Čtvrtek 18. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

18.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 1 - PoloJasno

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

Pronajme se Zimní stadion v Šumperku jako celek?

20. října 2017 - 12:12

Zpět na seznam článků

„Ve hře jsou všechny varianty řešení,“ říká v ROZHOVORU šumperský místostarosta a předseda představenstva Podniků města Šumperka Tomáš Spurný

Pronajme se Zimní stadion v Šumperku jako celek?

Mgr. Tomáš Spurný - místostarosta Šumperka a předseda představenstva PMŠ foto: archiv šumpersko.net

V minulém století chlouba Šumperka, nyní obtížně řešitelný problém, vyvolávající emoce, které sebou přináší řešení kauz s objektem spojených. Největší sportovní centrum v Šumperku - zimní stadion byl slavnostně otevřen v polovině září 1969 jako jeden z nejstarších krytých zimních stadionů u nás. Již při výstavbě byl spojen s hotelem Sport.

Šumperk - ubytovna Sport foto: šumpersko.net

Počátkem 90. let byl hotel vydražen v rámci malé privatizace, vlastník ho pak přestal provozovat. Nefunkčnost hotelu omezovala provoz stadionu, proto ho Podniky města Šumperka v roce 1997 koupily. Postupně se zde vystřídalo několik nájemců. Problémy s hotelem Sport byly také důvodem pro změnu ve vedení PMŠ. Luděk Šperlich, který vedl společnost od 1996, rezignoval na post ředitele k 31. prosinci 2014. Jeho nástupcem se stal Patrik Tomáš Pavlíček z Jeseníku.

Z hotelu se stala od letošního roku ubytovna, která stále hledá svého "spasitele". Významný investor, který projevil zájem v polovině roku objekt odkoupit, od svého záměru po nelichotivé kampani odstoupil. Jaké budou další kroky v rozhovoru přibližuje šumperský místostarosta a předseda představenstva Podniků města Šumperka Tomáš Spurný.

Objekt ubytovny Sport, kterou od 1. září 2014 provozuje PMŠ, je rozdělen do několika samostatných provozů. Restaurační část tvoří restaurace Sport, letní restaurace a PUB Šenk přístupný ze zimního stadionu. V ubytovací části je nabízeno osmnáct pokojů. Jak si areál vede ekonomicky?

Mgr. Tomáš Spurný: Ubytovna Sport, dříve hotel Sport, je dlouhodobě ztrátovou budovou, a to především s ohledem na náklady na jeho vytápění. Objekt vyžaduje zateplení a rekonstrukci střechy, aby se snížily tyto náklady. Představenstvo PMŠ od roku 2015 učinilo několik opatření ke zvýšení hospodárnosti tohoto objektu, byla nainstalována měřidla vody a tepla, bylo osazeno úsporné osvětlení, došlo k oddělení jednotlivých provozů, které jsou samostatnými odběrnými místy, i přes cca čtvrtinové úspory však objekt nadále zůstává ztrátový, a to právě především s ohledem na jeho tepelné ztráty. Po předchozím projednání na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže byla umožněna dotace ztrátového provozu ubytovacího zařízení z prostředků města, tato dotace činí ročně cca 0,5 milionu korun. 

  Šumperk - ubytovna Sport foto: šumpersko.net

Šumperk - venkovní část ubytovny Sport foto: šumpersko.net

Jste spokojen s obsazeností ubytovací části?

Mgr. Tomáš Spurný: Zájem o ubytování vykazuje značné výkyvy. V současné době jsou v ubytovně ubytováni i dělníci, kteří provádí rekonstrukci přilehlého zimního stadionu, a ubytovna je obsazena cca z osmdesáti procent. Průměrně však ubytování dosahuje padesát až šedesát procent. V současnosti je překážkou prováděná rekonstrukce, která u některých zájemců vede k odmítnutí ubytování. 

Jaký je zájem ze strany sportovců o ubytování? Máte k dispozici počet, kolik sportovců v letošním roce se zde ubytovalo?

Mgr. Tomáš Spurný: Potenciál v ubytování sportovců cítíme velmi silný, v současné době je to především zájem ze strany hokejistů, zájem o ubytování projevili i hokejisté z Řecka. Bohužel, jak už jsem uvedl, byli jsme s ohledem na probíhající rekonstrukci odmítnuti například ze strany fotbalového klubu ze Slovenska. Předpokládáme, že zájem o ubytování sportovců by se měl zásadně zvýšit s provozem rekonstruovaného zimního stadionu.

Šumperk - ubytovna Sport foto: šumpersko.net

Radní v srpnu odsouhlasili prodej ubytovny Sport. Materiál, který se týkal prodeje, měl být předložen na jednání zastupitelstva 14. září. Nakonec byl materiál z programu jednání stažen. Proč?

Mgr. Tomáš Spurný: Materiál byl z programu ZM stažen především proto, že bylo plánováno jeho důkladnější projednání se zastupiteli města, za tímto účelem bylo svoláno pracovní jednání zastupitelů, kde by byli seznámeni se všemi okolnostmi zamýšleného prodeje. Toto jednání se ze známých důvodů, kdy zájemce odstoupil od záměru koupit a zrekonstruovat ubytovnu Sport na kvalitní hotel, již nekonalo.  

Co bude s ubytovnou? Začne se modernizovat, nebo se znovu nabídne k prodeji? Zvažuje se i varianta, že se zimní stadion pronajme jako celek?

Mgr. Tomáš Spurný: Po odstoupení investora jsme opět na začátku, město v současné době s ohledem na obrovské investiční akce, které jej čekají v příštím období, nedisponuje prostředky na modernizaci hotelu, proto jsou pro budoucnost ve hře všechny varianty řešení, od prodeje po pronájem. Nicméně objekt jsme k pronájmu i prodeji dlouhodobě nabízeli již dříve, ale žádný důvěryhodný zájemce, který by zachoval provoz objektu ve prospěch sportovců, se nenašel.

Šumperk - ubytovna Sport - rekonstrukce 2017 foto: šumpersko.net

Šumperk - rekonstrukce ZS 2017 foto: šumpersko.net

Kdy bude hotová hala Zimního stadionu v Šumperku. Je listopadový termín, kdy se má vhodil první buly na ledovou plochu, reálný?

Mgr. Tomáš Spurný: Zhotovitel doposud nezpochybnil termín dokončení do konce října roku 2017, s tím, že v průběhu listopadu by probíhaly revize a odstranění vad a nedodělků, přičemž by se již mrazila ledová plocha. Pokud nenastanou nějaké překvapivé obtíže, pevně věřím, že v průběhu listopadu se na zimní stadion opět vrátí sportovci.

Autor: red., S. Adoltová, foto: šumpersko.net

Fotogalerie

Mgr. Tomáš Spurný - místostarosta Šumperka a předseda představenstva PMŠ      foto: archiv šumpersko.net

Další články z rubriky

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Hejtmanství policii darovalo další přenosnou váhu

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Představí architekt Petr Hájek

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.