Středa 17. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

16.04.2024 - Loučení s legendárními Tornády v Olomouci - Konec...

Počasí

17.04.2024 - Středa

Teplota: 10 / 4 - obcasny-Déšť

18.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 3 - PoloJasno

Odlehčená výstava s přízviskem „NEJ“

06. října 2015 - 13:50

Zpět na seznam článků

Muzeum v Šumperku připravilo originální představení exponátů

Odlehčená výstava s přízviskem „NEJ“

Šumperk - výstava představí také nejextravagantnější model zdroj foto: VM Šumperk

Muzejní nejstarší, nejmenší, nejslavnější, nejfenomenálnější, nejnebezpečnější – to je pouhý náznak z celkového výčtu exponátů, které bude možné spatřit v prostorách Výstavní síně šumperského muzea od 8. října. 

pozvánka zdroj:VM Šumperk

V roce 2016 oslaví Vlastivědné muzeum v Šumperku 120 let od založení německého městského muzea, jehož sbírky se staly základním kamenem pro ty současné. „Aktuálně čítající téměř 153 tisíc evidenčních čísel sbírkových předmětů, což odpovídá tři sta tisíc kusů věcí movitých,“ uvedla tisková mluvčí muzea Martina Buchtová.

největši betlém zdroj foto: VM Šumperk

Odborní pracovníci muzea se rozhodli jít této příležitosti trochu napřed a již letos prezentovat všechny muzejní sbírky šumperského, zábřežského a mohelnického muzea na výstavě „Muzejní nej“.

nejneobvyklejši herbář zdroj foto: VM Šumperk

„Máme zájem představit předměty z podsbírek archeologie, historie a výtvarného umění, geologie, zoologie a botaniky trochu netradičně, respektive s příznačným, leč v některých případech poněkud odlehčeným, přízviskem „nej“,“ s úsměvem zve k prohlídce mluvčí.

nejchlupatější zdroj foto: VM Šumperk

Při výběru exponátů, na kterém se podíleli všichni kurátoři sbírek, totiž nezůstalo pouze u běžných charakteristik největší či nejstarší, ale vybíraly se také exponáty nejexotičtější či nejokatější. Návštěvníci se mohou těšit například na nejextravagantnější muzejní předměty, kterými jsou modely od návrháře Luďka Hanáka. „Při jejichž tvorbě autor využívá kombinaci netradičních materiálů a originálních střihů vymykajících se zaběhnutým módním trendům,“ vysvětluje Buchtová.

instalace výstavy zdroj foto: VM Šumperk

Autoři výstavy mají zájem také přiblížit práci kurátora sbírek, jejíž podstatnou část tvoří právě péče o sbírky, jejich kvalitní doplňování, zhodnocení a prezentace. „Proto bude na výstavě vytvořen na několik měsíců cvičný depozitář, ve kterém si zájemci mohou vyzkoušet, co obnáší odborná činnost v muzeu, kupříkladu jak se vytváří evidenční záznam o předmětu,“ přibližuje Martina Buchtová.

nejpichlavější zdroj foto: VM Šumperk

Výstava, která bude zahájena 8. října v 17 hodin vernisáží, potrvá do 14. února.

Autor: red.,M. Buchtová

Fotogalerie

Šumperk - výstava představí také nejextravagantnější model    zdroj foto: VM Šumperk

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.