Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Pozor při nákupu starožitností!

15. dubna 2018 - 09:27

Zpět na seznam článků

Ověřte si, zda se jedná o legálně nabyté zboží

Pozor při nákupu starožitností!

ilustrační snímek zdroj: čoi

Česká obchodní inspekce se v minulém roce zaměřila na kontroly prodeje předmětů kulturní hodnoty a kulturních památek. Během dvou měsíců provedla kontroly v jednasedmdesáti starožitnictvích, prodejních galeriích, bazarech a dalších provozovnách, které nabízí starožitné zboží. Porušení právních předpisů zjistila v šestačtyřiceti případech, což je téměř pětašedesát procent pochybení.

Ze strany prodejců nejčastěji docházelo k nákupu nebo přijetí zboží bez toho, aby došlo k identifikaci klienta, který toto zboží prodával „Za relativně krátkou dobu dvou měsíců, po které kontrolní akce probíhala, byl zjištěn poměrně vysoký počet porušení zákona č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. Z těchto důvodů plánuje Česká obchodní inspekce v těchto kontrolách pokračovat i letos,“ říká ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Obchodní inspekce v období od 1. listopadu do 31. prosince uskutečnila kontrolní akci zaměřenou na dodržování podmínek při zprostředkování prodeje a prodeji předmětů kulturní hodnoty a kulturních památek, o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. „Kontroly byly zaměřeny na to, jakým způsobem tyto osoby dodržují zákonné povinnosti a zda ověřují, od koho předmět vykoupili,“ upřesnil mluvčí Jiří Fröhlich.

tabulka zdroj: čoi

Inspekce pravomocně uložila v uvedeném období za porušení zákonů celkem jednatřicet pokut v celkové hodnotě pětašedesát tisíc korun.

Autor: red., J. Fröhlich

Fotogalerie

ilustrační snímek                      zdroj: čoi

Další články z rubriky

VIDEO. Hrad v ohrožení

VIDEO. Hrad v ohrožení

Jak si hasiči poradili s požárem lesa u Helfštýna?

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

Speciální skupina krajských hasičů

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.