Úterý 23. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Lesníci se připravují na kůrovce

23.04.2024 - Lesníci se připravují na kůrovce - První masivní...

Počasí

23.04.2024 - Úterý

Teplota: 10 / 0 - Zataženo

24.04.2024 - Středa

Teplota: 7 / 4 - obcasny-Déšť

„Přijďte v kroji“ na olomoucké Horní náměstí

26. srpna 2016 - 08:31

Zpět na seznam článků

Setkání Hanáků – festival krojů, tanců, písní a tradic

„Přijďte v kroji“ na olomoucké Horní náměstí

ilustrační snímek zdroj: Olk.

Stovky členů národopisných tanečních a hudebních souborů v hanáckých krojích se představí během Setkání Hanáků s hejtmanem Olomouckého kraje ve středu 28. září v Olomouci. Šestý ročník akce nabídne kromě krojovaného průvodu městem či vystoupení jednotlivých hanáckých souborů také vítání Marie Terezie v největší vojenské pevnosti na Hané, krojovou poradnu, speciální litovelské pivo Hanák, vystoupení Hradišťanu s Jiřím Pavlicou nebo Vojenského uměleckého souboru Ondráš.

Program ale začíná už o den dříve, kdy od 19.30 na olomouckém Horním náměstí svůj tanečně-hudební program O zbojníkovi představí Vojenský umělecký soubor Ondráš z Brna. Účinkovat v něm bude téměř stovka tanečníků, hudebníků a zpěváků.

Přímo ve středu 28. září pak Olomoučany probudí dechovky v ulicích města, jedna bude vyhrávat také přímo z historické tramvaje. Samotné Setkání Hanáků začne v devět hodin ráno lidovými zpěvy Hanáckého mužského sboru Rovina a mší v kostele sv. Michala s účastí krojovaných Hanáků. V jedenáct hodin vyjde z Korunní pevnůstky průvod Hanáků.

pozvánka zdroj: Olk.

Na Horním náměstí pak před hlavním podiem proběhne slavnostní zahájení. Po naražení prvního soudku speciálního litovelského piva Hanák a společné písni všech krojovaných Hanáků se začnou jednotlivé hanácké soubory představovat na Dolním náměstí.

Jedním z hlavních bodů dramaturgie letošního Setkání Hanáků s hejtmanem Olomouckého kraje bude od čtrnácti hodin Uvítání Marie Terezie na Hané, v němž do Olomouce císařovna zavítá na návštěvu vojenské pevnosti. Téměř stovka krojovaných účinkujících z celé Hané ji pozdraví jedinečným tancem „cófavá“ a současně přesvědčí, že i „v Holomóci na placi só tam vojáci“. Na hlavní scéně pak bude následovat přehlídka dětských i věkem zralých zpěváků lidových písní a koncert ojedinělého hudebního seskupení Hradišťan s Jiřím Pavlicou.

Záměrem letošního ročníku Setkání Hanáků je pozvat do Olomouce nejen členy národopisných souborů a muzik, ale v rámci kampaně „Přijďte v kroji“ se setkat také s patrioty z celého regionu, kteří Hanou za svůj domov považují a mají doma ještě původní kroj, byť nekompletní. Pokud dorazí tito Hanáci v lidovém oděvu do informačního stánku na Horním náměstí, získají stylovou odměnu a atraktivní poukázky od partnerů akce. Navíc pro ně bude po celý den otevřena krojová poradna, kde se zájemci dozví, jak o kroj pečovat.

Součástí festivalu Hanáků bude také farmářský trh a nabídka tradičních rukodělných výrobků, komentované prohlídky expozice o Hané ve Vlastivědném muzeu Olomouc, speciální program v Pevnosti poznání nebo krátká inspekční návštěva Marie Terezie ve vojenském ležení v Korunní pevnůstce.

Autor: red., K. Navrátilová

Fotogalerie

ilustrační snímek                       zdroj: Olk.
pozvánka                              zdroj: Olk.

Další články z rubriky

Recyklované asfalty i betony

Recyklované asfalty i betony

Stávají se součástí staveb

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.