Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

24.04.2024 - Zdravotní indispozice řidiče během jízdy - Skončila...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 3 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 13 / 2 - Oblačno

Oranžové projekty budou opět pomáhat

07. ledna 2017 - 09:34

Zpět na seznam článků

V Olomouckém kraji vloni uspělo 24 projektů

Oranžové projekty budou opět pomáhat

Hoštejn - slavnostní otevření nového přechodu pro chodce před základní školou zdroj foto: V. Sobol

Obce, školy i neziskové organizace či spolky mohou opět žádat o příspěvky Nadace ČEZ. Grantová řízení Oranžové schody, Stromy a Oranžový přechod tentokrát odstartovaly v jednom termínu na začátku ledna.

Za loňský rok podpořila nadace v celé České republice přes tisíc projektů v celkové hodnotě téměř 200 milionů korun. Také v Olomouckém kraji rozdávala Nadace finanční pomoc hned v několika grantových řízeních. Částkou 5,3 milionu korun přispěla na realizaci 24 projektů. O podporu mohou zájemci žádat i letos a to hned v lednu. „Chceme žadatelům o příspěvky co nejvíce zjednodušit administrativu spojenou s jejich projektem. Aby nemuseli během celého roku sledovat, co jak a kdy vypisujeme, sjednotili jsme termíny podávání žádostí,“ říká Michaela Ziková, místopředsedkyně správní rady a ředitelka nadace.

Hoštejn - nový přechod pro chodce zdroj foto: V. Sobol

Nadace pomáhá mladým lidem s tělesným postižením začlenit se mezi ostatní studenty, proto minimalizuje překážky, které jim brání v cestě za kvalitním vzděláním. Projekt Oranžové schody odstraňuje architektonické bariéry nákupem plošin, výtahů, schodišťových sedaček, schodolezů nebo zvukových a světelných naváděcích systémů. „Každá základní, střední či vyšší odborná škola může o příspěvek v maximální výši 500 tisíc korun požádat jednou za rok. Žádosti přijímáme do konce února, stejně jako v minulých letech pomůže s výběrem projektů k podpoře paralympijský cyklista Jiří Ježek,“ uvedl tiskový mluvčí Vladislav Sobol.

Nadace ČEZ už sedmým rokem podporuje také vznik nových stromořadí i obnovu historických alejí, které buď zcela zanikly, nebo už byly přestárlé. „Grant za tu dobu využilo více než 200 měst a obcí, jen v loňském roce díky projektu sázelo stromořadí 58 municipalit,“ přiblížil mluvčí.

Žádosti v prvním kole grantového řízení, určeném pro ty, kteří chtějí stromy sázet na jaře, je možné podávat během celého ledna. „Ti, kteří preferují podzimní sázení, budou moci žádat v červenci. Každá obec může o příspěvek požádat jednou za rok, maximální výše grantu činí 150 tisíc korun,“ upřesnil Vladislav Sobol.

Přechody pro chodce jsou častým místem dopravních nehod, mnohdy s tragickými následky. Častou příčinou těchto nehod bývá špatná viditelnost. Vhodné osvětlení nebezpečných přechodů přitom dokáže tuto smutnou statistiku nehodovosti snížit až o dvě třetiny. Nadace proto dlouhodobě finančně podporuje instalace vhodného osvětlení na přechody.

Oranžový přechod - za tmy (nahoře) a po rozsvícení nového osvětlení zdroj foto: archivenĂ­ (dole)

V Olomouckém kraji se díky nově osvětlenému přechodu cítí bezpečněji obyvatelé tří měst a obcí – Prostějova, Hoštejna a Křelova-Břuchotína. Grantové řízení navázalo na úspěšný projekt, v němž o přechodech, které dostanou osvětlení, rozhodovala sama veřejnost. „Příjem žádostí končí v únoru, města a obce mohou žádat až o 120 tisíc korun,“ informoval mluvčí.

Během celého roku mohou uchazeči podávat žádosti o podporu v grantových řízeních Podpora regionů a Oranžové hřiště. Maximální výše příspěvků v těchto případech není omezena, záleží pouze na posouzení konkrétního projektu. Žádosti je možné už několik let podávat přes jednoduchý webový formulář, který lze vyplnit přímo na webu www.nadacecez.cz. Nutná není ani finanční spoluúčast žadatele projektu.

Autor: red., V. Sobol

Fotogalerie

Hoštejn - slavnostní otevření nového přechodu pro chodce před základní školou      zdroj foto: V. Sobol

Další články z rubriky

Lesníci se připravují na kůrovce

Lesníci se připravují na kůrovce

První masivní rojení čekají v květnu

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Představí architekt Petr Hájek

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.