Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Podíl nezaměstnaných v kraji klesl na 4,4 procent

13. července 2017 - 10:59

Zpět na seznam článků

I díky rozběhu turistické sezóny.

Podíl nezaměstnaných v kraji klesl na 4,4 procent

ilustrační snímek zdroj foto: archiv

V České republice bylo nezaměstnaných v červnu nejméně za posledních devatenáct let. Situace na pracovním trhu aktuálně odpovídá jak dlouhodobé situaci, tak ročnímu období, kdy nezaměstnanost pravidelně klesá. Trh práce ovlivňuje především růst české ekonomiky, průmyslové výroby a sezónní práce, které jsou v plném proudu. Zejména ve stavebnictví, lesnictví a zemědělství. Zároveň se rozběhla turistická sezóna.

Zaměstnavatelé měli v červnu největší zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, pomocníky ve výrobě, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, uklízeče, kuchaře a pomocné kuchaře, montážní dělníky, svářeče, řezače plamenem a páječe, pracovníky ostrahy a bezpečnostních agentur nebo nástrojáře.

Ke konci června evidovala krajská pobočka UP v Olomouci celkem 19 902 uchazečů o zaměstnání. „Jejich počet byl o 1 043 nižší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku byl nižší o 5 499 osob,“ uvedl krajský analytik trhu práce Jaroslav Mikšaník.

mapa zdroj: ÚP Olk.

Ve všech okresech Olomouckého kraje došlo meziměsíčně k poklesu nezaměstnanosti – nejvíce na Jesenicku (o 9,4 %), naopak nejméně na Přerovsku (o 2,7 %). 

Podíl nezaměstnaných osob vyšší než republikový průměr vykázaly čtyři okresy, nejvyšší byl v okrese Jeseník (5,6 %). Nejnižší podíl nezaměstnaných byl zaznamenán v okrese Prostějov (2,9 %), který jako jediný vykazuje nezaměstnanost nižší než v ČR.

tabulka zdroj: ÚP Olk.

Na jedno volné pracovní místo připadalo v Olomouckém kraji 2,3 uchazeče, z toho nejvíce v okrese Jeseník (4,5). Nejméně naopak v okrese Prostějov (pouze 1,6 nezaměstnaní na jedno volné pracovní místo)

Úspěch sklízí v České republice pilotovaný příspěvek na dojížďku, který úřady práce poskytují od dubna loňského roku. Do konce června o něj požádalo celkem 3 786 zájemců. Nejvíce v Moravskoslezském (1 127), Olomouckém (926), Jihomoravském (399) a Ústeckém (324) kraji. „V jejich rámci jsme přiznali měsíční částku většinou ve výši 1,5 tisíce korun. Podpoření uchazeči nejčastěji dojíždí do práce 10 – 25 km. Jsou mezi nimi lidé různých profesí, např. administrativní pracovníci, prodavači, uklízečky, skladníci, švadleny, montážní, kovo či strojírenští dělníci, sociální pracovník, finanční poradce, cukrářka, bezpečnostní pracovník nebo třeba servírka," uvedla tisková mluvčí ÚP Kateřina Beránková.

Lidé mohou žádat také o jednorázový příspěvek na přestěhování se za prací ve výši 50 tisíc korun. Dosud tak učinilo 126 zájemců. Nejvíce v Moravskoslezském (35), Olomouckém (26), Zlínském a Jihomoravském (shodně 10) kraji. „Vzdálenosti přestěhování se liší, v některých případech dosahují i téměř 300 kilometrů," upřesnila mluvčí.

Autor: red., K. Beránková, J. Mikšaník

Fotogalerie

ilustrační snímek                      zdroj foto: archiv

Další články z rubriky

Přednáškový sál v botanické zahradě

Přednáškový sál v botanické zahradě

Otevře Přírodovědecká fakulta UP

Folklórní symfonie bez hranic

Folklórní symfonie bez hranic

Unikátní setkání univerzitních souborů Visegrádu v srdci Olomouce

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.