Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

Školáci by o prázdninách měli především odpočívat, radí odborníci

02. července 2014 - 16:24

Zpět na seznam článků

Pobýt ve společnosti rodičů je pro děti víc než drahá dovolená v exotickém prostředí

Školáci by o prázdninách měli především odpočívat, radí odborníci

ilustrační snímek zdroj:sumpersko.net

Nevíte, jak školákům zorganizovat ideální prázdniny? Odborníci v tom mají jasno. Doporučují odpočinek, pohyb a trávení volného času s těmi nejbližšími. „Děti by měly o prázdninách především odpočívat,“ radí Eva Rozsívalová, primářka dětského oddělení psychiatrické léčebny ve Šternberku. „Dokonce ani procvičování školního učiva nedoporučuji,“ dodává. „Odpočinek je samozřejmě na prvním místě. Trocha nenásilného učení, třeba formou hry, však dětem ani o prázdninách neuškodí,“ soudí učitelka Martina Churavá.

ilustrační snímek zdroj:sumpersko.net

„U některých dětí to jinak nejde,“ přidává se učitelka Hana Vašatová. „Ve školním roce zaostávají, což neprospívá nejen jejich známkám, ale ani sebevědomí. Pro děti je důležité, jak je vnímají spolužáci a jaké zaujímají postavení ve školním kolektivu. Proto se samy chtějí zlepšit a pomoc rodiny o prázdninách uvítají,“ soudí učitelka.

Podle Rozsívalové je pro děti nejdůležitější trávit čas s těmi nejbližšími. „Rodina nemusí vyrazit na nákladnou dovolenou u moře či do jiných exotických krajů, hlavní je, aby byli spolu, třeba i doma,“ tvrdí psychiatrička a psycholožka.

ilustrační snímek zdroj:sumpersko.net

Společně prožité chvíle dají podle ní dětem do života víc než cokoliv jiného. O náplň společně stráveného času se nemusejí postarat pouze rodiče, něco také mohou nechat na potomcích. A pokud tak skutečně učiní, neměli by se uzavírat žádným návrhům, jakkoliv se jim nezamlouvají. „Děti třeba přijdou s tím, že se chtějí dívat na televizi nebo hrát počítačové hry. Věnovat se tomu společně s nimi vypadá na první pohled velice nevýchovně, ale kategorické odmítnutí bych nedoporučovala. Je to výborná příležitost zjistit, co vlastně v té televizi sledují, jaké hry hrají, a pohovořit si s nimi o tom,“ navrhuje Rozsívalová.

Rodiče tak snadněji navážou s potomky kontakt. Zjistí, čím je pro děti jejich mnohdy i pasivní náplň volného času atraktivní. Přidají pak vlastní názor a nadhled, kterým dětem chybí. „Takový přístup dá dětem mnohem víc, než jen něco zakazovat a přikazovat. Když rodiče projeví zájem o to, co se jejich potomkům líbí a zajímá je, budou i děti vstřícnější k jejich nabídkám, jak společný čas trávit. Vstřícný přístup obě strany posune zase o kousek dál,“ soudí Rozsívalová.

ilustrační snímek zdroj:sumpersko.net

Za vhodnou náplň společně prožitého času považuje učitelka Vašatová u zaostávajících školáků také procvičování učební látky. „Nemusí to být žádný násilný proces, který rodině zkazí prázdniny. Lze využít toho, že je víc času a klidu, a povídat si s dětmi i o tom, co se učí ve škole. Pokud se děti o prázdninách procvičí v látce, ve které během školního roku zaostávaly, budou se těšit na to, jak se blýsknou před spolužáky. Ocení, že se jim rodiče nebo třeba prarodiče či jiní příbuzní věnují,“ soudí učitelka. „Dospělí by měli o prázdninách trávit čas s potomky a účastnit se společných aktivit, ale zvláště odrostlejší děti potřebují i nějaký čas bez rodiny. Mohou strávit týden nebo dva v táboře nebo na sportovním soustředění. Zažívají tam dobrodružství ve společnosti vrstevníků, navazují nová přátelství a učí se samostatnosti,“ připomíná Churavá.

Šumperská fyzioterapeutka Jana Klimešová poukazuje také na význam pohybu v přírodě a sportování. „Pohyb hraje důležitou roli. Je třeba trénovat svaly. Pokud nejsou v harmonii, objeví se potíže. Děti se hrbí, rodiče nedbají na správné držení těla, problémy pak přetrvávají v dospělosti,“ podotýká Klimešová. Lékařka i obě učitelky se shodují v názoru, že děti by si měly prázdniny především užít. Je to čas, na který se těšily a jenž patří dětským hrám a zábavám.

Autor: V.Krejčí

Fotogalerie

ilustrační snímek                        zdroj:sumpersko.net

Další články z rubriky

Přednáškový sál v botanické zahradě

Přednáškový sál v botanické zahradě

Otevře Přírodovědecká fakulta UP

Folklórní symfonie bez hranic

Folklórní symfonie bez hranic

Unikátní setkání univerzitních souborů Visegrádu v srdci Olomouce

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.