Úterý 16. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

16.04.2024 - Loučení s legendárními Tornády v Olomouci - Konec...

Počasí

16.04.2024 - Úterý

Teplota: 12 / 6 - Zataženo

17.04.2024 - Středa

Teplota: 10 / 4 - obcasny-Déšť

AKTUALIZOVÁNO! Rychlost na Bludováku zabíjí

10. prosince 2014 - 01:34

Zpět na seznam článků

Nedisciplinovaní řidiči mohou za časté nehody na Bludovském kopci

AKTUALIZOVÁNO! Rychlost na Bludováku zabíjí

Bludovský kopec - spojnice mezi Šumperkem a Bludovem foto:sumpersko.net

24. července 2014: Pět let uplyne 29. července od tragického skonu sedmnáctiletého motocyklisty z Bludova. Život mladíka vyhasl na Bludovském kopci při nehodě, kterou způsobil řidič protijedoucího vozu. Nepřizpůsobení rychlosti jízdy je podle policistů nejčastější příčinou nehod na frekventované spojnici mezi Šumperkem a Bludovem.

Bludovský kopec

Zatím poslední smrtelná nehoda se tu odehrála v neděli 13. července letošního roku, kdy osmasedmdesátiletého cyklistu srazil motocyklista. Policie stále hledá svědky této smutné události. Informovali jsme ZDE.

„Od roku 2009 jsme na Bludovském kopci zasahovali u 23 dopravních nehod,“ uvedla Vladimíra Hacsiková, tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje.

Bludovský kopec

Vysoký počet nehod na Bludovském kopci přičítá Pavel Havlena, vedoucí šumperského dopravního inspektorátu, větší frekvenci dopravy v tomto místě. „Přes Bludovský kopec denně projede přes patnáct tisíc vozů, opatrnost je proto na místě,“ říká šéf dopravky.

Pavel Havlena - vedoucí šumperského dopravního inspektorátu

Důležitá spojnice mezi Šumperkem a jižní částí Olomouckého kraje je podle něj dobře sjízdná a nehody padají na vrub nezodpovědným řidičům. „Silnice má nový koberec, který zvýšil komfort jízdy, jsou tu dopravní značky i vodorovné značení, v kritických místech svodidla. Cesta splňuje podmínky bezpečného provozu. Mnozí řidiči bohužel nepřizpůsobí rychlost jízdy svým schopnostem a momentálnímu stavu vozovky,“ soudí Havlena.

Bludovský kopec - silnice má nový koberec

„Pomohla by kamera a každému, kdo překročil rychlost, na místě sebrat řidičák,“ zasnil se Miroslav Charouz, krajský koordinátor BESIP. „Škoda, že to v Česku nejde tak snadno jako v zahraničí.“

Miroslav Charouz - krajský koordinátor BESIP

Závažnější dopravní přestupky totiž policisté postupují příslušnému správnímu orgánu, který je posoudí ve správním řízení. Ke slovu se dostanou i právníci provinilých řidičů, kteří dělají vše pro to, aby klienta z problému vysekali. „Pokud se řidiči hodlají chovat neukázněně, ani les dopravních značek bezpečnost na silnicích nezvýší,“ upozorňuje Havlena.

Bludovský kopec - ani dopravní značení nezabrání nehodám

„Instalace kamer by situaci nevyřešila,“ přidává se Pavel Ston, starosta Bludova. Spolu s odborníky se shoduje v názoru, že nehodovost může zásadním způsobem snížit pouze vybudování silničního obchvatu. „Jiná bezpečnostní opatření v tuto chvíli nevidím,“ tvrdí a doporučuje cyklistům, aby přes nebezpečný Bludovský kopec raději vůbec nejezdili. „Mohou využít nedávno otevřenou cyklostezku přes Bludoveček,“ radí Ston.

trasy pro chodce a cyklisty

„Stále vyzýváme řidiče, aby se chovali disciplinovaně, ale neberou si to moc k srdci, poslední dobou přibývá těch, co usednou za volant, ačkoliv předtím popili. Narůstá i počet řidičů pod vlivem drog,“ posteskl si šéf dopravního inspektorátu Havlena.

Bludovský kopec

Zástupce BESIP Charouz upozorňuje také na nezodpovědné chování některých motorkářů. „Jsou schopni rozjet to na Bludovském kopci na 150 kilometrů v hodině. Nepočítají s překážkou na silnici, přitom mohou vjet třeba do zeminy, kterou voda vyplavila z okolních polí, může tam ležet štěrk. Jejich fanfarónské chování mívá fatální následky,“ konstatuje expert na bezpečnost dopravy.

Bludovský kopec - spojnice mezi Šumperkem a Bludovem

Nehody na Bludovském kopci:

13. července 2014

Smrtelné zranění cyklisty: Osmasedmdesátiletého cyklistu srazil při cestě do Šumperka osmatřicetiletý motocyklista z Náchoda. Muž utrpěl těžké zranění, kterému v nemocnici v Šumperku podlehl. Řidič motocyklu je podezřelý z trestného činu usmrcení z nedbalosti.

15. července 2013

Náraz do stromu: Pětadvacetiletý řidič ze Šumperka vyjel při jízdě ve směru Bludov mimo silnici, narazil do stromu a skončil v příkopu. Při nehodě utrpěl lehké zranění. Příčinou nehody bylo podle policie nepřizpůsobení rychlosti jízdy a následné nezvládnutí vozidla.

