Úterý 23. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

23.04.2024 - Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti...

Počasí

23.04.2024 - Úterý

Teplota: 10 / 0 - Zataženo

24.04.2024 - Středa

Teplota: 7 / 4 - obcasny-Déšť

Skupina umělců a nadšenců připravila již čtvrtý ročník Andělária

28. července 2016 - 12:18

Zpět na seznam článků

Rejchartická louka u kostela sv. Michala poskytla místo dalším dřevěným sochám andělů

Skupina umělců a nadšenců připravila již čtvrtý ročník Andělária

Andělárium 2016 foto: sumpersko.net

Andělský depozitář pod širým nebem se postupně rozrůstá v Rejcharticích. Z původně komorní akce čtyř řezbářů a místních nadšenců se po letech stala oblíbená a vyhledávaná společenská událost. „Romana Krestýnová, Marek Suchan, Jiří Račák a moje maličkost jsme s tím začali v roce 2013. Využili jsme přízně místních nadšenců, která se nádherně snoubila s místní krajinou kolem Rejchartic,“ vzpomíná na počátky řezbář Tomáš Wurst.

Andělárium 2016 - Tomáš Wurst foto: sumpersko.net

Nápad čtyř nadšených umělců získával rok od roku více příznivců i podporovatelů a za jejich pomoci, se tak lépe daří měnit sny v realitu. „Cílem sochařského sympozia je mimo vytvoření galerie pod širým nebem, propojit příměstské stezky mezi Šumperkem a Rejcharticemi,“ vysvětluje Tomáš Wurst.

FOTOREPORTÁŽ: Andělárium 2016 v Rejcharticích I.

Andělárium 2016 foto: sumpersko.net

Dvanáctikilometrový okruh tak láká do přírody nejen milovníky umění, aby si prohlédli nová díla, ale s tím spojili i aktivní prožití volného času v přírodě. „Okolní krajina je nádherná a pokud se podaří pokračovat v rozšíření projektu v rámci dalších atraktivních lokalit, mám na mysli nedaleké Velké Losiny, Žárovou a další, bude to jen přínos pro zatraktivnění našeho regionu,“ objasňuje další společné vize projektu řezbář Tomáš.Andělárium 2016 foto: sumpersko.net

Andělárium 2016 foto: sumpersko.net

V letošním roce se do aktivní týdenní tvorby zapojili umělci: Jan Naš – Olomouc, Jiří Prchal – Brno, Václav Kyselka – Křoví, Marek Suchan – Šumperk, Romana Krestýnová – Verdek, Rostislav Župka – Křoví, Tomáš Wurst – Šumperk, Antonín Suchan – Šumperk, Honza Volf  - Praha, Petr Zámečník – Bartošovice, Václav Lemon – Olomouc, Jarmila Svozilová – Cholina.

FOTOREPORTÁŽ: Andělárium 2016 v Rejcharticích II.

Andělárium 2016 foto: sumpersko.net

Sochařské sympozium „Andělárium – galerie pod širým nebem“ se konalo ve dnech od 18. do 23. července. V letošním roce práci umělců zpříjemnila ve středu koncertem šumperská kapela Omicron – Kakrament band.

Andělárium 2016 foto: sumpersko.net

Samotná vernisáž měla slavnostní zahájení v sobotu od patnácti hodin. Ale již od třinácté hodiny se louka postupně plnila přijíždějícími, které přilákal bohatý program. Rodiče s dětmi měli možnost opět navštívit řemeslné dílničky, prohlédnout si instalovanou výstavu dřevoplastik  Antoana Pedestriana.

Andělárium 2016 - Antoan Pedestriano foto: sumpersko.net

Andělárium 2016 foto: sumpersko.net

Vernisáž sochařského sympozia je tradičně spojena s dražbou zhotovených děl. „Letos se jich vydražilo pět a nejvyšší vydražená částka přesáhla čtyři tisíce korun,“ sdělil Tomáš Wurst.

Andělárium 2016 - Romana Krestýnová foto: sumpersko.net

Práci řezbářů si v průběhu týdne nenechalo ujít přes pět stovek zvědavých přihlížejících. „Sobotní, pro nás slavnostní den, navštívilo odhadem čtyři sta lidí, což nás velmi potěšilo. Za přízeň a projevený zájem děkujeme,“ dodává s úsměvem řezbář.

 

Autor: red., S. Adoltová, foto: sumpersko.net

Fotogalerie

Andělárium 2016                         foto: sumpersko.net

Další články z rubriky

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Budou společně darovat krev ve FN Olomouc

Řidič podcenil rychlost

Řidič podcenil rychlost

Dopravní nehoda se neobešla bez zranění

V paneláku řešil osobní spory pyrotechnikou

V paneláku řešil osobní spory pyrotechnikou

Incident se neobešel bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.