Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Sborník Severní Morava vychází již 60 let

20. listopadu 2017 - 11:39

Zpět na seznam článků

Právě vyšel sv. 103

Sborník Severní Morava vychází již 60 let

Sborník Severní Morava sv. 103 zdroj foto: VMŠ

Na světě je dlouho očekávaný nový svazek sborníku, který si již po šedesát let drží svou kvalitu, originalitu a pestrost. Poprvé spatřil světlo světa v roce 1957.

Nejen Severní Morava slaví v letošním roce významné jubileum, ale také „malíř našich Jeseníků“, Lubomír Bartoš, svou retrospektivní výstavou v šumperském muzeu oslavil osmdesátiny. Sborník připomíná vývoj tvorby i životní osudy umělce v příspěvku „Malba jako způsob bytí“.

Muzeum letos nabídlo veřejnosti nově zrenovovanou expozici v Lovecko-lesnickém muzeu na zámku v Úsově. Matouš Jirák přispěl k této události studií o zakladateli lesnického muzea o Juliu Wiehlovi, významném českém lesníkovi, který pracoval ve službách knížete Lichtenštejna na postu lesního rady dvorní kanceláře od 1. května 1895. Téměř dvacet let řídil a spravoval lesní hospodářství knížecích panství v Čechách, na Moravě, ve Slezsku, v Sasku, Dolních Rakousích, Salcbursku a Lichtenštejnsku.

K nejoblíbenějším a nejžádanějším žánrům sborníku patří stále rubrika Zajímavosti. Tentokrát nabízí životní příběh Oldřicha a Václava  Forchových, bratří, kteří bojovali proti fašismu na Západě a kteří dosud v badatelské literatuře nebyli připomenuti. Autorem příspěvku je Petr Možný, který se dlouhodobě touto tematikou zabývá.

Sto čtyřicáté výročí narození malíře a ilustrátora Adolfa Kašpara připomíná Pavlína Janíčková v příspěvku Cesty Adolfa Kašpara za inspirací. Zdůrazňuje význam jeho ilustrační práce, která se stala inspirací pro novodobou knižní ilustraci.

Slušný přehled nových titulů historické, vlastivědné a přírodovědné literatury za rok 2016 a 2017 přinášejí renomovaní autoři v rubrice Recenze. Sborník lze zakoupit na recepci šumperského muzea a na jeho pobočkách (Muzeum v Mohelnici, Zábřehu, v Památníku Adolfa Kašpara v Lošticích a na zámku v Úsově). Cena sborníku je 89 korun.

Autor: red., M. Berková

Fotogalerie

Sborník Severní Morava sv. 103               zdroj foto: VMŠ

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.