Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 4 - Přeháňky-Déšť

ROZHOVOR:Šumperáci na téma Krásno

31. prosince 2013 - 07:59

Zpět na seznam článků

Co řekly známé osobnosti města o filmu

ROZHOVOR:Šumperáci na téma Krásno

Dva šumperští rodáci Ondřej Sokol a Martin Finger, kteří před lety opustili rodné město, se po letech vrátili a vtáhli ho do svého příběhu – filmu Krásno. Ústřední dvojice v jejich podání, Adam a Michal, si hraje na vyšetřovatele smrti matky Michala. Kamarádi, kteří z města před lety utekli, se vrací po letech zpět a pokouší se řešit věci, které dosud pro ně byly tabu. „Nehrajeme sami sebe, ale své filmové postavy,“ vysvětloval Martin Finger.

S nápadem napsat scénář přišel Ondřej Sokol a Martin se na něm podílel, i přesto, že částečně vycházel z reality jeho rodiny. Šumperk získal třetí hlavní roli v tomto snímku. „Ve filmu jsou reálná místa spjatá s historií v životě obou autorů, takže jinde natáček ani nešlo,“ uvedl při začátku natáčení producent Vojtěch Frič.

A jaké jsou jedny z prvních reakcí diváků po předpremiéře v Šumperku?

předpremiéra Krásna v Šumperku

Na otázky odpověděli: Olga Kaštická-zastupitelka města, Alena Šmotková-radní města, Vít Rozehnal-radní města, Martin Žaitlík-předseda o.s.Bezpečný Šumperk.

Co se Vám na filmu líbilo?

Olga Kaštická: Bavily mne a užívala jsem si některé sekvence

Alena Šmotková: Herecké obsazení a hudba

Vít Rozehnal:Tvůrcům filmu se podařilo v této hořké komedii vtáhnout diváka do děje.  Na pozadí jistě nelehkého pocitu vyrovnání se s minulostí inteligentním způsobem působily humorné dialogy.

Martin Žaitlík: Hvězdné obsazení jednotlivých rolí ve filmu, včetně zapojení místních herců a občanů do vybraných malých rolí. Samozřejmostí je také chvála k využití místních komparzistů a místních firem, které se mohly na tvorbě a podpoře tohoto filmu podílet.

Olga Kaštická

Čím film překvapil (i nemile)?

Olga Kaštická: Nemile mne překvapilo celé vyznění Šumperka

Alena Šmotková: Zpracování námětu, nemile pak vykreslení města Šumperka jako šedé díry

Vít Rozehnal: Nesouhlasím, že Šumperk vždy byl takové šedivé a mrtvé město. Co však mne opravdu zaskočilo, tak pravda, že pokud něco šedivé bylo, zůstalo šedivým dodnes – konkrétně mám na mysli hotel Grand. 

Martin Žaitlík: Překvapil mne nevšední pohled na naše město a jeho okolí z pohledu diváka, který toto prostředí zná a v něm žije, včetně využití známých míst pro potřeby jednotlivých scén ve filmu. Také mne překvapil nečekaný závěr filmu.

Který moment tam podle Vás nepatřil?

Olga Kaštická: Scény z nemocnice. Nebyl upřesněn čas, kdy se vše odehrávalo. Dnešní nemocnice je celá opravena o sto procent jinak. Divák z toho může mít dojem, že pokud by se mu něco stalo v Šumperku, tak skončí pomalu někde na dvoře. To je špatně. Tak to v Šumperku není

Alena Šmotková: Scéna na nádraží v Libině

Vít Rozehnal: Závěr filmu z libinského nádraží. Vnímal jsem ho jako něco navíc, vypadával mně z kontextu. Jakoby v linii příběhu tvořil drobný uzel.

Martin Žaitlík: Přivítal bych, kdyby nebyl Šumperk "vykreslován" jako mrtvé, zastaralé a nevkusné město, včetně jeho obyvatel. Všichni víme, že tomu tak není. Současně dokáži respektovat pravděpodobný záměr scénáře, který tímto pro mne nevhodným "vykreslením" Šumperka chtěl navodit určitou beznaděj.

František Šmejkal a Alena Šmotková

Celkový dojem z filmu?

Olga Kaštická: Pouze dvě věty! Jako Šumperana mne to rozladilo i zamrzelo. Když si představím, že ještě před premiérou děkoval Ondřej Sokol, Martin Finger za vstřícnost místních a pak takový film. Nevím, co si o tom mám myslet

Alena Šmotková: Rozpačitý

Vít Rozehnal: Rád odcházím z kina s několika otázkami. K tomu by nakonec film měl vést. Zcela neuzavřít příběh, nějak si ho dotvořit sám. V tomto mé očekávání bylo splněno. Dokonce mne film nějak donutil vstoupit do prožívání osobních pocitů hlavního protagonisty. 

Martin Žaitlík: Prozatím smíšený. Asi budu potřebovat nějaký čas na jeho skutečné moje osobní hodnocení.

Který herec se Vám nejvíce líbil?

Olga Kaštická: Netroufnu si tuto otázku zodpovědět v tak krátkém časovém odstupu

Alena Šmotková: Nejvíce - Jana Krausová, všichni ostatní podali dobré výkony, takže nelze určit toho, kdo by se mi líbil méně.

Vít Rozehnal: V hlavní roli byl velmi přesvědčivý Martin Finger. V epizodní mně překvapil Michal Suchánek. Svázaně na mne působil výkon obou policistů v kině Svět.

MartinŽaitlík: Vzhledem k hereckému obsazení je toto hodnocení pro mne velice obtížné. Všichni podávali úžasné výkony.

Vít Rozehnal

Pokud by se někdo zeptal, jestli má na ten film jít. Doporučíte ho?

Olga Kaštická: Řekla bych běž! A udělej si názor sám!

Alena Šmotková: Záleží, kdo by se ptal

Vít Rozehnal: Na toto je těžko šumperákovi odpovědět. Vnímání filmu je ovlivněno domácí atmosférou. Určitě si film najde své příznivce. Já jsem film shlédl rád, ale znovu bych na něj do kina nešel.

Martin Žaitlík: Ano, doporučil shlédnutí tohoto filmu, zejména Šumperákům.

Martin Žaitlík

Zajímavostí Krásna bylo, že na jeho vznik mohli přispět sami diváci. Producenti filmu se totiž rozhodli dofinancovat film v naší republice ojedinělým způsobem takzvaného crowdfundingu. Lidé si mohli koupit uvedení svého jména v titulcích filmu, vstupenku na premiéru, účast na předpremiérové projekci či v komparzu. Tuto možnost tak využilo v Šumperku přes třicet lidí.

P.S. V příadě, že některý z návštěvníků předpremiéry Krásna by rád odpověděl na stejné otázky, jak byly položeny, zašlete odpovědi s plným jménem a fotkou do redakce a Váš názor zveřejníme také.(redakce@sumpersko.net)

Autor: kik.,foto:sumpersko.net

Fotogalerie

Související články

Další články z rubriky

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Hejtmanství policii darovalo další přenosnou váhu

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Představí architekt Petr Hájek

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.