Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

Pravěká hostina – zpracování potravin a příprava pokrmů

04. června 2013 - 10:29

Zpět na seznam článků

Vlastivědné muzeum Šumperk zve na výstavu

Pravěká hostina – zpracování potravin a příprava pokrmů

ilustrační snímek zdroj foto:ms

Příprava, zpracování a samotná konzumace pokrmů v pravěku se staly námětem výstavy, která se nám pokusí, na základě vědeckých archeologických poznatků a ikonografických pramenů, přiblížit „stravování“ našich prapředků.

Jádro výstavy tvoří archeologické předměty ze šumperských sbírek souvisejících s uchováváním a zpracováním potravin, přípravou a konzumací jídla, doplněné i zajímavými předměty z jiných muzeí.

Z keramiky budou zřejmě největší pozornost poutat obrovské nádoby, tzv. zásobnice, které sloužily k uchovávání potravinových komodit. Dále návštěvník uvidí i celou vývojovou řadu zařízení sloužících k mletí obilí, např. zrnotěrku nebo keltský rotační mlýnek. K vidění bude i model potravinové pece z mladší doby kamenné ve skutečné velikosti, rekonstruovaný na základě výzkumu u Postřelmova probíhajícího v roce 2003.

Kurátorem výstavy je archeolog Jakub Halama. V části, zabývající se využíváním rostlin, by se tvorba výstavy neobešla bez spolupráce s botaničkou doktorkou Magdou Zmrhalovou.

Rostliny, které byly určeny v pravěku k přípravě potravin, ať již to budou k výstavě čerstvě nasbírané rostliny nebo ty z botanického herbáře, nás možná nejednou překvapí.

K určení rostlin posloužily nejen analýzy makrozbytků z některých muzejních místních výzkumů, ale i např. výsledky výzkumu a rozboru posledního pokrmu v žaludku  Otziho – muže z ledovce nalezeného v Alpách poblíž italsko-rakouských hranic.

Výstava, která se koná od 13. června do 29. září v Hollarově galerii Vlastivědného muzea v Šumperku, je určená široké veřejnosti a chce prezentovat konkrétní výsledky archeologického bádání na našem území. Návštěvník se může těšit i na prázdninové muzejní akce - přípravu „pravěkých“ pokrmů.

Autor: red.,M.Berková

Fotogalerie

ilustrační snímek                  zdroj foto:ms

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.