Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region

25.04.2024 - Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region - K...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 3 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 13 / 2 - Oblačno

Policie varuje před podvodnými inzeráty na prodej vozidel

05. srpna 2015 - 10:32

Zpět na seznam článků

V Olomouckém kraji od počátku šetří kriminalisté již šest případů

Policie varuje před podvodnými inzeráty na prodej vozidel

ilustrační snímek zdroj foto:archiv

Levně koupit dobrý vůz je snem každého řidiče. Ne vždy se však sen potká se skutečností. Policisté v Olomouckém kraji od počátku roku vyšetřují šest případů, kdy zájemci o atraktivní vůz za příznivou cenu naletěli podvodníkům.

Všechny případy mají společné indicie, kdy pachatelé umístí inzerát o prodeji vozidla na různých internetových portálech s velmi nízkou prodejní cenou. „Veškerá komunikace je vedena pouze elektronicky v anglickém jazyce, kdy se sepíše se zájemcem kupní smlouva, v některých případech i za pomocí internetových překladačů. Pro větší věrohodnost zasílá pachatel elektronicky „skeny“ či kopie různých dokladů od předmětných vozidel,“ uvedl tiskový mluvčí policie Olomouckého kraje Josef Bednařík.

Zájemcům o koupi vše podmiňuje uhrazením poloviny kupní ceny na účty v zahraničí. „Nabízí k přepravě společnost, která také komunikuje pouze elektronicky a za kterou stojí ta samá osoba pachatele,“ přibližuje praktiky policejní mluvčí. O podobném případu jsme informovali ZDE

zveřejněný článek

Následují záminky, jako, že zákony dané země neumožňují transport vozidla bez uhrazení plné kupní ceny na základě, kterých se pachatel snaží vylákat další platbu od zájemců. V závěru, inzerované vozidlo kupující nikdy neobdrží, peníze nejsou poškozenému vráceny a pachatel přestává komunikovat. Před nedávnem jsme informovali ZDE

zveřejněný článek

por. Ing. Josef Bednařík komisař Oddělení tisku a prevence KŘP OlkDalší velmi sofistikovaný způsob těchto podvodných inzerátů spočívá v ovládnutí již existujícího skutečného inzerátu. „Pachatel, poté co nalezne vhodný inzerát, podvodným e-smilem osloví inzerenta a snaží se jej v e-mailu přesvědčit, že došlo k podezřelému připojení k umístěnému inzerátu ze zahraničí a vyzve jej k opětovnému přihlášení ke svému e-mailovému účtu či inzerátu na níže uvedený odkaz,“ popisuje další případ podvodného jednání Josef Bednařík.

Inzerent je po kliknutí na odkaz přesměrován na podvržené stránky, kde zadá své přihlašovací údaje, avšak tyto přihlašovací údaje jsou přeposlány pachateli. „Pachatel po obdržení přihlašovacích údajů se ihned přihlásí k e-mailovému účtu inzerenta, změní zde přihlašovací údaje, poté vstoupí do administrace inzerátu, kde sníží cenu nabízeného vozidla, „vylepší“ výbavu vozidla a dále se pak vydává za prodejce a láká ze zájemců platby předem za nabízené vozidlo,“ vysvětluje mluvčí.

ilustrační snímek zdroj foto:archiv

Způsobené škody v těchto případech jdou do statisíců, přičemž zablokovat tyto odchozí platby na zahraniční účty je pro české orgány činné v trestním řízení velmi obtížné. V souvislosti s uvedenými případy doporučují policisté zvýšenou opatrnost při nákupu u zmiňovaného druhu inzerátů. „Pokud je to možné, tak si raději prověřte nabízené vozidlo a prodávajícího,“ apeluje na veřejnost Josef Bednařík, který dodává: „Platbám předem bez důkladného ověření se raději vyhněte.“

Autor: red., pis,

Fotogalerie

ilustrační snímek               zdroj foto:archiv

Další články z rubriky

Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region

Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region

K dostání bude i výroční turistická vizitka

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Skončila dopravní nehodou na dálnici D35

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.