Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Regionální Den železnice připomene 130 let Slezského Semmeringu

12. září 2018 - 08:25

Zpět na seznam článků

Návštěvníci se mohou těšit na vlakový doprovod v dobových kostýmech.

Regionální Den železnice připomene 130 let Slezského Semmeringu

historická lokomotiva Rosnička zdroj foto: ČD

Regionální Den železnice v Olomouckém kraji proběhne 15. září a bude ve znamení oslav 130. výročí trati Hanušovice – Lipová Lázně – Mikulovice.  Právě po této významné horské železnici se návštěvníci svezou historickým vlakem v čele s parní lokomotivou „Rosnička“.

Vlak bude slavnostně přivítán v Hanušovicích, Jeseníku a Mikulovicích. „Při akci bude možnost prohlédnout si lokomotivu „Rosnička“ a historické vozy, zájemci uvidí zbrojení parní lokomotivy vodou i otáčení lokomotivy na točně ve stanici Lipová Lázně. V Horní Lipové bude zase příležitost k návštěvě železničního Muzea Slezského Semmeringu. Děti se mohou těšit na oblíbeného slona Elfíka, maskota dětského programu Českých drah," zve tisková mluvčí ČD Vanda Rajnochová.

program zdroj:ČD

V Jeseníku pak malé i velké návštěvníky odveze vláček „Lázeňáček“ do centra středověkých slavností, které budou probíhat na Masarykově náměstí. Jejich program začne už ráno a zahrnuje například rytířský turnaj, jarmark, vystoupení kejklířů a chybět nebude ani dobová hudba nebo atrakce.

Tzv. Slezský Semmering, železniční trať z Hanušovic do Jeseníku, byl zprovozněn v říjnu 1888. Své jméno dostal podle první evropské horské železnice v Rakousku přes alpský průsmyk Semmering. A ne náhodou. Cestujícím nabízí úchvatné výhledy na vysoké kopce Jeseníků a Rychlebských hor. Nejvyšší stoupání, téměř jednatřicet promile, musejí vlaky zdolávat mezi zastávkami Nové Losiny a Branná.

Den železnice připomíná datum 27. září 1825, kdy byl zahájen provoz s parní lokomotivou konstruktéra Georga Stephensona mezi anglickými městy Stockton a Darlington na trase dlouhé čtyřicet kilometrů. Byla to revoluční změna, která nahrazovala koňské povozy, začaly se budovat tratě a postupně přecházela přeprava zboží a cestujících na železnici. Na našem území se první železnice objevila v roce 1832, kdy byla vybudována naše první koněspřežka mezi rakouským Lincem a Českými Budějovicemi. První parou tažený vlak pak přijel z Vídně do Břeclavi a následně také do Brna v roce 1839, již před 179 lety.

 
 

Autor: red., V. Rajnochová

Fotogalerie

historická lokomotiva Rosnička                      zdroj foto: ČD

Další články z rubriky

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Řidiči lehkou nohu na plynu

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Konec dalších starých vlaků

Cesty napříč Tureckem

Cesty napříč Tureckem

Pozvánka do kina Retro

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.