Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 7 / 1 - PoloJasno

Řidiči a železniční přejezdy, chodci a jejich viditelnost na silnici!

17. října 2017 - 22:17

Zpět na seznam článků

Dopravně bezpečnostní akce

Řidiči a železniční přejezdy, chodci a jejich viditelnost na silnici!

DBA Olomoucký kraj zdroj foto: PČR

V úterý 10. října se policisté v kraji zaměřili na velký nešvar všech řidičů a to je telefonování za jízdy.

Řidiči si asi neuvědomují, že i tato činnost odvádí jejich pozornost od řízení. „Během jednorázové akce policisté z oddělení silničního dohledu zkontrolovali 32 řidičů, kdy 15 z nich během jízdy telefonovalo. Všichni za své jednání zaplatili pokutu,“ uvedla mluvčí Marta Vlachová.  

DBA Olomoucký kraj zdroj foto: PČR

Další kontrolní akce 12. října byla směřována na železniční přejezdy.

Policisté silničního dohledu, tentokrát i v civilu, si vytipovali některé železniční přejezdy. „Během akce se žádný řidič nedopustil protiprávního jednání souvisejícího s provozem na železničních přejezdech. Policisté zkontrolovali 48 řidičů, kdy zjistili 12 přestupků, jako například nesvítící světla, nevyhovující technický stav a nepoužití bezpečnostních pásů,“ informovala Marta Vlachová, která doplnila: „V tomto ročním období také zaměříme na kontrolu předepsaného osvětlení vozidel. Každý řidič by se měl před jízdou zkontrolovat, zda mu svítí světla a to jak potkávací, dálková, světla do mlhy, ukazatele změny směru jízdy a také osvětlení registrační značky.“

DBA Olomoucký kraj zdroj foto: PČR

Ve středu 11. října a v pátek 13. října se uskutečnila Dopravně bezpečnostní akce na odstavném parkovišti u dálničního oddělení Kocourovec a na silnici I/třídy č. 11 ve směru na Šumperk.

Policisté auty a motorkami odkláněli vytipovaná nákladní auta na parkoviště. „Zde společně kontrolovali doklady potřebné k řízení motorových vozidel, doklady k přepravovanému materiálu, dodržování bezpečnostních přestávek a nechybělo ani kontrolní vážení aut. Během akce bylo zkontrolováno 62 vozidel, z toho 28 vozidel z ČR a 8 ze zemí EU. Bylo zjištěno celkem 47 přestupků a na pokutách uloženo 27 tisíc korun. Byla také uložena jedna kauce ve výši pět tisíc korun,“ sdělila Marta Vlachová.

DBA Olomoucký kraj zdroj foto: PČR

Ve stejnou dobu proběhla v celém kraji i další dopravně bezpečnostní akce. „Policisté zkontrolovali 258 aut a autobusů. Zjistili celkem 72 přestupků, z toho 25 oznámili, na pokutách uložili bezmála 18 tisíc korun. Mezi nejčastější přestupky patřilo v 15 případech překročení nejvyšší povolené rychlosti, 7 krát nepoužití bezpečnostních pásů, 29 krát nevyhovující technický stav vozidla,“ přiblížila průběh Marta Vlachová.

Účastníky silničního provozu patří i chodci a cyklisté a jsou také nejzranitelnější, proto se policisté v pondělí 16. října zaměřili také na ně.

Zákon ukládá od února 2016 povinnost chodcům, mít oděv při chůzi mimo obec opatřen reflexním prvkem. „Bohužel se stále setkáváme s takovými, kteří za snížené viditelnosti jsou takřka neviditelní. Proto se v tomto období na tyto účastníky opět zaměříme. Každý cyklista musí mít za snížené viditelnosti své kolo řádně osvětlené. Vepředu bílé světlo, vzadu červené světlo, blikačku, ve špicích kol odrazky,“ doporučuje policejní mluvčí.

DBA Olomoucký kraj zdroj foto: PČR

V současné době je na trhu škála reflexních prvků určených na špice kol. „Doporučujeme, aby si cyklista za snížené viditelnosti nebo i přes den nasadil reflexní vestu, ale ne na batoh, který má na zádech, ale přes něj. Řidič jej tak lépe uvidí již z dálky,“ vysvětluje Marta Vlachová.

Během akce policisté zkontrolovali celkem 25 cyklistů a chodců. „Velká část měla vše v pořádku. Při akci jsme osloveným rozdávali reflexní tkaničky do bot, pásky a reflexní připínací odznaky. Akce podobného zaměření se budou v celém kraji opakovat až do konce roku,“ upozorňuje Marta Vlachová.

Autor: red., M. Vlachová, zdroj foto: PČR

Fotogalerie

DBA Olomoucký kraj                         zdroj foto: PČR

Další články z rubriky

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Řidiči lehkou nohu na plynu

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Konec dalších starých vlaků

Cesty napříč Tureckem

Cesty napříč Tureckem

Pozvánka do kina Retro

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.