Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 7 / 1 - PoloJasno

Půjdem spolu do Betléma

05. prosince 2016 - 11:14

Zpět na seznam článků

Výstava představí papírové betlémy

Půjdem spolu do Betléma

pozvánka na výstavu zdroj foto: VM Šumperk

Předvánoční čas návštěvníkům mohelnického muzea zpříjemní výstava papírových betlémů. Kopie tisků z tiskárny W. Moraka z poloviny 19. století, nejznámější betlémy Mikoláše Alše, Josefa Weniga, Josefa Lady, reliéfní rozkládací betlémy neznámých autorů, nejen to bude od čtvrtka 8. prosince k vidění na výstavě Půjdem spolu do Betléma.    

Historie tištěných papírových archů s betlémovými figurkami se u nás začala psát už v období před rokem 1850, z něhož máme doloženy první tištěné papírové betlémy. Nejdříve vznikaly technikou ocelorytiny a ručně se kolorovaly. Později ocelorytiny vystřídala litografie nebo dřevořezba. Mezi nejstarší známé zachované tisky patří zkušební tisky z dílny vrchlabského mědirytce Wenzela Langhammera.

pozvánka na výstavu zdroj foto: VMŠ

Další známé archy pocházejí z pražských tiskáren, a to z tiskárny J. Kopetzského a W. Moraka. Morakovy tisky vznikaly v období 1840–1850, originály jsou v současnosti uložené ve sbírkách Národopisného oddělení Národního muzea v Praze, v mohelnickém muzeu si návštěvníci budou moci prohlédnout jejich kopie. „Třebaže doba po roce 1948 obecně nepřála tisku papírových betlémů, jeden se stal dobrým vývozním artiklem. Malíř Vojtěch Kubašta obnovil svůj skládaný papírový betlém, který připravil již před válkou, a národní podnik Artia jej začal vyvážet jako atrakci do celého světa. Dodnes nikdo nevymyslel dokonalejší rozkládací prostorové jesličky, než jsou ty Kubaštovy,“ přibližuje jeden z exponátů autorka výstavy Mária Kudelová, etnografka Vlastivědného muzea v Šumperku.

pozvánka na výstavu zdroj foto: VMŠ

Na výstavě budou k vidění také reklamní betlémy Hradecké cikorky a jiných firem i papírové betlémy tištěné po roce 1989, zejména edice lidových ručně malovaných betlémů, např. Orlickoústecký betlém Jiřího Knapovského.

pozvánka na výstavu zdroj foto: VM Šumperk

Výstava, která bude v Muzeu v Mohelnici zahájena vernisáží 8. prosince v sedmnáct hodin, potrvá do 8. ledna.

Autor: red., v.m., zdroj foto: v.m.

Fotogalerie

pozvánka na výstavu                      zdroj foto: VM Šumperk

Další články z rubriky

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

Pozvánka na koncert v kostele svaté Barbory

Divadla zamíří na zábřežský hrad

Divadla zamíří na zábřežský hrad

Také s lákavým titulem - Úča musí pryč

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.