nového pavilonu za přibližně sto šedesát milionů korun bude devět vyšetřoven, pět odběrových míst, výkonová místnost, dva denní stacionáře pro podání léčby a transfuzních přípravků a moderně řešené čekárny s dostatečnou kapacitou a odpovídajícím sociálním zázemím. „Dobudování ambulantního pavilonu zásadně změní provoz naší kliniky a přinese podstatně větší komfort pacientům, jejich blízkým i personálu,“ těší se přednosta Hemato-onkologické kliniky FN Olomouc profesor Tomáš Papajík.

prof. MUDr. Tomáš Papajík, CSc. zdroj foto: FNOL

Pane profesore, hrubá stavba pavilonu utěšeně roste. Jaké ve vás převažují pocity, když kolem ní jdete?

profesor Tomáš Papajík: Velmi příjemné. Připravit projekt s veškerým vyřizováním nutných žádostí, povolení a úředních schválení bylo totiž nesmírně obtížné. V běhu těch věcí jsme pak na samotnou podobu stavby trochu pozapomněli a teď je nádherné, jak i díky moderním technologiím utěšeně roste. Já i celý můj tým jsme do toho plně vtaženi a mohu říct, že i nadšení. Současné technologie totiž umožňují vytvářet budovy trochu jako stavebnici, takže zatímco ještě na jaře se teprve kopaly základy, dnes už je dokončena hrubá stavba! Musím v této souvislosti pochválit stavební firmu i technický personál naší nemocnice, protože stavba není ve skluzu, což není v rámci České republiky zdaleka běžné. Je to dobrá vizitka řízení podobných procesů v nemocnici i samotného realizátora.

 Nový pavilon Hemato-onkologické kliniky má být dokončen v červnu příštího roku zdroj foto: FNOL

Vnímá rychlé tempo výstavby i veřejnost? Máte v tomto směru nějakou zpětnou vazbu?

profesor Tomáš Papajík: Velmi výraznou a moc mě to těší. Nový pavilon přinese daleko větší komfort, hygienickou bezpečnost a zásadní zlepšení dopravní obslužnosti pro pacienty a personál a už teď je poznat, jak je to pro všechny hodně motivující. Baví se o tom s námi současní i bývalí pacienti. Ti, kteří mají ráno provedeny krevní odběry a čekají na jejich výsledky, si často udělají k novostavbě vycházku a pozorují, jak stavba pokračuje.

Nový pavilon Hemato-onkologické kliniky má být dokončen v červnu příštího roku zdroj foto: FNOL

Nový pavilon Hemato-onkologické kliniky má být dokončen v červnu příštího roku zdroj foto: FNOL

Nový pavilon Hemato-onkologické kliniky má být dokončen v červnu příštího roku zdroj foto: FNOL

Kdy se tedy všichni zájemci a zejména pacienti a personál vaší kliniky dočkají hotové a funkční budovy?

profesor Tomáš Papajík: Ještě do letošní zimy je v plánu dokončení fasády a oken. Pak už bude prostor pro vnitřní práce podle plánu, který po diskuzi s námi zdravotníky vymyslel architekt. Na to se opravdu všichni těšíme, protože je to obrovská šance udělat velké pozitivní změny v péči o pacienta, což nám současné stísněné prostory neumožňují. Tyto změny by se v souladu s koncepcí celé nemocnice týkaly také redukce papírování a byrokracie. Vše bude směřovat k tomu, aby zde bylo více klidu a komfortu pro pacienty, neboť i tyto faktory hrají roli v samotné léčbě. Počítám, že všechny tyto kroky vyvrcholí předáním stavby v červnu příštího roku. Následovat bude dovybavení budovy zdravotnickými prostředky, výpočetní technikou a drobným mobiliářem a samotné stěhování vidím na září až říjen 2020.

Už podle vizualizace na billboardu před vznikající novostavbou je zřejmá její příbuznost s vloni otevřenou budovou II. interní kliniky - gastroenterologické a geriatrické, která právem posbírala řadu prestižních cen. Je tomu skutečně tak?

profesor Tomáš Papajík: Ano, je tam zřetelně vidět rukopis stejného architekta, jímž je Adam Rujbr. I náš nový ambulantní pavilon bude šetrný ke svému okolí a přírodě, díky čemuž získal dotace ze Státního fondu životního prostředí a Ministerstva zdravotnictví v celkové výši téměř šedesát pět milionů korun, což je polovina uznatelných nákladů. Stejně jako u II. interní kliniky se bude jednat o energeticky pasivní budovu, což samozřejmě vítáme.

