Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region

25.04.2024 - Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region - K...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 3 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 13 / 2 - Oblačno

Potravinářská inspekce uzavřela nelegální „domácí“ výrobnu mungo klíčků

03. prosince 2018 - 11:35

Zpět na seznam článků

Pro riziko šíření nebezpečných bakterií

Potravinářská inspekce uzavřela nelegální „domácí“ výrobnu mungo klíčků

nevyhovující potravina zdroj foto: SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce uložila zákaz užívání prostor v nelegální pěstírně a výrobně potraviny „mungo klíčky“ provozované  Tuan Anh Pham, Praha Šeberov.

Uvedený provozovatel potravinářského podniku se dopouštěl neoprávněné výroby této komodity v prostorách rodinného domu a částečně i v dopravním prostředku. „Činil tak v rozporu s právními předpisy, když nesplnil svou povinnost nahlásit činnost SZPI a požádat o schválení provozu. Výrobce klíčků musí pro schválení výrobny dozorovým orgánem projít kontrolou a vyhovět řadě požadavků právních předpisů. Ty souvisejí se splněním specifických mikrobiologických kritérií pojících se s pěstováním této potraviny náchylné ke kontaminaci bakteriemi (např. Escherichia coli produkující shigatoxiny),“ uvedl tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

nevyhovující potravina - pěstírna zdroj foto: SZPI

Kontrolní opatření pro pěstování klíčků byla legislativně zpřísněna jako preventivní krok, který má za cíl ochránit spotřebitele před šířením závažných střevních epidemií, jejichž původcem je mj. baterie Escherichia coli produkující shigatoxiny. „Taková epidemie zasáhla Německo v roce 2011, kde se klíčky s nebezpečnými bakteriemi dostaly ke konečnému spotřebiteli a způsobily celkem padesát úmrtí,“ připomenul mluvčí.

nevyhovující potravina zdroj foto: SZPI

nevyhovující potravina zdroj foto: SZPI

Provozovatel na základě kontrolního zjištění insepkce sám zlikvidoval část produkce. „Pět set čtyři balíčků klíčků, každý o hmotnosti sto padesát gramů (vlastní výroby), třiadvacet balení klíčků po pěti kilogramech od výrobce neznámého původu a jednačtyřicet nádob obsahujících naklíčené mungo fazolky o hmotnosti cca šest kilo v každé nádobě. Celkem se tedy jednalo o cca čtyři sta třicet sedm kilo závadných potravin rizikového charakteru,“ informoval Pavel Kopřiva.

nevyhovující potravina zdroj foto: SZPI

nevyhovující potravina zdroj foto: SZPI

Kontrolní akce inspekce proběhla ve spolupráci s Policií ČR. „S kontrolovanou osobou zahájíme správní řízení o uložení pokuty,“ upřesnil mluvčí Kopřiva.

Autor: red.,P.Kopřiva, zdroj foto:SZPI

Fotogalerie

nevyhovující potravina                   zdroj foto: SZPI

Další články z rubriky

Recyklované asfalty i betony

Recyklované asfalty i betony

Stávají se součástí staveb

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.