fitnesskotelna
fitnesskotelna
fitnesskotelna
Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

240 650 fitness kotelna

RunCzech: Na půlmaraton v Olomouci zbývá pouze přes tisícovku startovních čísel

16. února 2017 - 10:18

Zpět na seznam článků

Na start se postaví 6 200 běžců

RunCzech: Na půlmaraton v Olomouci zbývá pouze přes tisícovku startovních čísel

Olomouc zdroj foto: RunCzech

Více než čtyři měsíce zbývají do startu osmého ročníku Mattoni 1/2Maratonu Olomouc a kapacita závodu se plní velice rychle. V polovině února zbývá něco málo přes třetinu volných míst. „Jsem přesvědčený, že všech 6 200 startovních čísel bude rozebraných dlouho před závodem,“ věří Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru RunCzech, který stojí za vznikem celého půlmaratonu.

V Olomouci se i letos poběží poslední červnovou sobotu, přesněji řečeno 24. Start z Horního náměstí si kromě půlmaratonců užije i tři a půl tisíce účastníků dm rodinného běhu. Olomouc se navíc v letošním roce pyšní titulem Evropské město sportu a právě Mattoni 1/2Maraton udělení prestižního titulu hodně pomohl.

Olomouc zdroj foto: RunCzech

Druhý největší půlmaraton v České republice a pátý závod RunCzech běžecké ligy je zároveň jedním z nejlépe obsazených závodů, každoročně na něj přijíždí světová vytrvalecká špička. Kromě těch nejlepších se však na Hanou sjíždějí hobby běžci z celé země i ze zahraničí. „V loňském roce utratilo 27 322 návštěvníků Mattoni 1/2Maratonu Olomouc ve městě téměř 42 milionů korun. Jsme rádi, že náš závod může alespoň trochu pomoci místním podnikatelům a cestovnímu ruchu,“ dodává Capalbo s tím, že z Olomouckého kraje pochází necelá polovina návštěvníků závodu.

Z jiných krajů České republiky přijíždí přes jedenáct tisíc návštěvníků a ze zahraničí jejich počet převyšuje dva tisíce.

U příležitosti Olomouce jako Evropského města sportu 2017 organizátoři přichystali novinku pro všechny sportovní kluby, spolky a oddíly v Olomouci. V rámci největšího sportovního veletrhu v Olomouckém kraji, Moravia Sport Expa, které bude epicentrem dění půlmaratonského víkendu, budou mít možnost prezentovat své aktivity olomoucké sportovní organizace, a to zcela zdarma. „Naší myšlenkou je nastavit tradici v pořádání sportovní burzy pro děti s nabídkou mimoškolních sportovních aktivit. Všem zájemcům nabídneme prostor pro stánek a venkovní plochu pro ukázku konkrétní sportovní disciplíny dle kapacitních možností nebo prostor na pódiu,“ vysvětluje technický manažer závodu Tomáš Coufal.

Olomouc zdroj foto: RunCzech

Nabitý program má v posledních dnech Jan Hudec. Český reprezentant v alpském lyžování má za sebou mistrovství světa ve švýcarském Svatém Mořici. I on však už teď plánuje, že se půlmaratonského víkendu aktivně zúčastní. „Těším se, až se znovu postavím společně s ostatními běžci na start dm rodinného běhu. Atmosféra loňského závodu byla skvělá a nepochybuji, že tomu bude tak i letos. Se svými fanoušky se pak také osobně potkám na Moravia Sport Expu v rámci autogramiády,“ říká špičkový lyžař.

Nedílnou součástí závodů RunCzech běžecké ligy je v posledních letech běh pro dobrou věc. V loňském roce běhalo a pomáhalo celkem 5 827 závodníků, kteří si startovní čísla zakoupili celkem přes 45 charitativních organizací. Jednou z nich je také olomoucký Spolek Trend vozíčkářů. „Máme radost, že jsme již čtvrtým rokem zapojeni do projektu Běž pro dobrou věc a zároveň jsme i hlavním charitativním partnerem na Mattoni 1/2Maratonu Olomouc. Výtěžek z prodeje registrací na závod pomáhá našim klientům k udržování se v aktivním způsobu života pomocí osobní asistence, kterou naše organizace poskytuje již třiadvacet let. V loňském roce jsme díky tomuto projektu a více jak 180 běžcům získali přes 70 tisíc korun na podporu naší činnosti. Všichni v Trendu doufáme, že nejinak tomu bude i letos,“ těší se předseda a zakladatel Spolku Trend vozíčkářů Milan Langer.

Osmý ročník olomouckého půlmaratonu se rozeběhne v sobotu 24. června a v přímém přenosu ho bude vysílat Česká televize. Organizátoři z týmu RunCzech v Olomouci kromě samotného půlmaratonu pořádají ještě jeden závod – tím je semifinálové kolo Juniorského maratonu. Největší běžecký závod pro studenty středních škol z celé České republiky se v Olomouci ve Smetanových sadech poběží v úterý 11. dubna.

Olomouc zdroj foto: RunCzech

Neziskový projekt organizátorů RunCzech běžecké ligy má za cíl rozběhat středoškolské studenty po celé České republice, což se rok od roku daří více a více. Registrace do Juniorského maratonu je navíc zdarma. Do Juniorského maratonu se může zapojit každá střední škola z České republiky i zahraničí. „Stačí dát dohromady desetičlenný tým, ve kterém musí být tři dívky. Každý člen týmu pak běží štafetový úsek o délce 4,2 kilometry, dohromady studenti zdolají trať celého maratonu,“ představuje Juniorský maraton Bojan Nanković z týmu RunCzech.

V rámci Evropského města sportu se navíc ve stejný den utkají rovněž žáci základních škol. Na ty od devíti hodin čeká závod šestičlenných družstev, kde každý žák poběží 840 metrů.

Autor: red., T. Mahel zdroj foto: RunCzech

Fotogalerie

Olomouc          zdroj foto: RunCzech

Další články z rubriky

ŠumpeRUN 2024

ŠumpeRUN 2024

Registrujte se do závodu na nové trati běžeckého závodu v Šumperku

Dietos vs Warriors 20:16

Dietos vs Warriors 20:16

Reportáž ze zápasu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.