Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 4 - Přeháňky-Déšť

Rocker Říha oslaví v Šumperku sedmdesátku

12. března 2018 - 08:52

Zpět na seznam článků

A čtyřicet let debutu Katapultu

Kytarista, zpěvák a skladatel Oldřich Říha oslaví na koncertech své letošní sedmdesátiny a čtyřicet let od vydání debutové desky jeho skupiny Katapult.

Vedle tří velkých listopadových výročních vystoupení v ostravské hale Tatran, brněnské hale Vodova a ve Foru Karlín v Praze navštíví během celoročního turné s názvem Šťastné narozeniny v pátek 23. března také Šumperk. „Nebudu tutlat, že mám 18. května kulaté narozeniny. Ale nechtěl jsem jet tradiční narozeninové turné, nechtěl jsem slavit. Jsem dělník rokenrolu, věk nesleduju a ta číslovka mi připadá irelevantní. Kamarádi mě ale přesvědčili, že mám udělat narozeninové turné, tak jsem si dal podmínku, že v názvu nebude nic, jako Olda Říha slaví sedmdesátiny. Jsem ale ochotný ho odehrát s podtitulem sedmdesát let života vzhůru nohama," řekl ČTK Olda Říha.

A právě i do Domu kultury Šumperk budete moci přijít poblahopřát oslavenci na energií našlápnutý koncert. „V první části vystoupení navíc zahrajeme desku, tak jak byla, i s dobovým analogovým zvukem," podotkl Říha.

KATAPULT - pozvánka zdroj: DK

Říha ze zakládající sestavy Katapultu zůstal sám. V roce 2007 zemřel ve věku jednašedesáti let bubeník Anatoli Kohout, který v kapele s přestávkami působil od jejího založení. Baskytarista Jiří Šindelář zemřel v lednu 2009 dva dny po svých šedesátých narozeninách. V té době v Katapultu bubnovala legenda českého bigbeatu Karel "Káša" Jahn, který o měsíc později zemřel v nedožitých šedesáti letech. Mrtvý je i další bubeník Katapultu Milan Balcar.

Novými spoluhráči se stali o generaci mladší baskytarista Andy Budka a bubeník Ondřej Timpl. Přestože má Říha pověst muzikanta, se kterým nemůže hrát každý, vydrželi s ním už od roku 2009. „Chce to smysl pro improvizaci, intuitivní hraní a ta partička se musí naladit na stejnou vlnu," řekl k tomu Říha.

Zatím poslední album Kladivo na život vydal Katapult v roce 2016. Nahrávka končí písní Čím starší, tím mladší, jejíž úspěch prý Říhu přesvědčil o tom, že může pokračovat v psaní písní i textů. U příležitosti letošního výročního turné vydá Supraphon v květnu kompilaci 3CD Katapult Zlaté hity a reedici debutového eponymního živého alba z roku 1978. Speciální dárková krabice bude obsahovat LP, CD, dobový plakát a další materiály z historie skupiny.

Koncert kapely Katapult odstartuje v pátek 23. března od sedmi hodin večer ve velkém sále domu kultury. Vstupné je v předprodeji 300 korun, v den akce podraží o padesát korun.

Rezervace vstupenek ZDE

Autor: red., M. Horáková

Fotogalerie

Další články z rubriky

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

Pozvánka na koncert v kostele svaté Barbory

Divadla zamíří na zábřežský hrad

Divadla zamíří na zábřežský hrad

Také s lákavým titulem - Úča musí pryč

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.