Středa 24. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

24.04.2024 - Zdravotní indispozice řidiče během jízdy - Skončila...

Počasí

24.04.2024 - Středa

Teplota: 8 / 4 - obcasny-Déšť

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 2 - Přeháňky-Déšť

Řidičský průkaz si do konce roku vyměnilo jen 66 procent motoristů, kterých se povinná výměna týkala

06. ledna 2018 - 07:28

Zpět na seznam článků

Jedná se o řidičské průkazy z roku 2007

Řidičský průkaz si do konce roku vyměnilo jen 66 procent motoristů, kterých se povinná výměna týkala

ilustrační snímek zdroj foto: MD

Řidičů, kterým doklad propadl v loňském roce, a dosud si ho nevyměnili, je aktuálně 270 tisíc. Téměř polovina z nich je ve věkové skupině 61+. Je tedy možné, že někteří z těchto řidičů si už nechtěli řidičský průkaz obnovit.

K výměně řidičského průkazu stačí přijít s platným průkazem totožnosti na příslušný úřad obce podle místa trvalého bydliště řidiče a donést jednu průkazovou fotografii a současný řidičák. Lhůta pro vydání je dvacet dnů. „V případě, že řidič využije vydání v expresním termínu do pěti dnů, vyjde ho výměna na pět set korun. Za standardní výměnu řidič neplatí žádný poplatek, a to ani v případě, že mu řidičský průkaz již propadl a on žádá o výměnu po termínu. Úřad řidiče za opožděnou výměnu nijak nepokutuje,“ uvedl tiskový mluvčí ministerstva.

přehled zdroj: MD

Řidič s propadlým dokladem se ale vystavuje riziku pokuty za řízení bez platného dokladu. Za tento přestupek mu při silniční kontrole hrozí pokuta do dvou tisíc korun na místě, v případě správního řízení až dva a půl tisíce korun.

Výměna řidičského průkazu čeká mnoho motoristů i letos. V průběhu roku postupně vyprší platnost téměř 654 tisícům řidičáků. „O výměnu je možné bezplatně požádat již tři měsíce před skončením platnosti dokladu,“ upřesňuje mluvčí Neřold.

Od července bude možné o vydání nebo o výměnu řidičského průkazu možné zažádat na jakémkoli úřadu obce s rozšířenou působností. Motoristé už zároveň nebudou muset nosit na úřad papírovou fotografii. Úředníci budou pořizovat fotografie digitální, stejně jako u občanských průkazů.

Autor: red., T. Neřold

Fotogalerie

ilustrační snímek                      zdroj foto: MD

Další články z rubriky

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Hejtmanství policii darovalo další přenosnou váhu

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Řidiči lehkou nohu na plynu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.