Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region

25.04.2024 - Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region - K...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 3 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 13 / 2 - Oblačno

Předvádění akce! Opět uloženy pokuty za 5,6 milionu

12. listopadu 2014 - 10:55

Zpět na seznam článků

Ani ve třetím čtvrtletí není zlepšení

Předvádění akce! Opět uloženy pokuty za 5,6 milionu

ilustrační snímek zdroj foto:čoi

Pracovníci České obchodní inspekce provedli ve třetím čtvrtletí 151 kontrol, při kterých ověřovali podmínky prodeje výrobků a služeb v rámci předváděcích prodejních akcí. Kromě prověřování, zda nejsou při prezentačních prodejních akcích vůči účastníkům používány zakázané nekalé obchodní praktiky, a to včetně agresivních, věnovali kontrolní pracovníci zvýšenou pozornost zejména plnění zákonem stanovených oznamovacích povinností, souvisejících s konáním organizovaných akcí.

Výsledky kontrol opět potvrdily, že oznamovací povinnosti vůči orgánu dozoru, ani informační povinnosti vůči spotřebitelům, které jim ukládá novela zákona o ochraně spotřebitele, řada z nich neplní. „Oznamovací povinnosti obcházejí tím, že tyto akce prezentují jako degustaci nebo ochutnávku, či jako příležitost k výhodnému nákupu potravin, někteří prodávající utajují nejen místo a dobu konání akce, ale také svou identitu, aby se vyhnuli kontrole nebo ji znemožnili,“ říká Mojmír Bezecný, ústřední ředitel ČOI.

V průběhu 151 provedených kontrol bylo při 134 z nich zjištěno porušení obecně závazných právních předpisů. „V této souvislosti je však třeba zdůraznit, že tento vysoký poměr zjištění je do značné míry důsledkem kontrol cíleně zaměřených na problémové firmy a neposkytuje proto objektivní obraz situace na trhu,“ upřesnila tisková mluvčí obchodní inspekce Ivana Divišová. Česká obchodní inspekce přijala ve třetím čtvrtletí 161 podání spotřebitelů, která se vztahovala k předváděcím akcím. „Na základě šetření bylo v plné třetině z nich prokázáno porušení právními předpisy stanovených povinností, avšak v 8 případech nebyl pořadatel předváděcí akce nalezen,“ informovala mluvčí. Ve třetím čtvtletí bylo uloženo 75 pokut v celkové hodnotě přes 5,6 milionu korun.

Český trh některé problematické firmy opustily, jiné, často ještě problematičtější, je nahradily. Jejich praktiky jsou v některých ohledech, zejména pro příliš důvěřivé spotřebitele seniorského věku, mnohem nebezpečnější. Názorným příkladem je lákání spotřebitelů k účasti na předváděcích prodejních akcích údajným „spotřebitelským ombudsmanem“ pod záminkou pomoci při uplatňování spotřebitelských práv v rámci dříve uzavřených smluv, případně přímo příslibem vrácení přeplatku za zakoupené předražené zboží. Podmínkou jeho splnění bylo opět uzavření smlouvy na spornou VIP kartu v hodnotě desítek tisíc korun.

Autor: red.,I.Divišová

Fotogalerie

ilustrační snímek               zdroj foto:čoi

Další články z rubriky

Recyklované asfalty i betony

Recyklované asfalty i betony

Stávají se součástí staveb

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.