Středa 24. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

23.04.2024 - Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti...

Počasí

24.04.2024 - Středa

Teplota: 8 / 4 - obcasny-Déšť

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 2 - Přeháňky-Déšť

Primář Ivan Schlemmer představuje novinku na očním oddělení

27. ledna 2015 - 11:09

Zpět na seznam článků

Šumperská nemocnice zakoupila nový optický biometr

Primář Ivan Schlemmer představuje novinku na očním oddělení

Primář MUDr. Ivan Schlemmer zdroj foto: Agel

Moderním optickým biometrem se nyní může pochlubit oční oddělení Šumperské nemocnice. Přístroj slouží pro přesné bezkontaktní měření a určení optimální nitrooční čočky před operací šedého zákalu.

Investice do nového přístroje přesáhla jeden milión korun. „Nový přístroj bezkontaktně změří parametry oka jako například axiální délku, poloměr zakřivení rohovky, průměr rohovky či hloubku přední komory,“ říká primář očního oddělení Šumperské nemocnice Ivan Schlemmer s tím, že tyto údaje jsou nezbytné pro přesný výpočet optické mohutnosti nitrooční čočky při operaci šedého zákalu. „Přístroj sám tyto výpočty provádí a ve své paměti má i odlišné vzorce pro oči krátkozraké, dalekozraké a také pro oči po předchozích laserových operacích refrakčních vad,“ doplnil primář.

Moderní optický biometr zdroj foto: Agel

Oční oddělení Šumperské nemocnice provádí operace šedého zákalu s implantacemi standardních i nadstandardních nitroočních čoček, přičemž se vyžaduje přesné předoperační měření optické vady očí. „Dosud jsme prováděli tato měření na ultrazvukových přístrojích, které však nedosahují přesnosti potřebné pro výpočet multifokálních a torických čoček,“ vysvětlil pořízení nového přístroje primář Schlemmer.

Šedý zákal, odborně zvaný katarakta, znamená sníženou průhlednost normálně čiré oční čočky. "Pacienti si nejčastěji stěžují na zamlžené vidění, zhoršené vidění na slunci a při řízení auta. Někdy trpí i zdvojeným viděním a defekty barevného vidění," vysvětluje tisková mluvčí nemocnice Radka Miloševská. V současné době neexistují žádné léky, kapky či speciální brýle, které by mohly vzniklý zákal odstranit a vidění zlepšit.

Jedinou možností obnovy vidění je operace, při níž se z oka odstraní zkalená čočka a nahradí čočkou umělou. Ročně se v Česku uskuteční přes 70 tisíc těchto operací, přičemž před dvaceti lety jich bylo jen asi 11 tisíc. „Naše oční oddělení ošetří ročně zhruba sedm tisíc pacientů z celého okresu Šumperk a okolí. Každý rok provedeme přibližně 1300 operací šedého zákalu,“ uzavírá primář Schlemmer.

Autor: red., R. Miloševská

Fotogalerie

Primář MUDr. Ivan Schlemmer                 zdroj foto: Agel

Další články z rubriky

Lesníci se připravují na kůrovce

Lesníci se připravují na kůrovce

První masivní rojení čekají v květnu

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Představí architekt Petr Hájek

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.