Úterý 16. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Nová aplikace sdílí informace o zřizovaných organizacích

15.04.2024 - Nová aplikace sdílí informace o zřizovaných...

Počasí

16.04.2024 - Úterý

Teplota: 12 / 6 - Zataženo

17.04.2024 - Středa

Teplota: 10 / 4 - obcasny-Déšť

Slovanský pramen v Jeseníku získá zbrusu nový vzhled

04. května 2015 - 12:30

Zpět na seznam článků

Slavnostní otevření plánují lázně na začátek června

Slovanský pramen v Jeseníku získá zbrusu nový vzhled

Jeseník - Slovanský pramen foto: PLL a.s.

Jesenické lázně získaly svůj věhlas díky svému přírodnímu bohatství. Kromě jedinečného klimatu, které je obohacováno vzácnými ionty prostupujícími do ovzduší z hloubi Země, jsou to právě horské prameny.

Zbrusu nový vzhled v květnu získá Slovanský pramen, který je nejbližším a nejnavštěvovanějším přírodním zdrojem pitné vody v okolí Priessnitzových léčebných lázní. „První zmínka o pramenu pochází z roku 1845, kdy se jmenoval Silber-Quelle. Po roce 1945 byl, podobně jako většina zdejších pramenů, přejmenován. Jeho současná podoba pochází z roku 1961 a esteticky není příliš zdařilá,“ popisuje historii pramene lázeňský průvodce Jiří Glabazňa.

Nové podoby se pramen dočká díky spolupráci Priessnitzových léčebných lázní, Lesů ČR a německého spolku Deutscher Naturheilbund. „Velice nás těší až jakýsi patriotismus tohoto největšího německého spolku přírodního léčitelství, bez jehož štědrého daru by byla rekonstrukce komplikovanější. Spolek totiž ve svých počátcích, tedy od roku 1889, nesl Priessnitzovo jméno a dodnes se hlásí k Priessnitzovu odkazu. Jeho zástupci se k nám rádi vrací,“ vysvětluje aktivitu Němců Tomáš Rak, obchodní ředitel lázní.

Jeseník - Slovanský pramen foto: PLL a.s.

V těchto dnech se vyrábí umělecké prvky, kterými bude pramen osazen. Návrh bronzového chrliče vytvořila sochařka Iva Svobodová. Slavnostní otevření obnoveného Slovanského pramene lázně plánují na začátek června tohoto roku.

Německý spolek přírodní léčby (Deutscher Naturheilbund) je neziskovou organizací sdružující příznivce přírodní léčby v německy hovořících zemích. Byl založen v roce 1889, má více než 14 tisíc členů. Zabývá se primární prevencí a širokou škálou terapií vycházejících z přírody, navazuje na odkaz Vincenze Priessnitze. Spolupracuje s univerzitami a odborníky z různých oblastí – cílem je integrovat přírodní léčbu do medicínského vzdělávacího systému. Jde o nezávislé, dobročinné, nábožensky a politicky neutrální sdružení.

Členové Naturheilbundu navštívili oficiálně Priessnitzovy léčené lázně poprvé na podzim loňského roku a od té doby se pravidelně vrací. Vedení spolku se rozhodlo přispět k obnově odkazu Vincenze Priessnitze sponzorským darem na obnovu Slovanského pramene.

Autor: red., V. Janků

Fotogalerie

Jeseník - Slovanský pramen      foto: PLL a.s.

Další články z rubriky

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

Speciální skupina krajských hasičů

Znáte někoho, kdo pomáhá srdcem?

Znáte někoho, kdo pomáhá srdcem?

Nominujte ho do krajské ankety

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.