Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

Odvážní cyklisté pojedou náročnou horskou časovku na Dlouhé stráně

28. července 2015 - 09:49

Zpět na seznam článků

Handy cyklo maratonu zavítá do Jeseníků

Odvážní cyklisté pojedou náročnou horskou časovku na Dlouhé stráně

Handbike – Hendikepovaní závodníci budou mít za úkol překonat první úsek časovky zdroj foto: V. Sobol

Ve středu 29. července nad ránem začnou po serpentýnách k horní nádrži vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně postupně stoupat členové štafet více než 30 týmů z celé republiky.

Turisticky atraktivní elektrárna je cílem speciální časovky a zároveň jedním z průjezdních bodů Handy cyklo maratonu, jehož účastníci vyrazí v úterý z Prahy a během 111 hodin musí zdolat 2222 kilometrů s obrátkou v Košicích.

Dlouhé stráně – letecké záběry na kopec, který budou muset závodníci zdolat zdroj foto: V. Sobol

V úterý 28. července odstartuje z pražského Václavského náměstí třetí ročník závodu smíšených týmů zdravých a handicapovaných cyklistů. "V každém týmu musí být jeden hendikepovaný cyklista, a ten bude také členem štafety na Dlouhé stráně," upřesňuje tiskový mluvční elektrárenské společnosti Vladislav Sobol.

Jednou z novinek letošního ročníku jsou totiž tři speciální prémie, které odvážným cyklistům zpestří jejich pětidenní putování. Nejočekávanější z nich je vrchařská časovka, která závodníky zavede až k horní nádrži přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně v Jeseníkách.

Při stoupání, které si nezadá ani s horskými etapami Tour de France, si sáhnou na dno sil, odměnou jim ale bude návštěva jednoho ze sedmi divů Česka, který je zároveň zařazen mezi 24 povinných kontrolních bodů závodu. První týmy budou téměř 15kilometrový úsek rozdělený na 4 části překonávat v noci a nad ránem ve středu 29. července. "Poslední boje se odehrají kolem poledne téhož dne. Členové vítězného týmu sice neobléknou puntíkovaný dres pro nejlepší vrchaře, zato jim ale organizátoři odečtou 60 minut z celkového času," objasnil Vladislav Sobol. 

časovka 2014 zdroj foto: V. Sobol

Závod, který se jede za podpory Nadace ČEZ, pomáhá těm, jež se s handicapem teprve učí žít. „Každý tým je patronem jednoho člověka krátce po úrazu nebo nemoci, která je upoutala na vozík. Kromě motivace a psychické podpory mu může tým vyhrát zajímavé ceny, ale hlavně mu zajistí účast na sportovním zážitkovém víkendu v přírodě,“ přibližuje mluvčí.

V průběhu letošního ročníku náročného cyklo maratonu totiž mohou jeho účastníci, fanoušci i diváci pomoci čtyřem handicapovaným sportovcům nastoupit do příštího maratonu na vlastních kolech či zlepšit jejich zdravotní stav. „Stačí si stáhnout aplikaci EPP Pomáhej pohybem zdarma do mobilu a vyrazit na kolo, na procházku nebo si zaběhat. Po ukončení pohybové aktivity může každý věnovat vysportované body jednomu z handicapovaných sportovců a pomoci jim svým pohybem k vlastnímu stroji a svobodnému pohybu,“ vysvětlila Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ, která podpořeným sportovcům věnuje finanční příspěvek na sportovní vybavení.

Dlouhé stráně – letecké záběry na kopec, který budou muset závodníci zdolat zdroj foto: V. Sobol

Na podporu amatérských i profi sportovců, ale i lenochů, kteří si aplikaci EPP zapnou třeba jen při cestě do práce či do obchodu, se těší i Tomáš Kráčalík z Ostravy.

V dětství prodělal leukémii a poté několik operací spojených s odstraněním nádoru na mozku. Při operaci mu byl poškozen oční nerv a od dětství tak vidí zhruba na 10 procent. V posledních letech jej naprosto pohltil sport, hlavně cyklistika. Ze začátku zkoušel jezdit na normálním kole, později si pořídil tandemové kolo a našel si vodiče. Od té doby se snaží co nejvíce trénovat i závodit. V loni jel Handy cyklo maraton poprvé a letos jede znovu.

Tomáš Kráčalík - jeden z hendikepovaných, kterého díky aplikaci EPP – Pomáhej pohybem podpoří Nadace ČEZ zdroj foto: V. Sobol

Start časovky je v lyžařském areálu v Koutech nad Desnou ve výšce 570 m. n. m., cíl zhruba o 780 metrů výš v nadmořské výšce 1350 metrů nad mořem. „Bude to jistě zajímavá podívaná, a to nejen pro ranní ptáčata, ale i pro běžné turisty a obyvatele. Po nejlepších týmech, které mohou do Koutů na Desnou přijet ve středu už ve 3 hodiny ráno, budou další ne tak výkonné skupiny přijíždět postupně, pravděpodobně až do středečního poledne,“ dodává mluvčí Sobol.

Autor: red., V. Sobol

Fotogalerie

Handbike – Hendikepovaní závodníci budou mít za úkol překonat první úsek časovky   zdroj foto: V. Sobol

Další články z rubriky

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Opera, výstava, kniha či obnova kaple

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Kolize v Loučné nad Desnou se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.