Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Primář Jiří Gerold: „V Nemocnici Šumperk jsem od roku 1996 a jsem rád, že otevřu nové špičkové pracoviště“

24. května 2016 - 08:15

Zpět na seznam článků

Pacientům v Šumperku bude k dispozici magnetická rezonance

Primář Jiří Gerold: „V Nemocnici Šumperk jsem od roku 1996 a jsem rád, že otevřu nové špičkové pracoviště“

MUDr. Jiří Gerolg - primář Radiodiagnostické oddělení Nemocnice Šumperk - fot: sumpersko.net

Nový vlastník Nemocnice Šumperk začal budovat nový pavilon magnetické rezonance, jehož součástí bude také nové mamologické pracoviště.

Pavilon bude navazovat na vnitřní koridor, tak aby pacienti podstupovali všechna důležitá vyšetření pod jednou střechou. „Nový přístroj, který umožňuje vyšetření bez rentgenového záření,  bude přívětivější k pacientům, a to jak větší velikostí vyšetřovacího otvoru, tak i díky možnosti snížení hluku při vyšetření. To usnadní vyšetření silnějších nebo klaustrofobních pacientů,“ objasňuje tisková mluvčí nemocnice Hana Szotkowská.

Nové pracoviště by zde mělo sloužit pro řadu odborností, zejména pro potřeby ortopedického nebo neurologického oddělení. Nemocnice plánuje v nejbližších měsících zakoupit pro své pacientky také nový mamografický přístroj. „Oproti stávajícímu mamografu nabídne nový přístroj lékařům kvalitnější zobrazení a tím ještě přesnější diagnostiku než doposud. Mamograf bude navíc k ženám šetrnější při  individuálním nastavení míry stlačení prsu podle typu a tvaru prsní tkáně,“ popisuje zařízení, které pořídí nový vlastník Nemocnice Šumperk, lékař Martin Polach.

Nemocnice Šumperk - začala plánovaná výstavba zdroj foto: NS

Radiodiagnostické oddělení, které je jedním ze základů kvalitní léčby, poskytuje rovněž nadstandardní placené služby např. ultrazvukové vyšetření prsu a mamografická vyšetření i mimo případy jinak hrazené pojišťovnami a další.

Od roku 2010 je oddělení je plně digitalizováno, disponuje rentgenovými přístroji s přímou a nepřímou digitalizací, digitální mamografem, dále je vybaveno čtyřiašedesátřadým MDCT přístrojem a třemi ultrazvukovými přístroji. „Všechny přístroje jsou připojeny do obrazového archivačního systému PACS, který umožňuje přístup ke snímkové dokumentaci v rámci nemocnice i odesílání snímků na externí pracoviště,“ objasňuje primář RDG oddělení Nemocnice Šumperk Jiří Gerold.

Nemocnice Šumperk - RDG oddělení foto: sumpersko.net

CT vyšetření jsou prováděna na novém moderním multidetektorovém přístroji, který byl uveden do provozu v roce 2011. „Přístroj značné rozšířil možnosti vyšetřovacích postupů pro celotělovou diagnostiku za použití kontrastních látek i bez nich. Kromě běžné diagnostiky hlavy, plic nebo břicha, provádíme CT angiografie mozku, krkavic, aorty nebo tepen dolních končetin. Provádíme také speciální vyšetření tlustého střeva - CT kolonografii,“ doplňuje výčet všech zdravotních úkonů přimář oddělení a dodává: „Z cévních vyšetření dále provádíme vyšetření žilního řečiště. Provádíme vyšetření zažívacího traktu pomocí kontrastní látky na skiaskopické sklopné stěně a z invazivních výkonů pak punkce orgánů a patologických lézí pod ultrazvukovou či CT kontrolou.

Nemocnice Šumperk - pracoviště CT foto: sumpersko.net

Nemocnice Šumperk - snímkovna centrálního příjmu foto: sumpersko.net

 

Nemocnice Šumperk - snímkovna centrálního příjmu foto: sumpersko.net

Radiologičtí asistenti také spolupracují s operačními týmy při náročnějších výkonech, kdy operatér za asistence radiologického asistenta provádí pomocí rtg přístroje přímou kontrolu operované oblasti během výkonu.  V současné době oddělení má čtrnáct radiologických asistentů, dvě zdravotní sestery a tři dokumentační pracovnice.

Nemocnice Šumperk - RDG oddělení foto: sumpersko.net

Nemocnice Šumperk - RDG oddělení foto: sumpersko.net

Nemocnice Šumperk - RDG oddělení foto: sumpersko.net

Nemocnice Šumperk - RDG oddělení foto: sumpersko.net

Oddělení Radiodiagnostiky vede primář Jiří Gerold, který je absolventem Lékařské fakulty Univerzity Palackého Olomouc, kde v roce 1996 promoval v oboru všeobecné lékařství. V roce 1999 získal I. atestaci v oboru radiodiagnostika a v roce 2004 II. atestaci v témže oboru.

