Pátek 26. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Dietos vs Golems

25.04.2024 - Dietos vs Golems - Pozvánka na zápas

Počasí

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 14 / 1 - PoloJasno

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 6 - SkoroJasno

Řidiči hrají před jesenickou hasičárnou ruskou ruletu

08. října 2015 - 22:50

Zpět na seznam článků

Sedmdesát procent jich jezdí na červenou

Řidiči hrají před jesenickou hasičárnou ruskou ruletu

ilustrační snímek zdroj foto:archiv

Vzhledem ke znepokojujícímu chování řidičů požádalo vedení jesenických hasičů policii o realizaci preventivní akce na křižovatce jesenického obchvatu u stanice Hasičského záchranného sboru.

A na co se měli vlastně policisté zaměřit? „Za více jak deset let si ani místní řidiči nezvykli na umístění červených světel, která je upozorňují na vyjíždějící hasiče při zásahu. Tato světla mají uvolnit přilehlou křižovatku a umožnit profesionálním hasičům co nejrychlejší a nejbezpečnější výjezd z požární stanice. Po zapnutí jsou aktivní vždy maximálně dvě minuty,“ popsala situaci tisková mluvčí jesenické policie Tereza Neubauerová.

ilustrační snímek zdroj foto:archiv

Policisté při preventivní akci obsadili všechny výjezdy z křižovatky a světla nechali několikrát v různých intervalech zapnout. Výsledky těchto zkoušek byly katastrofální. „Více jak sedmdesát procet řidičů vůbec nerespektovalo červené světlo a projelo křižovatkou,“ informovala Neubeuerová.

Výmluvy byly jednotvárné: „Světla neviděli, nebo si mysleli, že když hasiči nejedou, můžou projet,“ přiblížila výmluvy Neubauerová.

Světelná signalizace na této křižovatce však má stejnou váhu jako červená na křižovatce nebo na železničním přejezdu, proto i sankce za porušení tohoto dopravního značení je daná. „V blokovém řízení na místě může řidič dostat pokutu až do výše 2.5 tisíc korun s připsáním pěti bodů. Pokud by se řidič dostal do správního řízení, hrozí mu sankce od 2,5 do 5 tisíc korun se stejným počtem bodů. V případě, že by se řidič v posledních 12 měsících tohoto přestupku dopustil opakovaně, může přijít i o řidičské oprávnění až na 6 měsíců,“ informovala policejní mluvčí.

Každý z řidičů si musí rozmyslet, zda mu dvě minuty zdržení stojí za to, aby do jeho plechového miláčka nenarazila 20tunová cisterna, která spěchá zachraňovat někomu život nebo majetek. „S ohledem na alarmující výsledky se určitě nejednalo o poslední akci. Nepravidelně budou tuto akci policisté opakovat a tentokrát již přestupky nebudou řešit domluvou,“ upozorňuje řidiče policejní mluvčí.

Autor: red., T. Neubauerová

Fotogalerie

ilustrační snímek               zdroj foto:archiv

Další články z rubriky

Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region

Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region

K dostání bude i výroční turistická vizitka

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Skončila dopravní nehodou na dálnici D35

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.