Sobota 27. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

26.04.2024 - Štěpán Rak vystoupí v Šumperku - Světově uznávaný...

Počasí

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 6 - SkoroJasno

28.04.2024 - Neděle

Teplota: 20 / 11 - Oblačno

Rekonstrukce kanalizačních sítí na Šumpersku je ve skluzu

10. října 2014 - 13:21

Zpět na seznam článků

Projektu za víc než jedna a půl miliardy hrozí ztráta dotací

Pouhých 17 měsíců mají stavebníci na rozsáhlou rekonstrukci a výstavbu kanalizačních sítí na Šumpersku. Za tři měsíce od zahájení je však odvedeno pouhých deset procent celkového objemu prací.

Šumpersko tak může přijít o dotace. „Dosavadní tempo výstavby je z hlediska maximální lhůty pro dokončení díla zcela nedostatečné a riziko nedodržení termínu a následných korekcí dotačních prostředků ze strany Státního fondu životního prostředí narůstá. Hrozí, že budeme vracet peníze,“ uvedl ve čtvrtek 9. října na zasedání zastupitelstva v Šumperku místostarosta Petr Suchomel.

Petr Suchomel (vlevo) zdroj foto:archiv

Více než polovina kanalizace v Šumperku, Hanušovicích a Zábřehu je v havarijním stavu. Na některých místech splašky vytékají z opotřebovaného potrubí do řek nebo do země. Řada domácností okresu není na kanalizaci napojena.

Rozsáhlý projekt počítá s rekonstrukcí 21 kilometrů a s výstavbou 60 kilometrů kanalizačních sítí. Zásadní opravy se má dočkat čistička odpadních vod v Mohelnici. Investorem je akciová společnost Vodohospodářská zařízení Šumperk (VHZ), stoprocentně vlastněná městy a obcemi šumperského okresu. Náklady mají dosáhnout 1,664 miliard korun. Podstatnou část – 1,2 miliardy korun – uhradí Evropská unie. „Stavební realizace velkého vodohospodářského projektu byla zahájena 23. června po uzavření smlouvy se Státním fondem životního prostředí, která upravuje podmínky poskytnutí dotace a půjčky na spolufinancování ze strany obcí. Rozhodnutí o poskytnutí dotace VHZ obdržela v květnu letošního roku,“ upřesnil Suchomel.

V pěti městech okresu – Šumperku, Zábřehu, Mohelnici, Hanušovicích a Lošticích - denně pracuje 130 dělníků, techniků a řidičů. Původně se však počítalo s dvouletou dobou výstavby. Zkrácená lhůta teď dělá stavebníkům starosti. V průběhu prací se potýkají s řadou problémů. „V Hanušovicích jsme museli přeložit vodovod, protože vedl jinam, než měl. V Mohelnici nám nečekaně protnula naši novou odpadovou stoku dešťová kanalizace. V Šumperku dokonce narazili dělníci na kanalizaci, která není nikde zanesena a nikdo se k ní nehlásí,“ líčí manažer projektu Aleš Miketa.

rekonstrukce kanalizace v Šumperku zdroj foto:archiv

Dosud se podařilo odvést práce za více než 135 milionů korun. Státní fond životního prostředí však požaduje prostavět do konce letošního roku 700 milionů, a udělat tak téměř polovinu prací. „Tento požadavek nejsou zatím zhotovitelé schopni zajistit, zejména z důvodu nedostatečných kapacit. Počítají s nepřetržitou výstavbou i v zimních měsících, což je vzhledem k místním klimatickým podmínkám nereálné,“ obává se místostarosta.

rekonstrukce kanalizace v Šumperku zdroj foto:archiv

Nejsložitější je situace v Zábřehu, kde se má odvést největší objem prací. V Šumperku se aktuálně buduje v ulicích Dolnostudénská, Javoříčko a v Temenické podél Zahradní. Hotová je stoka v ulici Anglické. „Po složitých jednáních o možnosti urychlení výstavby přislíbil zhotovitel, že v nejbližších týdnech zahájí stavební práce v Temenické v úseku od světelné křižovatky u Koruny ke křižovatce s ulicí Šumavskou, ve Vančurově mezi křižovatkami s ulicemi B. Němcové a Zábřežskou a v Temenici v lokalitě Pod Senovou, Sokolská, Západní a Školní,“ upřesnil Suchomel, jenž kolegům zastupitelům oznámil svou rezignaci na členství v představenstvu VHZ k 31. říjnu. Tento krok odůvodnil rozhodnutím ukončit působení v komunální politice. Členem představenstva společnosti byl od září loňského roku.

Nového zástupce Šumperka v pětičlenném statutárním orgánu VHZ by měli nominovat poslanci městského parlamentu, kteří vzejdou z víkendových voleb. Na budoucích zastupitelích také je, aby iniciovali svolání mimořádné valné hromady, která nového člena představenstva zvolí.

ilustrační snímek zdroj foto:archiv

Suchomelův odchod není jedinou změnou, která se ve vedení VHZ v posledních měsících odehrála. Bývalý ředitel Libor Dostál, jenž od února působí jako šéf investic Povodí Moravy, v červnu rezignoval na členství v představenstvu VHZ z důvodu možného střetu zájmů. Ve funkci předsedy ho vystřídal František Winter z Hanušovic. Manažerem projektu se stal Aleš Miketa z Mohelnice, jenž je zároveň členem představenstva. Statutární orgán doplnil Pavel Žerníček z Rapotína. V srpnu pak křeslo ředitele opustil Jan Závěšický.

Autor: Vladimíra Krejčí

Fotogalerie

Další články z rubriky

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Vystaví ve věži kostela sv. Bartoloměje

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Vodohospodáři vezmou sinicím výživu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.