Do Nemocnice Šumperk nastoupil v roce 1996 na interní oddělení, od roku 1997 až doposud pracuje na radiodiagnostickém oddělení, kde se 1. ledna 2008 stal primářem. Získal licenci pro výkon soukromé lékařské praxe v oboru a licenci vedoucího lékaře a primáře v oboru. Pravidelně se zúčastňuje vědeckých kongresů v ČR i zahraničí. Je členem Radiologické společnosti ČLS JEP.

Primář oddělení RDG Nemocnice Šumperk - MUDr. Jiří Gerold foto: sumpersko.net

Na RDG oddělení pro mnohé příchozí začíná „dlouhý běh za zdravím“. Kterých výkonů provádí oddělení nejvíce a ze kterých mají příchozí obavu?

MUDr. Jiří Gerolg: Nejvíce vyšetření provádíme pomocí klasického rentgenu. Každoročně je patrný nárůst počtu vyšetření na ultrazvuku i na CT. Největší obavu mají pacienti asi z CT vyšetření.

Kteří z nich jsou odvážnější.  Ženy, nebo muži?

MUDr. Jiří Gerod: Myslím, že je to tak napůl. Záleží také na vyšetřovací metodě. Občas si někdo slabou chvilku vybere, ale tomu se nelze divit. Neznámé prostředí spojené se stresem z nemoci udělá svoje.

Nemocnice Šumperk - RDG oddělení foto: sumpersko.net

Před dvaceti lety jste nastoupil do šumperské nemocnice. Které milníky se Vám promítnou v hlavě, když začnete vzpomínat?

MUDr. Jiří Gerold: Nejvíc  asi změny v přístrojovém vybavení. Dvouřadé CT v roce 2002. Přechod z filmového provozu na digitální přístroje a zavedení systému PASC, nové 64 řadé CT v roce 2011 a  také digitální mamograf.

Proč jste si vybral medicínu? A co Vás přivedlo k rozhodnutí se věnovat tomuto oboru?

MUDr. Jiří Gerold: Na gymnáziu jsem měl představu, že budu dělat něco s počítači, vliv určitě měla i práce mých rodičů, kteří jsou oba lékaři. A tak nějak z toho vypadlo moje současné povolání. 

Radiologie pomáhá nasměrovat neúčinnější léčbu. V čem vidíte za uplynulá dvě desetiletí vlastní praxe její největší posun?

MUDr. Jiří Gerold: Nejvýraznější změna je určitě v možnostech dřívějšího odhalení nemoci, ať už nádoru nebo zánětu. Tady má největší úlohu CT, kdy jsme schopni zobrazit lépe detaily jednotlivých orgánů, včetně 3D modelace např. při úrazech. Posun je i v ultrazvukové diagnostice, jak v kvalitě obrazu, tak možnostech kvalitnějšího vyšetření, např. cév.  Digitální mamograf v kombinaci s ultrazvukem zase umožní zachycení nádorů prsu v počátečních stádiích.

Je snadné vyrovnávat se v radiodiagnostickém oboru s neustálými technologickými pokroky?

MUDr. Jiří Gerold: Je to poměrně náročné, a to nejenom pro lékaře, ale také pro radiologické asistenty. Přístroje jsou čím dál složitější a mají široké možnosti použití. Naštěstí v našem týmu vše zvládáme bez větších problémů.

Náročné a odpovědné zaměstnání vyčerpává energii. Kde si ji dobíjí primář radiologie?

MUDr. Jiří Gerold: Když je čas tak vyrazíme s rodinou na kolo nebo na hory, v zimě na lyže. Rád se podívám na dobrý film nebo si přečtu nějakou pěknou knížku. Zajímá mě i moderní historie a jsem fanda do letadel.

Nemocnice Šumperk - začala plánovaná výstavba zdroj foto: NS

V Šumperku máte možnost nyní se přímo účastnit budování nového RDG pracoviště. Jaké výhody přinese příchozím?

MUDr. Jiří Gerodl: Magnetická rezonance přinese obrovský skok v možnostech diagnostiky v naší nemocnici. V současné době je u zobrazení některých onemocnění metoda první volby, zejména u onemocnění nervového systému nebo kloubů.  Navíc při něm odpadá poměrně vysoká radiační zátěž, která je u CT. Velkou roli hraje i v diagnostice nádorů v oblasti pánve, a to jak u mužů, tak u žen.

Autor: red., H. Szotkowská, S. Adoltová, foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Fotogalerie

MUDr. Jiří Gerolg - primář Radiodiagnostické oddělení Nemocnice Šumperk - fot: sumpersko.net

Další články z rubriky

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Hejtmanství policii darovalo další přenosnou váhu

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Představí architekt Petr Hájek

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.