Pondělí 29. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Agresor obtěžoval kolemjdoucí na náhraží v Šumperku

29.04.2024 - Agresor obtěžoval kolemjdoucí na náhraží v Šumperku -...

Počasí

29.04.2024 - Pondělí

Teplota: 24 / 11 - SkoroJasno

30.04.2024 - Úterý

Teplota: 23 / 14 - Jasno

Projekt adopcí týraných galgů se představil v Šumperku

26. června 2014 - 06:41

Zpět na seznam článků

Návštěvníci Hafana se zajímali o možnost záchrany chrtů ze Španělska

Projekt adopcí týraných galgů se představil v Šumperku

Zástupkyně občanského sdružení Galgos de la Estrella foto:sumpersko.net

Na problematiku týrání španělských chrtů – galgů upozornil letošní ročník Šumperského Hafana. Návštěvníci psí show obdivovali štíhlé, elegantní, klidné, sympatické psy a ptali se, jak by jim mohli pomoci.

galgové se předvedli v Šumperku

„Předkové těchto krásných psů strážili obydlí faraonů. Dnes však galgy ve Španělsku chovají lidé, jejichž obživou je lov. Jakmile se galgo pro výkon služby loveckého psa nehodí, stává se nepotřebným. Bývá utracen, nebo dokonce rituálně obětován. Ve Španělsku naštěstí pracují dobrovolníci, kteří galgy zachraňují. Není však v jejich silách postarat se o ně trvale, proto vznikl projekt adopcí, díky němuž psi z Pyrenejského poloostrova putují do celého světa,“ objasnila Marie Gronychová, ředitelka spolupořádajícího Vlastivědného muzea v Šumperku a majitelka dvou adoptovaných psích slečen.

Marie Gronychová hovoří o problematice týraných chrtů

Návštěvníci Šumperského Hafana se dozvěděli, že pokud by chtěli španělského galga zachránit, musejí počítat s částkou šesti až osmi tisíc korun na náklady spojené s přepravou a veterinární péčí. Odměnou jim bývá dobrý pocit, že zachránili psí život a získali obětavého a vděčného psího společníka. „Ačkoliv jsou galgové lovečtí psi, nebývají agresivní. K novému pánovi přilnou, jsou poslušní, vděční za nový domov, hodí se i k dětem. Kdo galgy jednou pozná, zamiluje si je. Potřebují však pohyb, nejsou to zápecníci, kteří by nevystrčili nos z bytu. Potlačit se nedají ani lovecké pudy galgů. Na kočku v domácnosti si sice zvyknou, ale návštěvnice z cizích zahrad pořádně proženou,“ vysvětlila Gronychová.

jedna z adopotovaných psích slečen

Zástupkyně občanského sdružení Galgos de la Estrella rozdávaly letáčky a odpovídaly na zvídavé dotazy Šumperanů. Lidmi otřásly informace o zvířatech, které jejich majitelé usmrcují oběšením nebo s nimi zacházejí tak hrubě, že je třeba psům amputovat část končetiny. „Chrti jsou pro mě jedno z nejkrásnějších a nejušlechtilejších plemen. Takové nakládání s nimi považuji za nehorázné,“ uvedla Karla Mornstein-Zierotin, patronka soutěže Šumperský Hafan.

Karla Mornstein-Zierotin

„To, že se majitelé zbavují „nepotřebných“ psů tak otřesným způsobem, jako je rituální obětování či oběšení, je pro mě absolutně nepřijatelné. O to větší pochvalu si zaslouží lidé, kteří takové psy adoptují. Pro mne je zatím bohužel kvůli časové zaneprázdněnosti nemožné, abych si podobného psa osvojil, ale opravdu si vážím těch, kteří najdou odvahu se takových psů ujmout,“ uvedl v rozhovoru pro sumpersko.net hejtman Olomouckého Jiří Rozbořil, pod jehož záštitou se akce Šumperský Hafan konala.

Autor: red.,V.Krejčí,foto:sumpersko.net

Fotogalerie

Zástupkyně občanského sdružení Galgos de la Estrella   foto:sumpersko.net

Související články

Další články z rubriky

Tragická nehoda cyklisty na Jesenicku

Tragická nehoda cyklisty na Jesenicku

Na následky zranění zemřel

Jídlo na ulici láká na dobroty z celého světa

Jídlo na ulici láká na dobroty z celého světa

Osmý ročník zabřežského gastro festivalu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.