Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

Příspěvek na dojíždění do zaměstnání dostane více lidí

14. července 2016 - 12:21

Zpět na seznam článků

Jaké jsou podmínky pro jeho vyplacení?

Příspěvek na dojíždění do zaměstnání dostane více lidí

ilustrační snímek zdroj foto: archiv

Podpora zaměstnanosti uchazečů ze skupin ohrožených dlouhodobou nezaměstnaností a snaha o sladění nabídky a poptávky na trhu práce. To jsou hlavní cíle příspěvku na podporu regionální mobility, který v pilotním provozu poskytuje od dubna Úřad práce ČR. Informovali jsme ZDE

Podmínky jeho přiznání se nyní mění a rozšiřuje se i počet regionů, ve kterých o něj mohou zájemci žádat. Na příspěvek tak dosáhne více lidí. Úřady práce ho nyní poskytují čtvrtý měsíc v pěti krajích -  Ústeckém, Jihomoravském, Olomouckém, Moravskoslezském a Karlovarském.

Šumperk - nová budova ÚP zdroj foto: archiv

Nově o něj mohou žádat i nezaměstnaní z Královehradeckého regionu. „Cílem tohoto nástroje aktivní politiky zaměstnanosti je posílení mobility klientů. Právě omezená možnost dojíždění za prací je, kromě neodpovídající kvalifikace klientů, jednou z bariér, která snižuje šance k jejich uplatnění na trhu práce. Dosavadní praxe ukázala, že zájem o příspěvek je ze strany uchazečů značný. Řada klientů ale nesplňovala podmínky pro jeho přiznání, proto dochází k jejich úpravě," vysvětluje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

O příspěvek si mohou požádat uchazeči, kteří budou do nového zaměstnání dojíždět mimo svou obec, a jsou v evidenci úřadu práce déle než pět měsíců. „Žádost může podat také klient, který je bez práce i kratší dobu, ale není možné zprostředkovat mu zaměstnání v místě bydliště kvůli jeho zdravotnímu stavu, nedostačující praxi nebo péči o dítě. Možnost kratší doby evidence se vztahuje i na uchazeče a zájemce o zaměstnání, pokud přišli o práci, či o ni přijdou, v důsledku hromadného propouštění. Nový zaměstnavatel musí zároveň uzavřít pracovní poměr s podpořeným uchazečem či zájemcem o zaměstnání na dobu neurčitou nebo na dobu určitou, a to delší než šest měsíců. V pracovní smlouvě musí uvést konkrétní místo výkonu práce, tedy konkrétní adresu. Další podmínkou pro poskytnutí příspěvku je potvrzení o bezdlužnosti žadatele,“ informovala mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

část formuláře zdroj: UP ČR

V rámci žádosti, kterou žadatel musí podat ještě v době, kdy je v evidenci úřadu práce, je třeba uvést datum nástupu do nového zaměstnání a místo výkonu práce a následně také předložit pracovní smlouvu. Pokud úřad žádost schválí, uzavře s klientem písemnou dohodu. „Zaměstnanec pak bude každý měsíc dokládat výplatní list, který mu vždy vydává zaměstnavatel za odpracovaný kalendářní měsíc. Částku tedy obdrží až po předložení tohoto dokumentu,“ upřesnila Beránková.

Právě na jeho základě úřad práce prověří nárok na příspěvek za konkrétní měsíc, a to podle docházky do zaměstnání a výše hrubé mzdy. Za dobu absence na pracovišti se finance nevyplatí. „Příspěvek budeme poskytovat po dobu trvání pracovního poměru, maximálně dvanáct  měsíců,“ doplňuje mluvčí úřadu práce.

Výše příspěvku se pohybuje v rozmezí od jednoho do tří tisíc korun měsíčně podle dojezdové vzdálenosti. Přitom minimum je 10 kilometrů. „Výjimku v tomto případě tvoří žádosti, kdy mezi bydlištěm a místem výkonu práce prokazatelně neexistuje pravidelné spojení veřejnou dopravou. Na nejvyšší částku pak dosáhnou ti, kteří budou za prací dojíždět více než 50 km,“ uvedla mluvčí.

tabulka zdroj: ÚP ČR

Příspěvek je určen na úhradu nákladů, které zaměstnanci vzniknou v souvislosti s dojížděním do práce. Peníze tedy může použít např. na zaplacení jízdného, nákup pohonných hmot, ubytování nebo třeba hlídání dětí.

Od dubna do konce června podalo žádost o příspěvek celkem pětaosmdesát zájemců. Nejvíce jich bylo v Olomouckém (33) a Moravskoslezském (28) kraji. „Úřad uzavřel do konce předchozího měsíce jednadvacet dohod, v jejich rámci přiznal příspěvek nejčastěji ve výši 1, 5 tisíce korun měsíčně. Mezi žadateli jsou lidé různých profesí, např. administrativní pracovníci, montážní dělníci, uklízeč, elektromechanik, dispečerka, kuchař, pracovníci v obchodě, strážný, specialista IT, obsluha směnárny nebo laboratorní technik,“  objasnila Kateřina Beránková, která dodala: „První příspěvek ve výši 2,5 tisíce korun měsíčně jsme schválili uchazeči z Olomouckého kraje, který nastoupil jako pracovník vztahů k veřejnosti."

Autor: red., S. Adoltová, K. Beránková

Fotogalerie

ilustrační snímek                      zdroj foto: archiv

Další články z rubriky

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Řidiči lehkou nohu na plynu

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Konec dalších starých vlaků

Cesty napříč Tureckem

Cesty napříč Tureckem

Pozvánka do kina Retro

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.