Zde je místo pro Vaši reklamu
Zde je místo pro Vaši reklamu
Zde je místo pro Vaši reklamu
Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Zde je místo pro Vaši reklamu

Přes deset tisíc vůdců plavidel a členů lodních posádek si musí vyměnit průkazy

09. prosince 2017 - 22:27

Zpět na seznam článků

Do konce letošního roku

Přes deset tisíc vůdců plavidel a členů lodních posádek si musí vyměnit průkazy

ilustrační snímek zdroj foto: MD

Výměna průkazů se letos netýká jen motoristů, ale také vůdců plavidel a členů lodních posádek. Na platnost svých dokladů si musí dát pozor především profesionálové, tedy vůdci plavidel jiných než malých, kterým byl průkaz vydán od 1. května 2004 do 31. prosince 2014. Povinnost vyměnit si průkaz se vztahuje i na některé vůdce malých a rekreačních plavidel. U této skupiny jde pouze o starší průkazy vydané od 1. ledna 1985 do 31. prosince 1995.

Dohromady zbývá do konce roku vyměnit ještě 10,3 tisíce průkazů způsobilosti. Vyměnit si je letos přišlo zatím jen 4,7 tisíc lidí. „Pokud držitelé průkazu včas nepožádají o výměnu, průkaz třicátým dnem po ukončení tohoto data přestane být platný. Následně sice mohou požádat o vydání průkazu nového, ovšem podmínkou bude vykonání nové zkoušky a u vůdců malých plavidel i ověření praktických dovedností při vedení malého plavidla,“ říká ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová.

Výměna průkazů vyplývá z požadavků evropské směrnice, podle níž musel být už v roce 2014 upraven zákon o vnitrozemské plavbě. Došlo k jasnému vymezení, kdo je vůdce plavidla a jaké podmínky v každé kategorii musí splnit.

upřesnění zdroj: MD

Výměnu průkazu je možné provést na jakékoli pobočce Státní plavební správy. K výměně  průkazu je třeba jedna průkazová fotografie, vyplněná žádost a odevzdání starého průkazu. Při splnění těchto podmínek je výměna bezplatná. Pokud žadatel neodevzdá starý průkaz, zaplatí správní poplatek sto korun. Nový průkaz mu bude vystaven do třiceti dnů ode dne podání žádosti. K vyzvednutí bude na pobočce, u které byla žádost podána.

Státní plavební správa v rámci letošní plavební sezony zkontrolovala 1275 plavidel, u 263 z nich zjistila porušení zákona. Často se jednalo o nerespektování plavebního značení, vedení plavidla pod vlivem alkoholu nebo například o plavbu bez lodního osvědčení na palubě. Došlo k celkem deseti plavebním nehodám. Ve všech případech vznikla pouze materiální škoda. Ve srovnání s minulým rokem nedošlo k zásadnímu nárůstu porušování zákona nebo plavebních pravidel. Situace na vodních cestách se naopak ve vztahu k zvyšujícímu se provozu stabilizovala.

Autor: red., T. Neřold

Fotogalerie

ilustrační snímek                      zdroj foto: MD

Další články z rubriky

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.