Úterý 16. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

16.04.2024 - Loučení s legendárními Tornády v Olomouci - Konec...

Počasí

16.04.2024 - Úterý

Teplota: 12 / 6 - Zataženo

17.04.2024 - Středa

Teplota: 10 / 4 - obcasny-Déšť

Přijďte si nechat prohlédnou mateřská znaménka

25. května 2016 - 07:28

Zpět na seznam článků

Lékaři Nemocnice Šumperk si na ně opět posvítí

Přijďte si nechat prohlédnou mateřská znaménka

Nemocnice Šumperk se také letos připojí k Evropskému dni melanomu. Zdejší lékaři tak s pomocí speciálního dermatoskopu vyšetří všem případným zájemcům podezřelá mateřská znaménka. „Letos se akce uskuteční v pondělí 30. května od osmi do třinácti hodin v kožní ambulanci, která se nachází v pavilonu F,“ upřesňuje tisková mluvčí Hana Szotkowská.

ilustrační snímek zdroj foto: archiv

Vyšetřeni budou všichni zájemci bez nutnosti předchozího objednání, omezení věku a bez ohledu na to, u které zdravotní pojišťovny jsou registrováni. „Vyšetření trvá několik minut a je naprosto bezbolestné. Příchozí se během akce také dozví, jak pokožku správně chránit před sluníčkem, a jak rozpoznat první příznaky změny znamének,“ dodává mluvčí.

Maligní melanom je jeden z nejčastěji se vyskytujících zhoubných nádorů, ale zároveň nejsnáze zjistitelný. Odborníci uvádějí, že každých deset let se dvojnásobí počet nemocných. Šanci na vyléčení přitom zvyšuje pouze včasná diagnostika. Nemocnice Šumperk se proto k Evropskému dni melanomu pravidelně připojuje, aby upozornila veřejnost nejen na nutnost prevence, ale i rizika spojená s tímto onemocněním a možnosti léčby.

ilustrační snímek zdroj foto: archiv

Melanom se může vyvíjet kdekoliv na kůži, včetně oblasti dlaní a plosek či nehtů. Důležitá je správná ochrana před slunečním zářením a předcházení spálení kůže. A to již od narození, neboť účinky UV záření se v těle kumulují a mohou se projevit až po mnoha letech. „Nebezpečné kožní onemocnění se vyskytuje napříč všemi věkovými kategoriemi a to bez ohledu na pohlaví. Pravidelné kontroly proto odborníci doporučují nejméně jednou ročně,“ zve k pondělní návštěvě mluvčí Szotkowká.

Autor: red., H. Szotkowská

Fotogalerie

Další články z rubriky

Přednáškový sál v botanické zahradě

Přednáškový sál v botanické zahradě

Otevře Přírodovědecká fakulta UP

Folklórní symfonie bez hranic

Folklórní symfonie bez hranic

Unikátní setkání univerzitních souborů Visegrádu v srdci Olomouce

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.