Středa 24. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

23.04.2024 - Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti...

Počasí

24.04.2024 - Středa

Teplota: 8 / 4 - obcasny-Déšť

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 2 - Přeháňky-Déšť

Obrazová publikace o Králickém Sněžníku bestsellerem?

04. července 2014 - 13:32

Zpět na seznam článků

Sběratel historických pohlednic Petr Možný shromáždil v knize unikáty

Obrazová publikace o Králickém Sněžníku bestsellerem?

Křest obrazové publikace na Paprsku foto:V.Krejčí

Už čtyři desítky let se Šumperák Petr Možný věnuje netradičnímu koníčku. Sbírá historické pohlednice a fotografie mapující region severozápadní Moravy. Unikáty, které za léta nashromáždil, si nenechává jen pro sebe, rád se o ně podělí s veřejností. Přispěl už do 27 knih. Zatím poslední je výpravná obrazová publikace Králický Sněžník a okolí na starých pohlednicích a fotografiích. „Králický Sněžník mám rád už od dětství a bylo mi líto, že dosud žádná obrazová publikace věnovaná výhradně tomuto místu nevyšla. Psalo se o něm jen okrajově v literatuře o Jeseníkách nebo Orlických horách. Proto jsem rád, že nakladatel Pavel Ševčík přistoupil na můj návrh a kniha mohla spatřit světlo světa,“ pochvaluje si sběratel.

Králický Snežník - obal knihy

Kniha přináší unikáty, které dosud nebyly nikde publikovány, například snímek ze závodů ve skoku na lyžích na Králickém Sněžníku z období první republiky. Zajímavé jsou také historické pohlednice a snímky zachycující dnes již neexistující Lichtenštejskou chatu a rozhlednu na Králickém Sněžníku. „V publikaci je 250 reprodukcí historických pohlednic, fotografií, kreseb i turistických razítek, odznáčků či štítků na turistické hole. Materiál, který sběratel Možný dodal, byl ještě mnohem obsáhlejší, měli jsme z čeho vybírat,“ uvádí Pavel Ševčík ze štíteckého nakladatelství Veduta.

z obsahu knihy Králický Snežník

Kromě starých pohlednic se Možný zajímá také o vojenskou historii, články s touto tematikou publikuje například ve vlastivědném sborníku Severní Morava. Díky tomuto fandovství se sám mohl pustit do napsání kapitoly věnované pohraničnímu opevnění v okolí Králického Sněžníku. Autorem dalšího doprovodného textu knihy se stal Zdeněk Gába, jenž je původní profesí geolog, v posledních letech se však věnuje především regionální vlastivědě. „Kniha čtenáře zavede nejen na Králický Sněžník, přibližuje také výchozí místa turistických tras, je v ní i dnes už zaniklá osada Cibulka. Ukazuje také polskou stranu Králického Sněžníku, jedna kapitola se zaobírá kresbami a obrazy, které tuto krásnou horu zachycují,“ upřesnil Možný.

Autor doprovodného textu Zdeněk Gába v obležení čtenářů foto:V.Krejčí

Výběr pohlednic a fotografií trval sběrateli tři roky, na vlastní přípravě knihy pracoval spolu s autorem doprovodného textu od léta 2013. Nejstarší pohlednice zveřejněné v publikaci pocházejí z konce 19. století, většina z nich však mapuje první polovinu 20. století. „S rozvojem masové turistiky rostla poptávka po pohlednicích, které vydávali z reklamních důvodů hostinští a obchodníci,“ vysvětluje sběratel, jemuž staré pohlednice učarovaly a shromažďuje je už od 70. let.

z obsahu knihy Králický Snežník

Kniha vyšla ve štíteckém nakladatelství Veduta, které se věnuje vydávání regionální literatury. Nakladatel Ševčík vypravil už například publikace Zábřeh na starých pohlednicích, Šumperské proměny, Historické toulky Šumperskem či Hanušovice v proměnách času.

Sběratel historických pohlednic a fotografií Petr Možný a nakladatel Pavel Ševčík (právě podepisuje knihu o Králickém Sněžníku). foto:V.Krejčí

Premiéry se nová kniha o Králickém Sněžníku dočkala na festivalu Pradědovy letokruhy, kde se o ni strhla doslova rvačka. Jen v rámci křtu knihy se prodala stovka výtisků. Že je o publikaci zájem, dokládají také internetové stránky nakladatelství Kosmas, kde je v kategorii Regionální literatura zařazena do žebříčku nejprodávanějších knih.

Autor: Vladimíra Krejčí

Fotogalerie

Křest obrazové publikace na Paprsku     foto:V.Krejčí

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.