Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

ROZHOVOR. Marcela Tomášková: "Splnila jsem si sen a tancovala na zámku“

10. července 2014 - 13:40

Zpět na seznam článků

Kastelánka ve Velkých Losinách přibližuje život na zámku

ROZHOVOR. Marcela Tomášková: "Splnila jsem si sen a tancovala na zámku“

Velké Losiny - první zámecký bál foto:sumpersko.net

V sobotu 5. července pořádali ve Velkých Losinách první bál na renesančním nádvoří zámku, což byla jedna z příležitostí, jak přilákat nové návštěvníky. Večerní prohlídky a šermířsko-divadelní představení o bratrovraždě, ke které došlo na místním panství, jsou jen namátkou lákadla, která připravují.

S kastelánkou Marcelou Tomáškovou jsme si povídaly o tom, jak zvýšit přitažlivost zámku pro turisty.

Velké Losiny - první zámecký bál - kastelánka Marcela Tomášková v doprovodu kolegy Doupala

Paní kastelánko, zámek ve Velkých Losinách poutá krásou renesanční architektury, bohatou historií i atraktivní polohou v podhůří Jeseníků. Kolik návštěvníků ročně přivítáte? Jste s tímto číslem spokojená?

Marcela Tomášková: S návštěvností snad nemůže být žádný kastelán spokojený. Pohybuje se v jednotlivých letech na úrovni 28 tisíc návštěvníků. Chtěli bychom postupně dosáhnout nárůst tak na pětatřicet tisíc osob za rok.

Velké Losiny - první zámecký bál

Jakým způsobem chcete zámek pro návštěvníky zatraktivnit? Doznaly prohlídkové okruhy v poslední době nějaké změny?

Marcela Tomášková: Pro zvýšení návštěvnosti děláme maximum. V letošním roce jsme po více než padesáti letech nově instalovali první prohlídkovou trasu Vysokého renesančního zámku. V loňském roce jsme totéž částečně provedli i s druhou prohlídkovou trasou, kde nově ukazujeme panské pokoje Liechtensteinů a také dvě koupelny. Pro příští rok chystáme zpřístupnění Liechtensteinské kuchyně z dvacátých let 20. století. Máme původní nádobí, náčiní i nábytek. Návštěvníci uvidí také dochovaná kamna.

Velké Losiny - první zámecký bál

Kolik zaměstnanců zajišťuje chod zámku, pečuje o park a o návštěvníky?

Marcela Tomášková: Máme pět kmenových zaměstnanců, v sezóně pak dvě pokladní, dva zahradníky a šestnáct průvodců. Fotogalerie I

V atraktivním prostředí lze také vstoupit do manželství. Jaký zájem je o svatby na zámku a v jakých prostorách se odehrávají?

Marcela Tomášková: Sňatky pořádáme v empírovém křídle, na nádvoří i v parku. V letošním roce zájem o svatby v těchto reprezentativních prostorách bohužel poklesl. Doufáme, že je to jen přechodný jev.

Velké Losiny - první zámecký bál

Upozornit na velkolosinský zámek se pokoušíte i prostřednictvím doprovodných akcí. V sobotu 5. července jste poprvé uspořádali zámecký bál. Kde jste získala inspiraci?

Marcela Tomášková: Před lety jsem byla na návštěvě zámku Březnice, kde jsem uviděla plakát na I. zámecký bál, a to mi zůstalo v paměti s tím, že bych se takové akce ráda zúčastnila. Zámek Březnice je od nás z Moravy přeci jen trochu z ruky. Když jsem se v lednu loňského roku stala kastelánkou ve Velkých Losinách, tak uspořádání bálu na našem krásném renesančním nádvoří se nabízelo. Prostě jsem si splnila sen, a určitě nejen já, zatančit si na zámku. Fotogalerie II

Velké Losiny - první zámecký bál

Bál na nádvoří zahájil Jan Jáchym ze Žerotína s chotí hraběnkou Vilemínou z Lilgenau. Tancovalo se mezi arkádami. Připraveny byly ukázky renesančních a barokních tanců, odměňoval se nejkrásnější historický kostým... Setkala se akce s odezvou veřejnosti?

Marcela Tomášková: Vzhledem k tomu, že se jednalo o první zámecký bál, tak tomu odpovídal i počet hostů, sešlo se jich devadesát. Doufám, že v příštím bude vyšší zájem i návštěvnost. Z Velkých Losin dorazilo jen málo lidí, hosté přijeli převážně odjinud. S průběhem bálu jsem však byla velmi spokojená. Hudebníci, členové Filharmonie Hradce Králové, hráli opravdu excelentně, stejně tak i závěrečná Nepředstavitelná kapela. Ukázky dobových tanců byly také velmi zajímavé. Následné výuky se zúčastnili snad všichni návštěvníci bálu a moc se bavili. Fotogalerie III

Velké Losiny - první zámecký bál

Jaké taháky pro návštěvníky chystáte v nejbližší době? Na co se mohou těšit příznivci historie a památek?

Marcela Tomášková: Na sobotu 19. července plánujeme večerní prohlídky. Návštěvníci si budou moci posvítit vlastní baterkou do všech tajemných prostor renesančního zámku. Ve středu 6. srpna se odehrají večerní prohlídky s šermířsko-divadelním představením o bratrovraždě na losinském panství. Fotogalerie IV

Velké Losiny - první zámecký bál

Autor: kik.,foto:sumperko.net

Fotogalerie

Velké Losiny - první zámecký bál       foto:sumpersko.net
Velké Losiny - první zámecký bál            foto:sumpersko.net

Další články z rubriky

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Hejtmanství policii darovalo další přenosnou váhu

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Představí architekt Petr Hájek

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.