Čtvrtek 18. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

VIDEO. Hrad v ohrožení

17.04.2024 - VIDEO. Hrad v ohrožení - Jak si hasiči poradili s...

Počasí

18.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 1 - PoloJasno

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

Pavilon R slaví v šumperské nemocnici první narozeniny

17. května 2018 - 23:15

Zpět na seznam článků

Stavba získala i cenu Města Šumperka 2017 kategorii architektura - novostavba

Pavilon R slaví v šumperské nemocnici první narozeniny

Na novém mamgorafickém pracovišti stihli šumperští lékaři vyšetřit už 11 tisíc žen. Autor: Hana Hanke, Nemocnice Šumperk.

Přesně před rokem se pacientům šumperské nemocnice otevřely dveře nového moderního radiodiagnostického pavilonu. Šumperští lékaři v něm stihli za rok ošetřit přes patnáct tisíc pacientů.

Výstavba nového pavilonu přišla i s nákupem zdravotnické technologie na více než sto šedesát miliónů korun a šlo o největší investici v historii nemocnice. O tom, že výstavba pavilonu měla své opodstatnění, svědčí í čísla vyšetřených pacientů. „Na našem pracovišti magnetické rezonance jsme stihli za dobu od jeho otevření víc než tři tisíce šest set pacientů,“ prozrazuje primář radiodiagnostického oddělení šumperské nemocnice  Jiří Gerold.

Až pětasedmdesát procent vyšetření se podle něj týkalo oblasti hlavy, páteře a kloubů. „V určitých situacích, např. u dětí, pacientů s klaustrofobií nebo pacientů v závažnějších stavech, jsme museli provést vyšetření v krátkodobé anestezii,“ dodává primář.

Šumperk - předání ocenění zdroj FB NŠ

Ještě víc pacientek prošlo v uplynulém roce mamografickým pracovištěm. Odborníci jich stihli vyšetřit víc než jedenáct tisíc. Za vysokým číslem vyšetřených žen stojí nový mamograf, který nemocnice zakoupila v loňském roce. „Oproti dříve používanému mamografu nabízí nový přístroj lepší ostrost detailů a zároveň je díky nižší radiační dávce šetrnější k pacientkám,“ vysvětluje Jiří Gerold s tím, že v loňském roce byl k mamografu pořízen i nový ultrazvuk.    

V nově postaveném pavilonu najdou pacienti také kardiologické ambulance, dětskou, gynekologickou a porodnickou ambulanci. Nového zázemí se loni dočkaly také interní a diabetologická ambulance. „Nemocnice do nově postaveného pavilonu přesunula svoji lékárnu, která je tak už rok pacientům mnohem blíže. Že šlo o krok správným směrem svědčí fakt, že lékárna denně obslouží o desítek pacientů víc než tomu bylo v původních prostorách," shrnula mluvčí šumperské nemocnice Hana Hanke.

Mezi více než patnácti tisíci pacienty byli i ti nejmenší. Autor: Archiv Nemocnice Šumperk, Milan Jeřábek, Šumpersko.net

Třípatrový pavilon je s ostatními lůžkovými pavilony (A, B a také chirurgický pavilon C) propojen speciálním koridorem. Pacienti tak nejsou zatěžováni složitými venkovními přesuny a jsou vyšetřováni pod jednou střechou.

Nemocnice Šumperk je soukromým zdravotnickým zařízením. Jejím majitelem je od dubna 2015 lékař Martin Polach, který do rozvoje nemocnice investoval už stovky miliónů korun. Nemocnice v posledních třech letech zrekonstruovala například plicní, ortopedické, chirurgické a částečně dětské oddělení. Pro lékaře vybudovala nový superaseptický operační sál za více než sedmáct miliónů korun. Také zrekonstruovala porodní sál, rehabilitační bazén nebo kožní ambulance společně se zákrokovým sálem. Ve spolupráci s městem otevřela také nové oddělení se sociálními lůžky. Loni zateplila. Pavilon B a letos plánuje zateplení dalšího pavilonu. Jednou z největších plánovaných investic by měla být také rekonstrukce starého chirurgického pavilonu.

Autor: red., H. Hanke

Fotogalerie

Na novém mamgorafickém pracovišti stihli šumperští lékaři vyšetřit už 11 tisíc žen. Autor: Hana Hanke, Nemocnice Šumperk.

Další články z rubriky

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Představí architekt Petr Hájek

Začíná festival populárně-vědeckých filmů AFO

Začíná festival populárně-vědeckých filmů AFO

Olomouc se na týden stane světovým centrem popularizace vědy

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.