Jaká jsou další hlavní pozitiva nového pavilonu?

profesor Tomáš Papajík: Společně s architektem jsme se snažili celý proces péče o pacienta od samotného příjezdu přizpůsobit jeho pohybu a potřebám. Počítáme s tím, že k nám v řadě případů míří pacienti hůře mobilní, často v doprovodu rodiny nebo sanitním vozem. Kladli jsme proto důraz na dostupnost parkovacích míst i možnost příjezdu přímo ke krytému vchodu s výtahem. Následně pak pacient přichází k recepci a dále k odběrovým místnostem a vyšetřovnám. Vše by mělo být jednoduché, co nejvíce příjemné a s maximální možnou mírou soukromí. K tomu přispívají i takové zdánlivé detaily jako například dostatečný počet moderně řešených toalet nebo přebalovací místnost pro maminky s dětmi či samostatné čekárny, vyšetřovny či izolační box pro pacienty s oslabenou imunitou - například po transplantaci kostní dřeně. K vyšší kvalitě a komfortu péče povede i větší počet odběrových míst, vyšetřoven a míst ve dvou stacionářích, což bude mít zároveň výrazný vliv na omezení šíření infekcí třeba v době chřipkových epidemií. A nezapomněli jsme samozřejmě ani na samotný tým naší kliniky, pro který byly vyprojektovány prostorné šatny, sprchy, denní místnost, kuchyňka a další zázemí.

Nový pavilon Hemato-onkologické kliniky má být dokončen v červnu příštího roku zdroj foto: FNOL

Vaše klinika je v současnosti rozprostřena hned do několika budova v areálu olomoucké fakultní nemocnice. Jak moc otevření nového ambulantního pavilonu ovlivní její provoz?

profesor Tomáš Papajík: V prvé řadě je potřeba říct, že stále více diagnostických výkonů a především samotná léčba v hematoonkologii jsou realizovány v ambulantním režimu. Výrazně častěji používáme cílené biologické léky, které se podávají právě ambulantně. Z těchto důvodů bude mít dokončení nového pavilonu na náš provoz mimořádný vliv. Ambulance se navíc propojí se stávajícími hematologickými laboratořemi, které jsou soustředěny v budově, k níž se nový pavilon přistavuje. A rychlá a intenzivní komunikace mezi laboratoří a ambulancí je v našem oboru nesmírně důležitá. Nový pavilon bude také relativně blízko lůžkové části naší kliniky a důležitá je také blízkost a dostupnost centrální lékárny, protože naši pacienti mají mnohdy velkou spotřebu léků. Lepší bude rovněž spojení s transfuzním oddělením. V rámci nemocnice jsme největším odběratelem transfuzních přípravků a podstatná část z nich je dnes již rovněž podávána ambulantně.

Nový pavilon Hemato-onkologické kliniky má být dokončen v červnu příštího roku zdroj foto: FNOL

Vedle samotné ambulantní části vám nový pavilon poskytne i další potřebné prostory. Jaké konkrétně?

profesor Tomáš Papajík: Součástí budovy bude také dokumentační centrum, jež je důležité pro spolupráci s národními a mezinárodními registry. Dále prostor pro oddělení klinických studií, kde v jejich rámci a s použitím nejnovějších léků, které dosud nejsou běžně dostupné, léčíme řadu nemocných. Rovněž tu bude konzultační místnost sloužící k intimnější komunikaci s pacientem a jeho rodinou. Často je s nimi třeba detailně a diskrétně mimo běžný provoz probrat další postupy léčby. Chybět nebude ani ambulance paliativní péče, v níž bude působit podpůrný tým. A nesmíme zapomínat i na to, že klinika je výukovým a školicím centrem v oborech ošetřovatelství, všeobecného a zubního lékařství včetně postgraduálního vzdělávání. Součástí nové budovy tak bude i velká posluchárna, která se dá rozdělit na dvě menší. Kromě vlastního využití ji chceme nabídnout také dalším pracovištím, protože takových prostor není v nemocnici nikdy dost. A mimo samotné výuky tu budou například probíhat setkání s pacienty a jejich rodinnými příslušníky či další edukační akce.

Autor: red., A. Fritscher, zdroj foto: FN OL

Fotogalerie

Nový pavilon Hemato-onkologické kliniky má být dokončen v červnu příštího roku   zdroj foto: FNOL

Další články z rubriky

Od pátečního poledne je omezen vstup na Jesenicko

Od pátečního poledne je omezen vstup na Jesenicko

Policejní hlídky budou kontrolovat vstup

Hanušovice. Jen co opadla voda, začalo hořet

Hanušovice. Jen co opadla voda, začalo hořet

Na místě vyhrazeném pro ukládání věcí

Exkluzivní Fotogalerie

Desná na Šumpersku

Desná na Šumpersku

Fotek: 32
Přidáno: 15.09.2024

Řeka Desná na Šumpersku

Řeka Desná na Šumpersku

Fotek: 20
Přidáno: 14.09.2024

Revival Invaze 2024

Revival Invaze 2024

Fotek: 67
Přidáno: 24.08.2024

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.