7. února 2012

Hromadná nehoda pěti aut: Dvacetiletý řidič z Rapotína nepřizpůsobil rychlost jízdy a na namrzlé silnici ve směru na Šumperk ztratil kontrolu nad vozidlem. Zezadu do něj narazila osmadvacetiletá řidička Toyoty, která při nehodě utrpěla lehké zranění. Do havarovaných vozidel postupně narazila další tři auta.

23. ledna 2011

Auto v příkopu a zlomený strom: Čtyřiadvacetiletý řidič vozu Ford Mustang, jedoucí ve směru od Bludova do Šumperka, se v levotočivé zatáčce dostal do smyku. Auto přejelo přes protisměrný pruh do příkopu, narazilo do dopravní značky, přetočilo se přes střechu a přelomilo stromek. Řidič vyvázl bez zranění. Podle policie muž za volantem nepřizpůsobil rychlost jízdy svým řidičským schopnostem.

4. prosince 2009

Škoda Felicia zůstala ležet na střeše: Jednadvacetiletý řidič osobního vozu značky Škoda Felicia, jedoucí směrem na Bludov, nezvládl řízení, auto se dostalo do smyku a sjelo do příkopu. Po nárazu bylo vymrštěno zpět na silnici a zůstalo ležet na střeše. Řidič i stejně stará spolujezdkyně zůstali nezraněni. Za příčinu nehody policie označila špatný způsob jízdy při zařazování se před předjížděné vozidlo.

29. července 2009

Smrt sedmnáctiletého motocyklisty: Nehoda se smrtelným zraněním se odehrála na Bludovském kopci ve směru na Šumperk. Osmapadesátiletý řidič vozidla značky Renault Megane vyjel na nezpevněnou krajnici a po návratu zpět na vozovku dostal s vozidlem smyk. Dostal se do protisměrného jízdního pruhu, kde narazil do protijedoucího motocyklu, který řídil sedmnáctiletý mladík z Bludova. Dále narazil do vozidla Iveco Daily, poškozen byl i za ním jedoucí Peugeot 307. Motocyklista na místě nehody zemřel. Řidič Renaultu utrpěl lehká poranění.

20. března 2009

Opilec bez řidičáku naboural policejní vůz: Po půl jedenácté večer se policejní hlídka v Bludově marně pokoušela zastavit vozidlo značky Toyota Rav4. Auto ujelo, policisté ho pronásledovali. Na opakovaný signál k zastavení řidič nereagoval, při jízdě přes Bludovský kopec náhle strhl řízení doleva a narazil do policejního auta ve vedlejším pruhu. Po střetu řidič Toyoty sjel do příkopu. Silně podnapilého muže policisté vytáhli z vozidla a uložili ho do stabilizované polohy. Chtěl s nimi komunikovat, ale nebylo mu rozumět a nakonec usnul. Policisté zavolali záchranku, opilec byl převezen do nemocnice a hospitalizován na oddělení ARO. Policisté zjistili, že pětačtyřicetiletý muž není držitelem řidičského oprávnění a byl mu Okresním soudem v Brně vysloven zákaz řízení motorových vozidel. Už v minulosti byl tímto rozsudkem dvakrát potrestán za řízení pod vlivem alkoholu. Škoda na policejním vozidle dosáhla šedesáti tisíc korun.

8. ledna 2008

Smrtelné zranění spolujezdkyně: Osudnou se stala nehoda na Bludovském kopci pro čtyřiatřicetiletou ženu na sedadle spolujezdce ve voze Škoda Felicia. Pětatřicetiletá řidička z Loštic, jedoucí ve směru od Šumperka, dostala na zledovatělém povrchu vozovky smyk a přejela do protisměru. Střetla se s protijedoucím autem a byla odhozena mimo vozovku. Spolujezdkyně utrpěla zranění, kterým na místě podlehla. Těžce zraněnou řidičku záchranka převezla do nemocnice.

AKTUALIZOVÁNO 10. prosince: V pátek 5. prosince si Bludovský kopec připsal další dvě oběti. Informovali jsme ZDE.

Policie poskytla v úterý 9. prosince prostřenictvím tiskového mluvčí zprávu o inspekci pozemní komunikace v úseku silnice I/11 Bludov – Šumperk. Podle záznamů došlo v období roku 1. ledna 2009 až 8. prosince 2014 ke 14 dopravním nehodám: 2009 -  1 lehké zranění, 2010 – 2 lehké zranění, 2011 – bez zranění, 2012 – bez zranění, 2013 – bez zranění, 2014 – 2 smrtelná zranění.

por.Bc.Josef Bednařík„Na základě provedené inspekce pozemní komunikace nebyly zjištěny závady, které by měly vliv na vznik a průběh dopravních nehod. V současné době se vedou další jednání se správcem komunikace a situací se budeme i nadále zabývat,“ uvedl tiskový mluvčí policie Olomouckého kraje Josef Bednařík.

Podle informací policie, budou dopravní policisté provádět dohled nad uvedeným úsekem v rámci služby. „Především apelujeme na řidiče, aby respektovali dopravní značení (maximální povolenou rychlost, v daném úseku 90 km/h), a vždy přizpůsobili rychlost jízdy klimatickým podmínkám a svým schopnostem,“ dodává mluvčí Bednařík.

Autor: red.,V.Krejčí,foto:sumpersko.net

Fotogalerie

Bludovský kopec - spojnice mezi Šumperkem a Bludovem  foto:sumpersko.net

Další články z rubriky

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.