Úterý 23. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Lesníci se připravují na kůrovce

23.04.2024 - Lesníci se připravují na kůrovce - První masivní...

Počasí

23.04.2024 - Úterý

Teplota: 10 / 0 - Zataženo

24.04.2024 - Středa

Teplota: 7 / 4 - obcasny-Déšť

Podaří se v Šumperku omezit hazard?

22. března 2015 - 22:07

Zpět na seznam článků

Hráčství je patologický jev, ničí životy a rozvrací rodiny, upozorňují zastupitelé

Podaří se v Šumperku omezit hazard?

ilustrační snímek zdroj foto:archiv

Zkrotit hazard ve městě chtějí zastupitelé v Šumperku. Nejsou však zajedno v tom, zda jim to platná legislativa umožňuje. Jak na provozovatele heren, se chtějí poradit na pracovní schůzce, kterou svolali na čtvrtek 2. dubna.

Reagovali tak na návrh městské vyhlášky omezující hazard, který na posledním zasedání nejvyššího orgánu města předložil zastupitel Tomáš Menšík (ANO). Novou šanci zkrotit hazard podle něj dává návrh zákona o provozování sázkových her, který zpracovalo ministerstvo financí. „Cílem je ochrana před patologickým hráčstvím, omezení počtu heren, zkvalitnění státního dozoru a řádné zdanění všech forem hazardu,“ uvedl Menšík.

zastupitel Tomáš Menšík (ANO) foto: V. Krejčí

Navrhovaný zákon, který by v případě schválení měl platit od ledna příštího roku, počítá s omezením množství heren na počet obyvatel. „V Šumperku by jich mohlo být asi šest a snad jedno kasino. Automaty a jiné technické hry nebude možno provozovat v restauračních či jiných zařízeních. Herny a kasina nebudou v budovách nádraží, v památkových rezervacích ani v sousedství stanovených budov, jako jsou třeba školy,“ objasnil zastupitel.

Vzniknout by měl rejstřík osob vyloučených z účasti na hazardních hrách. K automatům by tak nesměli lidé pobírající sociální dávky ani dlužníci. „Materiál k omezení hazardu, který jsem na jednání zastupitelstva města předložil, navazoval na předchozí připomínkování zastupitelů. Uvítal jsem, že se do problematiky chtějí zapojit i zastupitelé z koalice. Na pracovní schůzce se jím budeme zabývat hlouběji a při zohlednění místních poměrů,“ řekl Menšík. „Místní organizace hnutí ANO má záměr potlačit hazard ve městě. Nesměřujeme k plošnému zákazu, který by vytvořil prostor pro ilegální hráčství a v konečném důsledku by se mohl vymstít. Chceme docílit odsunutí hazardu z centra města, a především z blízkosti škol,“ ujistil zastupitel Jiří Vozda.

zastupitel Jiří Vozda ( ANO) foto: V. Krejčí

Radikálnější řešení žádá komunistický zastupitel Pavel Horák, který by rád prosadil plošný zákaz hazardu. „Kdo chodí do práce mezi pátou a šestou hodinou ranní, potkává gamblery, kteří právě opouštějí non-stop provozovny. Hráčství je patologický jev, na který se nabaluje kriminalita. V hernách se perou peníze, utrácejí sociální dávky. Tato situace narušuje rodiny, zasahuje do života dětem,“ vylíčil politik.

Proti hazardu se stavějí také zastupitelé uskupení Pro-Region. „V Šumperku je zhruba sedm desítek míst, kde se provozují automaty. Letošní městský rozpočet počítá s příjmem z hazardu ve výši 22 milionů korun. Tyto peníze jdou ve prospěch města, ale přijde mi to neetické, když si uvědomím, že hráčství ničí životy lidí. Nemyslím si, že bychom dokázali hazard zcela vymýtit, ale je třeba začít podnikat kroky, aby se nám ho podařilo alespoň omezit,“ upozornila zastupitelka Zdeňka Dvořáková Kocourková.

Podle Menšíka návrh zákona počítá se zvýšením poplatků za hazard, takže i při omezení počtu heren by nemělo dojít ke snížení příjmů do obecních pokladen. Nová legislativa by měla také zpřísnit kontrolu a zamezit nelegálním ziskům z hazardu. „V zastupitelstvu patrně není člověk, který by se nechtěl vyrovnat s hazardem, ale přijetí městské vyhlášky ho nevymýtí, pouze deklaruje tento záměr,“ poukazuje starosta Zdeněk Brož (Nezávislá volba) na současný legislativní stav.

6. jednání ZM Šumperk foto: sumpersko.net

Podle radního Michaela Kohajdy (KDU-ČSL) může vyhláška vymezit část města, kde hazard nelze provozovat. Současní provozovatelé však vlastní platné povolení ministerstva financí a proti jeho odebrání by se patrně odvolali. „Proces odebírání zabere zhruba rok a půl,“ upozornil radní.

Autor: Vladimíra Krejčí

Fotogalerie

ilustrační snímek               zdroj foto:archiv

Další články z rubriky

Řidič podcenil rychlost

Řidič podcenil rychlost

Dopravní nehoda se neobešla bez zranění

V paneláku řešil osobní spory pyrotechnikou

V paneláku řešil osobní spory pyrotechnikou

Incident se neobešel bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.